Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Niektoré školy sa môžu otvoriť, v Trenčíne zakázali prezenčnú výučbu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Niektoré školy sa od pondelka otvoria. Ide najmä o materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl. Minister zdravotníctva Marek Krajčí v piatok oznámil, že školy nemôžu otvárať v deviatich čiernych okresoch. Ide o okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom.

Z viacerých miest však už avizovali, že školy neotvoria, aj keď môžu. Dôvodom je obava zo šírenia ochorenia medzi školákmi. Napríklad v Košiciach sa školy v pondelok neotvoria, väčšina miest na Zemplíne ich tiež necháva zatvorené. V Bratislavskom kraji školy zostávajú tiež zatvorené. Naopak, s otváraním počítajú napríklad v Prešove, Banskej Bystrici či na Spiši, kde sa školáci vrátia do škôl v Poprade, Starej Ľubovni, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi či Gelnici.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Z rozhodnutia ministra školstva vyplýva, že od pondelka sa môže obnoviť vyučovanie v materských školách, špeciálnych materských školách a materských školách pri zdravotníckych zariadeniach. Do škôl sa môžu vrátiť aj školáci na prvom stupni základných škôl či na základných školách na druhom stupni pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

Školáci môžu opäť zasadnúť aj do lavíc v základných školách pri zdravotníckych zariadeniach, špeciálnych základných školách, stredných zdravotníckych školách. Vrátiť sa môžu aj žiaci v končiacich ročníkoch stredných škôl. Rovnako je to možné aj v stredných školách, okrem posledných ročníkov pre skupiny jedného pedagogického zamestnanca a najviac piatich žiakov, ak podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu, ale aj v stredných školách pre žiakov so zdravotným znevýhodnením, odborných učilištiach a praktických školách.

KORONAVÍRUS Niektoré školy sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Obnovuje sa aj individuálne vyučovanie v základných umeleckých školách pre žiakov vo veku žiaka prvého stupňa základnej školy, okrem vyučovania predmetov spev a hra na dychový nástroj. Spustená je tiež prevádzka školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie v rozsahu vykonávania individuálnej odbornej činnosti, školských klubov detí a niektorých školských internátov s tým, že ubytovanie bude zabezpečené pre jedného žiaka v samostatnej izbe.

Žiaci druhého stupňa základných škôl a zvyšné ročníky na stredných školách sa vzdelávajú naďalej dištančne. Rovnako sa tak naďalej budú vzdelávať žiaci v mestách a obciach, kde sa školy zatiaľ neotvoria.

Deti sa testovať nemusia

V otvorených materských a základných školách sa vyžaduje test zamestnancov a zákonného zástupcu, deti sa testovať nemusia. V posledných ročníkoch stredných škôl je nevyhnutný negatívny test pre zamestnancov a žiakov. Platnosť testu je sedem kalendárnych dní.

Školy sa okrem celoštátneho COVID automatu riadia aj COVID školským semaforom. Z materiálu rezortu školstva Návrat do škôl 2021 vyplýva, že školy od 8. februára majú opäť povinnosť hlásiť zatváranie a otváranie škôl či tried na ministerstvo školstva, podobne ako na jeseň 2020.

Otvorené môžu byť aj základné umelecké školy na individuálnu výučbu

Od pondelka môžu byť otvorené na individuálne vyučovanie aj základné umelecké školy. Prezenčné vzdelávanie je umožnené len deťom, ktoré sú vo veku žiakov prvého stupňa základnej školy. Vyplýva to z rozhodnutia ministra školstva s účinnosťou od 8. februára, zverejnenom na webe rezortu školstva.

V základných umeleckých školách sa nemôže prezenčne v individuálnej forme vyučovať spev a hra na dychový nástroj. "Tie sa spolu so skupinovou formou výučby realizujú dištančne," uvádza sa v materiáli Návrat do škôl 2021 od 8. februára z dielne ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Hygienici zakázali v Trenčíne prezenčnú výučbu v základných školách a v škôlkach

Hygienici zakázali všetkým zriaďovateľom a riaditeľom škôl a školských zariadení v meste Trenčín prevádzkovať prezenčnú výučbu. Informovalo o tom mesto Trenčín na svojej webovej stránke. Zákaz prezenčného vyučovania sa od pondelka v Trenčíne týka materských a základných škôl, špeciálnych základných škôl, zariadení starostlivosti o deti do troch rokov a základných umeleckých škôl.

Prezenčnú formu vyučovania zakázal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne aj v zariadeniach, ktoré majú oprávnenie na výchovu a vzdelávanie, v zariadeniach, kde sa prevádzkuje živnosť starostlivosti o deti do šesť rokov, a v zaradeniach, kde sa prevádzkuje živnosť výchovy a mimoškolského vzdelávania detí a mládeže.

„Zákaz sa nevzťahuje na zariadenia, ktoré poskytujú starostlivosť o deti zamestnancov orgánov štátnej správy a prevádzkovateľov na úseku kritickej infraštruktúry – zdravotníckych pracovníkov a ostatných pracovníkov v zdravotníctve, zamestnancov zariadení sociálnej starostlivosti, zamestnancov zabezpečujúcich zachovanie chodu hospodárstva a verejného života,“ informuje trenčianska radnica na svojom webe.

Banská Štiavnica otvorila škôlky, do škôl nastúpia žiaci v utorok

Mesto Banská Štiavnica v pondelok otvorilo materské školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Základné školy otvorí pre žiakov prvého stupňa i starších žiakov, ktorí nemajú dostatočné podmienky na dištančné vzdelávanie, v utorok. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

„Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Štiavnica budú od 8. februára poskytovať svoje služby už obvyklým spôsobom, s celodennou prevádzkou,“ uviedla samospráva. Rodičia, ktorí chcú svoje dieťa umiestniť do MŠ, musia absolvovať testovanie na ochorenie COVID-19.

V utorok mesto otvorí aj dve ZŠ, ktorých je zriaďovateľom. Podmienkou nástupu žiaka do školy je účasť na testovaní aspoň jedného z rodičov. Okrem žiakov prvého stupňa sa do škôl budú môcť vrátiť aj žiaci druhého stupňa, ktorí nemajú vytvorené podmienky na dištančné vzdelávanie. „Podmienkou takéhoto vzdelávania v škole je absolvovanie testu samotného žiaka, ako aj aspoň jedného jeho rodiča,“ uviedlo mesto s tým, že títo žiaci sa budú prezenčne vzdelávať maximálne v päťčlenných skupinách.

Senec a Pezinok neotvoria nasledujúce dni materské a základné školy

Základné a materské školy v mestách Pezinok a Senec ostávajú zatvorené minimálne ďalšie dva týždne. Samosprávy sa tak rozhodli na základe výsledkov antigénového testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19 a následného odporúčania regionálneho hygienika.

"Primátor mesta Senec Dušan Badinský zvolal ráno riaditeľov a riaditeľky škôl. Po vzájomnej konzultácii aj na základe odporúčania regionálneho úradu verejného zdravotníctva a výsledkov z víkendového testovania, kde mesto Senec dosiahlo percento pozitivity 1,45, rozhodol, že všetky materské a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta ostávajú zatvorené," informovala o tom senecká samospráva na sociálnej sieti. Otvorenie škôl v Senci sa plánuje 22. februára. Od utorka (9. 2.) opätovne otvára mesto pre rodičov detí z kritickej infraštruktúry Materskú školu Kollárova a Základnú školu Tajovského.

KORONAVÍRUS Niektoré školy sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Primátor Pezinka Igor Hianik na webe mesta informuje, že pezinské školy sa neotvoria od stredy (10. 2.), ako sa pôvodne plánovalo. "Ostanú zatvorené nasledujúce dva týždne podľa odporúčania hygienika. Zároveň by som chcel odporučiť aj ostatným školám a škôlkam, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, aby konali rovnakým alebo podobným spôsobom ako mesto Pezinok," skonštatoval primátor po zhodnotení víkendového testovania.

Víkendové antigénové testovanie v Pezinku odhalilo 55 pozitívnych prípadov. V mestských odberných miestach sa dalo otestovať 10.491 ľudí. "Dôležitým faktorom je počet infikovaných detí. Aj keď bola malá vzorka, lebo deti nemajú povinnosť sa testovať, ukázalo nám to v prepočtoch isté číslo, od ktorého sa môžeme odvíjať. Pri 14-dňovom intervale nám to vychádza na prvý stupeň zhruba dve percentá a na druhý stupeň zhruba 1,3 percenta pozitivity. Tieto čísla určite nie sú bezpečné," uviedol Hianik.

Rozhodnutie neotvárať školské zariadenia v Pezinku sa prijalo po komunikácii vedenia mesta, riaditeľov základných a materských škôl a regionálneho hygienika. "Snahou je aj takýmto spôsobom zmierniť epidemiologickú situáciu a veríme, že po týchto krokoch bude návrat do škôl jednak oveľa bezpečnejší, ale aj dlhodobejšie udržateľný," poznamenal Hianik.

Nitrianske školy a škôlky zostávajú zatvorené

Základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra zostali od pondelka zatvorené. Samospráva sa rozhodla na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, ale aj z dôvodu obáv pred britskou mutáciou nového koronavírusu. Primátor Marek Hattas pozitívne hodnotí skutočnosť, že sa učitelia dostali do krízovej infraštruktúry a budú prednostne zaočkovaní. „Verím, že nám situácia čoskoro dovolí otvoriť naše školy,“ povedal Hattas.  

Miera pozitivity na ochorenie COVID-19 v krajskom meste dlhodobo klesá. Počas uplynulého víkendu sa v piatom kole testovania v Nitre otestovalo celkovo 25.350 ľudí. Pozitívny výsledok malo 144 testovaných, čo predstavuje mieru pozitivity 0,57 percenta. V tejto štatistike nie sú zahrnuté čísla z testovania vo výrobných závodoch. V prvom kole testovania predstavovala miera pozitivity 2,13 percenta, v druhom kole 1,02 percenta. Od tretieho kola plošného testovania sa miera pozitivity dostala pod jedno percento.

UK začala letný semester na lekárskych fakultách dištančne

Študenti lekárskych fakúlt, ktorí mali v pondelok v rámci predštátnicovej výučby nastúpiť do klinických praxí a pomáhať v nemocniciach, museli zostať doma. V nemocniciach môžu pôsobiť len tí, ktorí majú s nemocnicou pracovnoprávny vzťah. Informovala o tom hovorkyňa Univerzity Komenského v Bratislave Lenka Miller.

Od 8. februára sa Slovensko riadi COVID automatom, ktorý rozdeľuje slovenské okresy do viacerých stupňov varovania. Bratislava a Martin, mestá, kde sídlia fakulty najväčšej slovenskej univerzity, sú momentálne v treťom stupni varovania. Podľa aktuálne platného uznesenia vlády SR, ktorým sa obmedzila sloboda pohybu a pobytu zákazom vychádzania, sa tak výučba môže realizovať len dištančne a návrat na internáty možný nie je.

Univerzita Komenského v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

"Rektor UK Marek Števček 2. februára listom požiadal hlavného hygienika, ministra zdravotníctva, ministra školstva a ministra vnútra ako predsedu ústredného krízového štábu, aby na vysokých školách mohla prebiehať prezenčná výučba v obmedzenom (výnimočnom) režime. Univerzita stále nedostala odpoveď a výnimky uvedené v uznesení vlády SR neumožňujú žiadnu prezenčnú výučbu," poznamenala Miller.

O týždeň, 15. februára, sa začína letný semester aj na ostatných fakultách UK. Na základe žiadostí dekanov fakúlt rektor udelil študentom niektorých ročníkov a študijných programov výnimku na prezenčnú výučbu a návrat na internáty. "Do laboratórií či na kliniky sa mali vrátiť napríklad študenti a študentky lekárstva, farmácie či prírodných vied. Momentálne však nie je možné rektorské výnimky uplatniť, študenti preto začnú semester dištančne," priblížila Miller. Výnimku malo dostať približne 1660 študentov, zhruba polovica z nich by potrebovala aj ubytovanie na internáte. Takýto počet by podľa odporúčaní epidemiologických expertov neohrozil prevádzku internátov.

"Pre fungovanie spoločnosti je dôležité, aby sa pozornosť venovala nielen základným a stredným školám, ale aj vysokým školám. Ak vláda SR neschváli nami požadovanú výnimku, študenti sa nemôžu vrátiť na univerzity. Hrozí im predlžovanie štúdia a ďalšie negatívne sociálne dosahy," uviedol Števček. Ako dodal, budúci lekári, farmaceuti či virológovia by sa mali plnohodnotne pripravovať na svoje povolanie, ich kapacity chýbajú už teraz.

Univerzita si zriadila vlastné mobilné odberové miesto, vďaka ktorému otestovala vlastných zamestnancov a doktorandov. Plánuje ho využiť aj na pravidelné testovanie ubytovaných na internátoch.

Ministerstvo školstva zatiaľ neeviduje zoznam škôl, ktoré sa otvorili

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zatiaľ neeviduje zoznam škôl, ktoré sa otvorili k pondelku 8. februára. Uviedol to odbor komunikácie rezortu školstva s tým, že je to skôr otázka na jednotlivých zriaďovateľov. "Ministerstvo školstva však aktualizovalo online formulár s názvom COVID školský semafor, v ktorom doplnilo otázky týkajúce sa aktuálneho otvorenia," poznamenal odbor komunikácie ministerstva. Zároveň rezort prosí riaditeľov základných škôl o vyplnenie a nahlásenie danej situácie, aby malo ministerstvo objektívny pohľad na aktuálny stav.

Niektoré školy sa od pondelka mohli otvoriť. Ide najmä o materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl. Školy sa nemôžu otvárať v čiernych okresoch, momentálne je ich deväť. Z viacerých miest avizovali, že školy neotvoria, aj keď môžu. Dôvodom je obava zo šírenia ochorenia COVID-19 medzi školákmi.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V Starej Ľubovni otvorili všetky MŠ a prvý stupeň troch ZŠ

V Starej Ľubovni otvorili od pondelka všetky triedy v materských školách (MŠ). Výučbu vo všetkých triedach obnovili aj na prvom stupni troch základných škôl (ZŠ). Informuje o tom vo svojom statuse na sociálnej sieti primátor mesta Ľuboš Tomko.

„Obsadenosť tried MŠ Tatranská a MŠ Vsetínska je takmer 80 percent,“ uvádza primátor. Ako dopĺňa, obsadenosť tried ZŠ Komenského je 95 percent, ZŠ Levočská 89 percent a ZŠ Za vodou 77 percent. Podľa jeho slov sa v utorok (9. 2.) obnoví aj prezenčné vyučovanie na prvom stupni v ZŠ Podsadek.

V Skalici sa začalo vyučovanie, senické deti zostávajú doma

Mesto Skalica otvorilo materské a základné školy pre prvý stupeň za prísnych epidemiologických odporúčaní. V susediacom okresnom meste Senica rozhodli o pokračovaní dištančného vyučovania. Informovali o tom samosprávy. "Evidujeme mimoriadne veľký záujem rodičov o umiestnenie detí do školských zariadení. Dbáme na to, aby otvorenie škôl bolo bezpečné, preto budeme situáciu priebežne monitorovať a vyhodnocovať prípadné ďalšie kroky," uviedla primátorka mesta Skalica Anna Mierna.

Materské školy (MŠ) zaznamenali záujem 384 rodičov detí. Základná škola (ZŠ) na Vajanského ulici eviduje podľa primátorky 334 a ZŠ na Strážnickej 298 detí. Jedálne sú v prevádzke na oboch školách. Základná umelecká škola eviduje záujem u 121 detí, ktoré budú postupne prichádzať v priebehu týždňa. Počas víkendu bolo v Skalici celkovo otestovaných 2858 ľudí, z ktorých boli štyria pozitívni. Odbery robili na troch miestach, dve boli vyčlenené pre rodičov a učiteľov s možnosťou online rezervácie. "Pre veľký záujem mesto ponechá jedno odberné miesto v kine k dispozícii aj pre ďalších záujemcov. Verejnosť bude môcť využiť odberné miesto predbežne do stredy, pred testovaním sa odporúča využiť online rezervačný systém,“ doplnila primátorka.

Krízový štáb okresu Senica odporučil neotvoriť školy a školské zariadenia v okrese do 16. februára na základe zhoršujúcej sa epidemiologckej situácie a tiež výsledkov víkendového testovania. "Mesto Senica ako zriaďovateľ škôl rešpektuje toto odporúčanie. V činnosti ako doteraz pokračujú školské kluby detí a MŠ pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice," informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Počas víkendu bolo v Senici na testovaní na piatich odberných miestach zriadených samosprávou spolu 5583 ľudí, miera pozitivity bola 0,73 percenta.

Žilina otvorí od utorka základné aj materské školy

Mesto Žilina otvorí od utorka (9. 2.) základné školy (ZŠ) a materské školy (MŠ) v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiline sa vrátia do lavíc žiaci prvých až štvrtých ročníkov ZŠ, pre všetky deti sa otvoria aj MŠ. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Som veľmi rád, že sme vzhľadom na mestské a okresné ukazovatele pandemickej situácie mohli prijať rozhodnutie o otvorení škôl. Víkendové testovanie v meste prinieslo dobré výsledky a zaznamenaná pozitivita bola v našich odberových miestach na úrovni 0,346 percenta. Napriek tomu, že čísla nevyzerajú zle, chcem požiadať všetkých rodičov a zamestnancov škôl o dôsledné dodržiavanie preventívnych opatrení. Najpodstatnejšie pre nás aj v tejto situácii je chrániť životy a zdravie našich obyvateľov," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Doplnil, že na víkendovom skríningovom testovaní na ochorenie COVID-19 sa v Žiline zúčastnilo 24.531 ľudí. "Pozitívny výsledok antigénového testu bol zistený u 85 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity na úrovni 0,346 percenta. Žilinčanom bolo v 15 lokalitách mesta k dispozícii celkom 23 odberových miest, 10 z nich ponúklo aj možnosť elektronickej rezervácie na testovanie vopred," dodal žilinský primátor.

Mesto podľa neho sleduje v tejto situácii tri základné ciele. "Na prvom mieste je, aby bol v meste dostatok mobilných odberových miest, ktoré umožnia priebežné testovanie ľudí. Druhým cieľom, ktorý pripravujeme v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom, je spustenie vakcinačného centra, aby bolo očkovanie čo najrýchlejšie. Tretím, veľmi citlivým krokom, bolo otvorenie škôl v režime, ako ho schválilo ministerstvo školstva," podotkol Fiabáne. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 ZŠ a 26 MŠ. Na prvom stupni ZŠ sa vzdeláva celkom 2957 žiakov, MŠ navštevuje 2302 detí.

Mesto Svidník počas zatvorenia vynovilo základné a materské školy

Mesto Svidník otvorilo v pondelok z dôvodu priaznivej epidemiologickej situácie a po konzultácii s hygienikmi všetky materské a základné školy, ktoré má vo svojej pôsobnosti. Ako informovala hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, do troch materských škôl (MŠ) prišlo 211 detí, čo je približne 60 percent a do troch základných škôl (ZŠ) nastúpilo 308 detí, čo je asi 80 percent zo všetkých žiakov prvého stupňa.

"Deti v materských a na prvom stupni ZŠ dnes konečne vkročili do svojich tried. Som veľmi rada, že sme im mohli pripraviť zlepšenia. Vo všetkých troch MŠ pribudli konvektomaty v kuchyniach, vďaka nim sa bude variť zdravšie, úspornejšie a komfortnejšie. Táto investícia bola uskutočnená ešte v decembri 2020 v náklade 17.000 eur a teraz ich pracovníčky v kuchyniach majú možnosť konečne používať," povedala primátorka Svidníka Marcela Ivančová. V pondelok boli do priestorov MŠ umiestnené tiež germicídne žiariče, ktorých funkciou je dezinfikovať ovzdušie v miestnosti.

"V ZŠ na ulici 8. mája sme vymenili časť elektroinštalácie a svetlá. Pôvodné rozvody boli už po technickej stránke nevyhovujúce až kritické. Svietidlá okrem samotnej výmeny sú energeticky úspornejšie a vymenená bola aj elektrorozvodňa. Investícia bola vo výške približne 4400 eur a zahŕňala celú jednu vetvu školy, kde je päť tried a dva kabinety. V ZŠ na ulici Karpatskej majú nové linoleum na chodbách v hodnote 1800 eur a nový varný kotol v školskej kuchyni za približne 3000 eur," dodala Tchirová.

Do základných škôl a škôlok v Banskej Bystrici nastúpila drvivá väčšina detí

Jedenásť základných škôl (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica a 27 materských škôl (MŠ) otvorilo v pondelok po dlhom čase svoje brány. Výučbu v rámci možností obnovila aj jedna základná umelecká škola. V pondelok to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková. Ako konštatovala, do ZŠ nastúpilo 80 percent žiakov, do MŠ okolo 70 percent detí. Z dôvodu návratu detí do škôl a škôlok mesto počas uplynulého víkendu (6. a 7. 2.) zriadilo 12 mobilných odberných miest prioritne určených pre rodičov školákov a zamestnancov v školstve.

Za oba dni sa prišlo otestovať 18.159 ľudí, z toho pozitívnych na ochorenie COVID-19 bolo 131 ľudí, čo predstavuje pozitivitu 0,72 percenta. O otvorení ZŠ a MŠ mesto rozhodlo po zasadnutí bezpečnostnej rady okresu a súhlasili s tým tiež zástupcovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Otvoreniu škôl predchádzalo počas víkendu online rokovanie s riaditeľmi škôl či zástupcami školského úradu. Mesto školy a škôlky zásobuje respirátormi FFP2 a ďalšími ochrannými, dezinfekčnými prostriedkami.

V NSK sa stredné školy otvoria v štyroch zo siedmich okresov

Na území Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa stredné školy postupne otvárajú v štyroch zo siedmich okresov. Zatvorené zostávajú v „čiernych“ okresoch Zlaté Moravce a Šaľa. Na odporúčanie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre sa pre zlú epidemiologickú situáciu neotvorili ani v okrese Nitra.

Podľa slov vedúceho odboru školstva na Úrade NSK Vladimíra Gubiša sa prezenčné vzdelávanie obnoví pre posledné ročníky stredných škôl a všetky ročníky zdravotníckych škôl v okresoch Komárno, Nové Zámky, Levice a Topoľčany. Ako však upozornil, samotné spustenie prevádzky na školách je v kompetencii riaditeľov škôl.

Viaceré stredné školy či gymnáziá majú vo štvrtom ročníku iba jednu triedu. V prípade malého záujmu študentov, či pri väčšom počte chorých žiakov sa preto riaditeľom často neoplatí celú školu otvoriť. „Okrem toho treba školy po dlhšej dobe aj vykúriť, vydezinfikovať. Treba zamestnancov, žiakov a v niektorých prípadoch aj ich zákonných zástupcov otestovať... Je tam viacero faktorov, ktoré vplývajú na to, či sa vôbec škola otvorí, a ak áno, tak kedy. Viaceré stredné školy preto budú obnovovať prezenčné vzdelávanie postupne, v priebehu týždňa,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

KORONAVÍRUS Niektoré školy sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Prezenčné vyučovanie otvorilo 15 stredných škôl ŽSK

Prezenčnú formu vyučovania poskytuje od pondelka 15 stredných škôl (SŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). V dištančnom vzdelávaní pokračuje 44 SŠ a Jazyková škola v Žiline. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Doplnila, že v regióne Kysúc poskytujú prezenčné vyučovanie dve SŠ, na hornom Považí štyri, v regióne Turca dve, na Liptove dve a na Orave päť SŠ. ŽSK odporučil školám neotvárať od pondelka vzhľadom na blížiace sa prázdniny (15. 2.). Podľa Remencovej neboli školy pripravené na túto situáciu, ani na testovanie. "Je to individuálne, my sme im dali odporúčanie. Napríklad odborné školy sa chystajú otvoriť, ale iba praktickú časť," uviedla v piatok (5. 2.) Remencová.

Mesto Prešov otvorilo všetky materské a základné školy

Mesto Prešov otvorilo v pondelok všetky materské a základné školy (ZŠ) vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Do škôl nastúpili žiaci prvého až štvrtého ročníka. Žiaci druhého stupňa ZŠ pokračujú v dištančnej forme vzdelávania. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek. "V pondelok nastúpilo do 12 ZŠ 2351 žiakov prvého stupňa z celkového počtu 3269, čo predstavuje 71,9 percenta. Do 20 materských škôl (MŠ) nastúpilo 1348 detí z celkového počtu 2499, čo predstavuje 53,9 percenta. Okrem toho boli otvorené aj dve z troch základných umeleckých škôl," uviedol Tomek.

V rámci 12 ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nenastúpili podľa jeho slov dvaja pedagógovia, ktorí sú momentálne v domácej karanténe a jeden nepedagogický zamestnanec, ktorý je na neplatenom voľne. "Za každého z nich je zabezpečené zastupovanie. Všetci ostatní zamestnanci základných škôl sa pri príchode do zamestnania preukázali potvrdením o negatívnom teste," doplnil Tomek s tým, že v mestských MŠ nastúpili všetci zamestnanci podľa platných epidemiologických pravidiel.

Viac o téme: ŠkolyTestovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu