Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci Národnej rady ukončili piatkové rokovanie: Do lavíc sa vrátia až v stredu

Poslanci Národnej rady SR
Poslanci Národnej rady SR (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok popoludní štvrtý deň 23. schôdze parlamentu diskusiou k návrhu novely z dielne ĽSNS, ktorá chce z Trestného zákona vypustiť extrémistické trestné činy.

Poslanci sa opäť zídu na schôdzi v stredu (3. 2.) od 9.00 h. V pondelok (1. 1.) a utorok (2. 2.) sa totiž bude konať verejné vypočúvanie kandidátov na špeciálneho prokurátora pred ústavnoprávnym výborom. Poslanci nemôžu rokovať na schôdzi, ak je zasadnutie výboru.

ĽSNS v navrhovanej novele tvrdí, že trestné činy extrémistického charakteru sa týkajú výhradne postihovania názorov, "ktoré môžu byť za určitých okolností vnímané ďalšími osobami citlivo, ba až urážlivo". Ich vypustenie odôvodňuje ochranou slobody prejavu. Viacero koaličných poslancov tento návrh v pléne kritizovalo. Poslancom ĽSNS pripomenuli viaceré ich prejavy, ktoré sa podľa nich nemôžu brať ako sloboda prejavu.

Poslanci NR SR za prvé štyri dni aktuálnej schôdze prerokovali už viac ako polovicu bodov schváleného programu. Ostáva im ešte napríklad voľba členov Rady RTVS a predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Voliť by mali aj špeciálneho prokurátora. Plénum má tiež rokovať o ústavnom zákone o skrátení volebného obdobia NR SR, ktorým by sa dosiahli predčasné voľby. Zákon predložili nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

Viac o téme: PoslanciRokovanie NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu