Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nechutné zneužitie smrti úradníčky (†56) na propagandu: Ministerstvo už toho má dosť! Žena nezomrela kvôli vakcíne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SITA/AP)

BRATISLAVA – Internetom sa šíril ďalší hoax spojený s vakcináciou proti covidu-19. Rezort zdravotníctva však upozorňuje, že zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici nezomrela kvôli očkovaniu. Príčinou jej smrti bola nákaza koronavírusom, čo potvrdila aj nariadená pitva.

Jedným z najčastejších typov dezinformácií o očkovaní je, že akékoľvek úmrtie, ku ktorému dôjde po očkovaní, sa na internete automaticky pripisuje očkovaniu samotnému, bez poznania zdravotného stavu alebo ďalších súvislostí. Skonštatovalo to ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti, kde vyvrátilo nepravdu o úmrtí úradníčky z Banskej Bystrice.

Internetom sa šíri ďalší HOAX: Lekári z ružinovskej nemocnice neležia kvôli očkovaniu na ARE!

Nechutné zneužitie smrti úradníčky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva SR)

Konšpirátori totiž šírili informáciu, že táto 56-ročná zamestnankyňa zomrela kvôli očkovaniu proti covidu-19. To však nie je pravda. Príčinou jej smrti je podľa rezortu zdravotníctva nákaza koronavírusovou infekciou. „Zamestnankyňa (56) Mestského úradu v Banskej Bystrici bola 8. 1. očkovaná proti covidu-19 v nemocnici v Banskej Bystrici. Očkovaná bola preto, lebo prichádzala do kontaktu s klientami a zamestnancami domovov sociálnych služieb. Následne sa nakazila koronavírusom a 27. 1. zomrela,“ priblížilo ministerstvo vo svojom príspevku.

Rezort súčasne podotkol, že účinnosť prvej dávky vakcíny od Pfizer/BioNTech je na úrovni 52 percent. „Preto je možné sa nakaziť aj po prvom očkovaní. Po podaní druhej dávky vakcíny účinnosť stúpne na 95 percent,“ spresnilo ministerstvo.  

Že úmrtie ženy nesúvisí s vakcínou, potvrdila aj pitva. „Podľa riaditeľa sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michala Palkoviča nariadená pitva nepreukázala súvis medzi očkovaním a dôvodom úmrtia a predbežne tento súvis vylučuje,“ uviedol rezort. „Na jednoznačné preukázanie toho, či bol covid-19 prvotnou príčinou úmrtia, alebo bude toto úmrtie evidované ako "v súvislosti s covidom-19", musia prebehnúť ďalšie vyšetrenia a histopatologické analýzy,“ doplnil.

Na dezinformáciu okolo smrti 56-ročnej ženy upozornila aj polícia. „Slovenským facebookom sa v posledných hodinách šírila správa o tom, že po vakcinácii zomrela 56-ročná zamestnankyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici. Predmetný status bol napísaný tak, že k úmrtiu došlo v priamej súvislosti s vakcináciou. Ide o dezinformáciu,“ zdôraznili muži zákona.

Nechutné zneužitie smrti úradníčky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

Rezort zdravotníctva navyše pripomenul, že o všetkých vedľajších účinkoch po očkovaní na pravidelnej báze informuje a nežiaduce účinky sú poctivo skúmané. „Prosíme vás, nešírte neoverené informácie o očkovaní, v podobných prípadoch je dôležité počkať na pitvu a podrobnejšiu analýzu,“ dodalo ministerstvo.

Viac o téme: OčkovanieSmrťHoaxCovid-19VakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu