Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Nezničiteľný lykožrút: Zmiznú smrekové lesy v Tatrách?!

Podľa lesníkov sa lykožrút premnožil v dreve, ktoré zostalo na zemi po ničivej víchrici.
Podľa lesníkov sa lykožrút premnožil v dreve, ktoré zostalo na zemi po ničivej víchrici. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Kalamitné premnoženie lykožrúta, ktorý napadol lesy vo Vysokých Tatrách po veternej smršti z roku 2004, môže trvať ešte šesť rokov. Tvrdí to riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) Peter Líška, podľa ktorého hrozí, že hmyz úplne zničí horské smrekové lesy. Ochranár z mimovládnej organizácie VLK to odmietol.

Lykožrút doteraz napadol približne milión stromov na ploche 3000 hektárov TANAP-u. Podľa lesníkov sa hmyz premnožil v dreve, ktoré ostalo na zemi po ničivej víchrici. Drevo preto navrhovali spracovať a odviezť aj z najprísnejšie chránených území. Opačný názor mali ochrancovia prírody, ktorí chceli po smršti ponechať na prírode, aby sa s následkami víchrice vysporiadala sama.

"Jeden strom napadnutý lykožrútom znamená päť napadnutých stromov v budúcom roku," povedal ČTK Líška. Proti lykožrútovi sa už lesy podľa Líšku nevedia brániť a kalamitu nedokážu zvládnuť ani lesníci.

Podľa ochranárov sú však lykožrútové kalamity prirodzenou súčasťou vývoja lesa. "Lykožrút napáda stromy selektívne, vyberá si staré alebo slabé stromy," povedal ČTK Erik Baláž z ochranárskeho združenia VLK. Hmyz preto podľa Baláža nemôže zničiť celý les.

Po víchrici z roku 2004 lesníci odviezli 93 percent polámaných stromov, nespracovaných však ostalo vyše 580.000 kubíkov dreva. Množeniu lykožrúta podľa Líšku pomáha počasie, v teplejších a suchších rokoch sa podkôrnemu hmyzu viac darí.

Lesníci budú aj tento rok v lesoch rozmiestňovať špeciálne lapače, ktoré lykožrúta zachytávajú. Lapače však slúžia najmä na monitorovanie počtu lykožrúta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu