Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obvinený exsudca uspel so sťažnosťou: Najvyšší súd porušil práva obvineného

Sudcu Richarda Molnára priviezli na NAKA do Nitry.
Sudcu Richarda Molnára priviezli na NAKA do Nitry. (Zdroj: Maarty)

KOŠICE – Postupom Najvyššieho súdu (NS) SR a jeho uznesením zo 14. júla došlo k porušeniu základného práva na osobnú slobodu sudcu Richarda M., ktorý je vo väzbe od marca minulého roka. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý príslušné uznesenie NS týkajúce sa pokračovania jeho väzby zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie.

Richard M. je jeden zo sudcov, ktorých vlani v marci zadržala a obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) počas akcie Búrka. Obvinený je z trestného činu prijímania úplatku. NS vlani v júli zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a zamietol tak žiadosť Richarda M. o prepustenie na slobodu. Spolu s tým neprijal ani ponuku dôveryhodnej osoby, ktorou mal byť kolega Richarda M. z Krajského súdu v Bratislave - sudca Peter Šamko. Senát NS tiež odmietol náhradu väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a peňažnú záruku.

O ústavnej sťažnosti Richarda M. rozhodol 28. januára druhý senát ÚS zložený z predsedu Petra Molnára a sudcov Jany Laššákovej a Ľuboša Szigetiho. K porušeniu práva sťažovateľa na osobnú slobodu došlo podľa rozhodnutia v súvislosti s právom na zákonného sudcu a právom na urýchlené rozhodnutie o trvaní väzby. Richardovi M. priznal ÚS finančné zadosťučinenie v sume 3000 eur a náhradu trov konania v sume 675 eur, ktoré je povinný zaplatiť NS.

Mali by ho prepustiť

Sudca Krajského súdu (KS) v Bratislave Richard M. by mal byť po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR v Košiciach Najvyšším súdom (NS) SR prepustený na slobodu. Domnieva sa jeho obhajca Rastislav Palovič.

"ÚS SR v dnešnom náleze konštatoval hrubé porušenie základných ľudských práv nášho klienta Richarda M. Rozhodnutie NS SR zrušil a prikázal mu, aby opätovne rozhodol, vzhľadom na výrazný odstup času. Myslím, že NS SR nemôže rozhodnúť iným spôsobom, než prepustením obvineného na slobodu," uviedol obhajca Palovič.

Viac o téme: PrepustenieSťažnosťNajvyšší súdRichard MolnárAkcia Búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu