Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Senec otvára od pondelka materské školy a prvý stupeň základných škôl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mesto Senec od pondelka (15. 2.) otvára materské školy a prvý stupeň základných škôl. Odvoláva sa pritom na odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva a COVID automat, kde je od pondelka senecký okres zaradený do druhého stupňa varovania – červenej zóny.

"Mesto Senec ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení od pondelka obnovuje prezenčné vyučovanie I. stupňa v základných školách, prevádzku I. stupňa základnej umeleckej školy a všetkých materských škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti," informuje samospráva na sociálnej sieti. Dištančné vzdelávanie pokračuje pre II. stupeň základných škôl. Mesto upozorňuje, že od pondelka potrebujú obyvatelia na cestu do práce test nie starší ako 14 dní a na cestu mimo okresu test nie starší ako sedem dní.

Mesto v stredu (10. 2.) upozornilo, že hoci sa senecký okres dostal do lepšej červenej zóny, disponuje číslami, ktoré nie sú až také priaznivé. Samospráva poukázala na zistenú pozitivitu v uplynulých dňoch. Cez víkend bola na úrovni 1,45 percenta, v pondelok (8. 2.) 2,28 percenta a v utorok (9. 2.) 1,62 percenta. "Je zrejmé, že do červenej zóny nám dopomohli okolité obce, kde je situácia s počtom nakazených miernejšia," priznáva mesto Senec. Primátor mesta Dušan Badinský preto inicioval stretnutie s prednostkou Okresného úradu Senec Katarínou Sowiňskou a spoločne kontaktovali regionálny úrad verejného zdravotníctva, aby spolu prekonzultovali ďalšie fungovanie škôl a iných inštitúcií.

Krízový štáb neodporučil otvárať školy v Senici

Krízový štáb mesta Senica, ktorý zasadal v stredu (10. 2.), sa rozhodol akceptovať platné odporúčania Krízového štábu okresu Senica a odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Senica z nedele (7. 2.), a to neotvárať školy a školské zariadenia v okrese do 16. februára. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Ako uviedla, podľa informácií z odboru školstva Trnavského samosprávneho kraja, neotvára školy vo svojej pôsobnosti ani v ďalšom týždni. Zároveň bolo mesto požiadané o súčinnosť pri zabezpečovaní očkovania pedagogických zamestnancov proti ochoreniu COVID-19, ktoré by sa malo uskutočniť už počas tohto víkendu v Skalici.

"Len v prípade senických materských a základných škôl ide o približne 200 učiteľov. Mesto momentálne nedisponuje informáciami, či tento zámer bude možné aj vzhľadom na počty učiteľov reálne sprocesovať," informovala Moravcová. Ako doplnila, epidemiologická situácia v meste a okrese ostáva vážna. "Pre ilustráciu, percento pozitívnych z trvalých mobilných odberných jednotiek v Senici za pondelok (8. 2.) dosiahlo úroveň 1,60 percenta, o deň neskôr dokonca 2,49 percenta, pričom ešte nemáme výsledky PCR testov," vysvetlila hovorkyňa mesta.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Ďalšie rokovanie krízového štábu mesta sa uskutoční v piatok (12. 2.). Ak sa na základe jeho záverov materské a základné školy v Senici v stredu 17. februára otvoria, k nástupu žiakov prvého stupňa základných škôl a detí do materských škôl sa bude vyžadovať test jedného z rodičov nie starší ako sedem dní. "Rodičia sa môžu otestovať priebežne v niektorom zo štyroch trvalých mobilných odberových miest v Senici. Navyše, mesto plánuje podporiť tieto mobilné odberové miesta dočasnými MOM, nie však v rozsahu, ako boli obyvatelia zvyknutí doteraz," doplnila Moravcová.

Viac o téme: OtvorenieŠkolyŠkôlkySenecKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu