Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Spolupráca Slovenska a Spojených štátov: Dôvodom je likvidácia konvenčných zbraní

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská republika a Spojené štáty americké budú spolupracovať pri bezpečnej likvidácii nadbytočných konvenčných zbraní a munície, ako aj pri odstraňovaní bezpečnostných rizík, ktoré môže predstavovať ich skladovanie. Podpisom Memoranda o porozumení medzi Ministerstvom zahraničných vecí Spojených štátov amerických a Ministerstvom obrany (MO) SR to v piatok potvrdili minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a veľvyslankyňa USA v SR Bridget A. Brink.

"Posilňovanie a rozvoj spolupráce s aliančnými partnermi patrí k základným predpokladom utužovania a rozvoja vzájomných vzťahov. Vysoké náklady na bezpečné zničenie konvenčných zraní, ale aj problematickosť ich ekologickej likvidácie vlastnými silami predstavujú pre našu krajinu naozajstnú výzvu," povedal Naď, ktorý ocenil pomoc aliančného partnera pri likvidácii munície.

Šéf rezortu obrany zároveň priblížil, že výmenou za zničenie časti starších prenosných protilietadlových rakiet, protitankových riadených striel a munície slovenskou stranou prispejú USA Slovenskej republike sumou až do výšky jedného milióna USD na zničenie delostreleckej kazetovej munície M 26. K jej likvidácii do konca roku 2023 sa SR zaviazala pristúpením k Dohovoru o kazetovej munícii.

Viac o téme: SlovenskoSpojené štátyJaroslav NaďKonvenčné zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu