Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V prvej fáze očkovania dostane vakcínu viac než 16 000 učiteľov, uviedol Gröhling

Minister školstva Branislav Gröhling
Minister školstva Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V prvej fáze očkovania učiteľov proti ochoreniu COVID-19, ktorá začala v sobotu, dostane vakcínu viac než 16.000 z nich. V sobotu to bude 4600 a v nedeľu (14. 2.) ďalších 8000 zamestnancov škôl. Na sobotnom brífingu to pred Univerzitnou nemocnicou Bratislava v Ružinove vyhlásil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že v očkovaní sa bude pokračovať aj od pondelka (15. 2.).

Minister vyzval riaditeľov škôl, aby si skontrolovali svoje mailové schránky a v prípade potreby doobjednali svojich učiteľov na nedeľné očkovanie. "K dispozícii je stále 3500 vakcín v tejto prvej fáze, preto by som chcel poprosiť riaditeľov škôl v rámci Martina, Žiliny a Trnavy, aby doobjednali svojich zamestnancov," uviedol Gröhling.

Minister školstva Gröhling sa zúčastnil očkovania učiteľov v ružinovskej nemocnici (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

V najbližších dňoch sa môžu dať zaočkovať pedagogickí zamestnanci, ktorí majú 55 rokov a menej. S postupným dovozom ďalších dávok vakcín plánuje rezort školstva preočkovať všetkých zamestnancov v školstve, ktorí o to prejavia záujem. Zároveň bude ministerstvo postupne identifikovať ďalšie skupiny zamestnancov a s pribúdajúcim počtom vakcín budú na očkovanie pozývané ďalšie skupiny pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení.

Prihlasovanie prebehne v dvoch kolách, pričom vo štvrtok (11. 2.) bolo spustené prihlasovanie sa uvedených pedagogických zamestnancov vo veku do 55 rokov vrátane. Prihlasovanie vo veku nad 55 rokov bude spustené v priebehu najbližších dní. Link na registrovanie bude zasielaný riaditeľom postupne. Prvá fáza očkovania by mala trvať najbližšie tri týždne, pričom s očkovaním sa začne v sobotu. Následne sa budú identifikovať ďalšie skupiny zamestnancov tak, aby boli všetci zaočkovaní v čo najkratšom čase.

Krajčí po otvorení veľkokapacitného očkovacieho centra v Žiline

"Ide o pilotný projekt veľkokapacitného očkovacieho centra, kde Žilinský samosprávny kraj spoločne s mestom za pomoci ambulantných lekárov začali dnes očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca našich učiteľov," povedal Krajčí.

Minister zároveň vyzdvihol, že kraj s mestom a lekármi dokázali očkovacie centrum vytvoriť vo veľmi rýchlom čase po tom, ako zdravotníci zistili, že na území Slovenska je vo veľkom zastúpená britská mutácia nového koronavírusu, ktorá sa intenzívne šíri práve medzi populáciou ľudí v strednom veku a aj detí. "Vzdelávanie detí, hoci je pandemická situácia extrémne náročná, je jednou z priorít štátu," podčiarkol Krajčí.

Očkovanie učiteľov proti nákaze COVID-19 vo veľkokapacitnom centre (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vo vakcinačnom centre v Žiline by malo vakcínu v sobotu dostať 570 učiteľov nahlásených do systému. Snahou centra je, aby tam očkovali minimálne 1000 ľudí denne. Rezort zdravotníctva predpokladá, že možno už od marca by mal štát mať k dispozícii viac vakcín, ako tomu bolo doposiaľ, a to najmä od spoločnosti AstraZeneca, čo ešte nemá potvrdené. "Vláda pracuje aj na doobjednaní ďalších vakcín. Chceme mať pripravený kvalitný plán, ako čo najrýchlejšie očkovať populáciu na Slovensku," skonštatoval Krajčí. Štát má v prípade dostatku vakcín v pláne otvoriť podobné veľkokapacitné centrá v každom krajskom meste. Štát naďalej pracuje aj na zabezpečení vakcíny Sputnik.

V Košiciach by mali v priebehu víkendu zaočkovať do 2000 učiteľov

Vo Vakcinačnom centre Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach začali v sobotu ráno s očkovaním pedagogických pracovníkov do 55 rokov proti ochoreniu COVID-19. V priebehu víkendu by mali zaočkovať do 2000 učiteľov. Informovala o tom hovorkyňa UNLP v Košiciach Monika Krišková.

„O očkovanie je mimoriadny záujem. Hoci sme mali otvoriť od 8.00 h, prvých učiteľov sme zaočkovali takmer o hodinu skôr, už čakali pred vakcinačným centrom,“ povedal výkonný riaditeľ UNLP Košice pre vedu, výskum a vzdelávanie Peter Kizek. Ako doplnil, pri očkovaní pedagogických pracovníkov do 55 rokov sa používa vakcína AstraZeneca.

Na najbližšie dni doručili do Košíc 2000 dávok vakcíny AstraZeneca. „Aj pri tejto vakcíne sa podávajú dve dávky v rozmedzí štyroch až 12 týždňov. O termíne druhej dávky dostanú pedagógovia informáciu prostredníctvom sms,“ vysvetlila vedúca lekárka očkovacieho centra v Košiciach Lenka Balogová. Od soboty sa očkujú pedagogickí pracovníci v zmysle usmernení ministerstva školstva a zdravotníctva tak, ako sa nahlásili prostredníctvom portálu korona.gov.sk. „Zároveň sa od pondelka pripravujeme na očkovanie učiteľov nad 55 rokov. Tí sa budú očkovať vakcínou Moderna,“ dodala Balogová.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu