Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KAUZA MÝTNIK Súd rozhoduje o obvinených: Do väzby putuje exšéf Finančnej správy aj Peter Brhel!

Kauza Mýtnik Zobraziť galériu (3)
Kauza Mýtnik (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

PEZINOK - Bývalý šéf finančnej správy František Imrecze bude stíhaný väzobne. V pondelok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. Informoval o tom jeho obhajca Juraj Gavalec.

Advokát doplnil, že dôvodom väzobného stíhania Františka Imreczeho je kolúzna a pokračovacia väzba. "Podali sme sťažnosť, nestotožňujeme sa s tým," zdôraznil. Súd sa podľa neho stotožnil s tým, že obvinenie z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku nie je zadokumentované dôkazmi a "vychádza to skôr na machinácie pri verejnom obstarávaní, kde je trestná sadzba dva až osem rokov."

Kauza Mýtnik: Do Pezinka na špecializovaný súd privážajú obvinených, rozhoduje sa aj o väzbe Františka Imreczeho (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Väzobne stíhaná bude aj obvinená Jana Rovničáková. Potvrdil to jej obhajca Richard Biročák. "Proti tomuto rozhodnutiu sme podali opravný prostriedok," doplnil s tým, že rozhodnutie súdu zobrala jeho klientka na vedomie a musí sa prispôsobiť novej situácii. Rovničáková sa nemá podľa slov svojho právneho zástupcu k čomu priznať.

Šéf Finančnej správy František
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Podpísala, čo bolo pripravené štátom a prišlo k plneniu. Nevidí dôvody, že by tým niečo porušila," ozrejmil Biročák. Ten zároveň zastupuje aj ďalšieho obvineného z kauzy Mýtnik Michala Suchobu, ktorý by sa mal nachádzať mimo územia SR. "Komunikujem s jeho mamou, ona ma splnomocnila," ozrejmil. Vyhlásil, že nevie, kde presne sa jeho klient nachádza. Väzobne stíhaný bude aj Peter Brhel.

"Dôvodom väzby u obvineného Petra B. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Súd neakceptoval návrh na preventívnu väzbu. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková..

Dodala, že sudca zároveň u tohto obvineného zamietol žiadosť o nahradenie väzby prevzatím záruky dôveryhodnou osobou, rovnako zamietol žiadosť o nahradenie väzby písomným sľubom a tiež žiadosť o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka.

Vzatý do väzby bol aj bývalý šéf IT sekcie finančnej správy Milan G. "Dôvodom väzby u obvineného Milana G. je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Obvinený podal proti rozhodnutiu sťažnosť," spresnila hovorkyňa.

Na snímke kukláči odvádzajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Reagovala aj Remišová

Na rozhodnutie súdu, že František Imrecze bude stíhaný väzobne, reagovala na sociálnej sieti aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. "Frantrišek Imrecze ide do väzby. Je čas dôsledne prešetriť aj ďalšie štátne IT tendre Imrecze je obvinený, že pripravoval IT tendre na mieru vybraným firmám. Médiá hovoria o odhade škôd vo výške až 42 miliónov EUR. Obvinení mali podľa zverejnených informácií fungovať ako organizovaná skupina, ktorá z hotela Hilton a ďalších miest mala koordinovať korupčnú a ďalšiu trestnú činnosť. Vyzerá to tak, že vyšetrovanie už na začiatku ukazuje na veľké štátne zákazky a škody v desiatkach miliónov eur," napísala Remišová.

Frantrišek Imrecze ide do väzby. Je čas dôsledne prešetriť aj ďalšie štátne IT tendre Imrecze je obvinený, že...

Uverejnil používateľ Veronika Remišová Pondelok 1. februára 2021

"Doposiaľ sa hovorí o niekoľkých firmách, avšak nemyslím si, že sa jedná o ojedinelý prípad šafárenia v štátnom IT. Je čas dôsledne preveriť a vyšetrovať aj ďalšie IT tendre, ktoré boli zvláštnym spôsobom uzatvárané za bývalých vlád a z ktorých zrejme profitovali aj blízki podnikatelia či politickí nominanti z kruhu Roberta Fica a “digitálneho lídra” Petra Pellegriniho," dodala.

Akcia Mýtnik

František Imrecze, bývalý šéf IT sekcie Finančnej správy Milan Grega a Jana Rovničanová sú stíhaní za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, podnikateľ Peter Brhel za zločin prijímania úplatku. Ostatné osoby zadržané počas akcie Mýtnik boli prepustené na slobodu.

VIDEO Imrecze má za sebou výsluch: Obvinenia popiera! Termín rozhodnutia o väzbe je známy

Obvineniam v tomto prípade však čelí aj podnikateľ Jozef Brhel a Michal Suchoba. Tí v rukách polície neskončili, keďže sa podľa našich informácií nenachádzajú na Slovensku. Prvý spomínaný by sa mal aktuálne zdržiavať na Kanárskych ostrovoch, druhý v Abú Zabí. V súvislosti s piatkovým zásahom NAKA podala sťažnosť na inšpekciu ministerstva vnútra dcéra už vyššie spomínaného Petra Brhela. Konanie elitnej polície v dome, kde rodina býva, označila ako brutálne a prehnané.

Viac o téme: František ImreczeNAKAFinančná správaMýtnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu