Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka podpísala novelu: Rozširuje členstvo v hodnotiacich komisiách sudcov

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sudcovia, ktorí boli odvolaní z funkcie sudcu z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov, budú môcť byť členmi hodnotiacich komisií. Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. O novele rokoval parlament v skrátenom legislatívnom konaní.

Rezort spravodlivosti novelu odôvodnil tým, že doterajšia právna úprava umožňovala participovanie v hodnotiacich komisiách len tým sudcom, ktorým zanikla funkcia z dôvodu dosiahnutia veku 67 rokov. „Opomína sa však kategória sudcov, ktorí boli odvolaní z funkcie sudcu z dôvodu dosiahnutia veku 65 rokov, ktorí môžu byť rovnako prínosní pre fungovanie hodnotiacich komisií, ktorých činnosť je potrebné zabezpečiť pre riadne fungovanie súdov, či už pri obsadzovaní voľných miest sudcov, v disciplinárnom konaní alebo pri pravidelnom hodnotení sudcov,“ spresnil rezort.

Novelou sa tiež zruší fixovanie člena hodnotiacej komisie na súd, na ktorom naposledy vykonával svoju funkciu. „Preto sa volí riešenie, ktoré nevyhnutne neviaže určenie voľného miesta na súde, na ktorom emeritný sudca naposledy vykonával funkciu sudcu, aj keď je toto riešenie preferované,“ uviedli v dôvodovej správe.

Právna úprava zároveň rozlišuje dôvody zániku funkcie sudcu, ktoré sa berú do úvahy pri riešení otázky, či sa sudca môže alebo nemôže stať členom hodnotiacej komisie. Z dôvodu jednoznačnosti sa právnou úpravou v zákone výslovne vylučuje súbeh platu za výkon funkcie člena hodnotiacej komisie a príplatku za výkon funkcie sudcu, ktorý emeritný sudca poberá. Účinnosť má novela nadobudnúť dňom jej vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

Viac o téme: SudcoviaNovelaSlovenskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu