Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia upozorňuje na podvodné telefonáty v mene spoločnosti Microsoft

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Polícia naďalej zaznamenáva zvýšený počet prípadov podvodných telefonátov adresovaných priamo na súkromné mobilné čísla občanov Slovenskej republiky.

"Podvodníci používajú metódu, na základe ktorej sa príjemcovi hovoru zobrazuje prichádzajúce slovenské číslo, pravdepodobne sa však nachádzajú v zahraničí. V anglickom jazyku sa predstavujú ako pracovníci technickej podpory Microsoftu," priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

So zámienkou opravy softvéru sa snažia získať vzdialený prístup, prostredníctvom ktorého zablokujú počítač volaného a za odblokovanie žiadajú úhradu prostredníctvom internet bankingu. "Je pravdepodobné, že po prihlásení sa do internet bankingu získajú aj tieto citlivé údaje svojej obete a dôjde k ďalším finančným podvodom," upozornil Slivka.

Podvodníci sa predstavujú skutočnými menami zamestnancov Microsoftu, ktoré našli na sociálnych sieťach. Samotná firma však upozorňuje, že nikdy nekontaktujte svojich štandardných zákazníkov ako prvá, kontakt vždy nadväzuje používateľ, nie spoločnosť. Na zvýšenú obozretnosť vyzval Slivka aj preto, lebo pri podvodoch vykonávaných zo zahraničia má polícia limitované možnosti, ako pomôcť podvedeným občanom a šanca vymôcť peniaze naspäť je minimálna.

Viac o téme: PodvodTelefonátyPolícia Microsoft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu