Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ŠOKUJÚCA reakcia rezortu spravodlivosti k hospitalizácii Jankovskej: Samovražda?!

Monika Jankovská a Denisa Cviková Zobraziť galériu (12)
Monika Jankovská a Denisa Cviková (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Monika Jankovská skončila v nemocnici. Rezort spravodlivosti potvrdil, že dôvodom bolo "väčšie požitie liekov", ktoré mala na predpis. Formulácia, ktorú ministerstvo použilo, nasvedčuje tomu, že bývalá štátna tajomníčka sa vo väznici v Banskej Bystrici pokúsila o samovraždu.

Obvinenú bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú mali hospitalizovať v nedeľu po 17. hodine popoludní po užití liekov. Podľa informácií, ktorými disponuje portál topky.sk, malo ísť o antidepresíva. Tie sa mali podpísať pod zhoršenie jej zdravotného stavu. Je však mimo ohrozenia života, po celý čas komunikovala s personálom, majú jej podávať infúzie. 

Ešte 22. januára sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodol, že Jankovská zostáva za mrežami.
Zobraziť galériu (12)
Ešte 22. januára sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodol, že Jankovská zostáva za mrežami.  (Zdroj: TASR)

Ministerstvo spravodlivosti vo svojom oficiálnom stanovisku uvádza, že Jankovská uviedla ako príčinu zdravotných ťažkostí "väčšie požitie predpísaných liekov". Vzhľadom na charakter udalosti ju neprevezú naspäť do väzenia v Banskej Bystrici. Poputuje na ďalšie pozorovanie do nemocnice v Trenčíne.

"Môžeme potvrdiť, že dnes pri bežnej kontrole krátko predpoludním príslušníci z Ústavu Banská Bystrica pri komunikácii s obvinenou spozorovali, že táto nereaguje obvyklým spôsobom. Nesťažovala sa síce na žiadne zdravotné komplikácie, uviedla však väčšie požitie predpísaných liekov," popísal v reakcii Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti. 

Jankovská bola podľa slov Bublu práve z tohto dôvodu predvedená pred ústavného lekára, ktorý vzhľadom na spomínané užitie liekov odporučil vyšetrenie vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. "Obvinená po celý čas komunikovala s personálom, požitie liekov bolo bez účinku, ktorý by ohrozoval jej život, avšak vzhľadom na charakter udalosti bude neskôr prevezená na ďalšie pozorovanie do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne," doplnil Bubla.

Obhajca Moniky Jankovskej Peter Erdős túto správu nateraz nekomentoval. V súvislosti s hospitalizáciou Jankovskej sme kontaktovali aj šéfku komunikácie ZJVS Katarínu Novákovú. Prisľúbila nám stanovisko.

Zdravie jej podlomila aj hladovka

Monika Jankovská čelí obvineniam v kauze Búrka. Vo väzbe je od marca minulého roka. Viackrát sa pokúšala dostať na slobodu. Zatiaľ neúspešne. Naposledy jej žiadosť zamietol 22. januára 2021 sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

Meno exsudkyne však okrem už spomínanej kauzy Búrka figuruje aj v ďalších kauzách, v niektorých vystupuje ako svedkyňa. Spočiatku ale s políciou nespolupracovala.

Niekoľko týždňov dokonca držala protestnú hladovku. Hazard so zdravím sa jej nevyplatil, na 20. deň skončila v rukách zdravotníkov. Bola na tom tak zle, že nedokázala ani chodiť. 

Monika Jankovská prerušila hladovku: Prudké zhoršenie zdravotného stavu!

Po niekoľkých mesiacoch prelomila mlčanie a aktuálne už s políciou spolupracuje. Rozhodla sa priznať, vysvetľovala aj pôvod jej majetku. "Spolupracovať budem aj naďalej a ak si spomeniem na ďalšie trestné činy, tak tieto oznámim," vyjadrila sa v záverečnej reči po jednom z výsluchov ešte v decembri 2020. Jej výpovede smerovali k zadržaniu viacerých vplyvných ľudí. 

Viac o téme: HospitalizáciaMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu