Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ostrá reakcia politikov na vyjadrenie GP: SNS aj Hlas chcú vidieť odstúpenie Mikasa

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Hlavný hygienik SR Ján Mikas by mal zo svojej funkcie okamžite odísť. V reakcii na vyjadrenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku to vyhlásila mimoparlamentná strana expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD. Strana skonštatovala, že tak, ako máme úctu k odbornosti, treba mať aj elementárnu úctu k ústave a právnemu štátu. Reakciu poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

"Strana Hlas-SD je presvedčená, že je to vzdelaný a fundovaný odborník (hlavný hygienik, poznámka), ktorý však nedokázal odolať absolútne neprijateľným politickým objednávkam vládnej koalície. Jeho rozhodnutia pustiť do parlamentu pozitívne testovaných vládnych poslancov alebo udeliť papalášsku výnimku vicepremiérovi Holému na jeho cesty za rodinou do Veľkej Británie, boli podľa generálneho prokurátora protizákonné. Zároveň sme presvedčení, že predstavovali závažné zdravotné a bezpečnostné riziko pre slovenských občanov," uviedla strana.

Generálny prokurátor vo štvrtok informoval, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil dvoma vyhláškami zákon. Vyhláška hlavného hygienika SR z 27. decembra 2020 umožnila koncom roka poslancom Národnej rady SR rokovať aj napriek tomu, že boli viacerí pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19 alebo boli po kontakte s pozitívnou osobou v preventívnej karanténe. Porušenie vidí generálny prokurátor aj vo vyhláške z 10. januára 2021, ktorá sa týka nariadenia karanténnych povinností osôb pri vstupe na územie SR. Úrad podľa Žilinku nemal oprávnenie upraviť výnimky z izolácie a karantény a výnimky pre osoby v osobitnom režime.

SNS si myslí to isté 

Mimoparlamentná SNS vyzýva Jána Mikasa, aby sa bezodkladne vzdal funkcie hlavného hygienika SR. Strana tak reaguje na štvrtkové vyhlásenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý povedal, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil dvoma vyhláškami zákon.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

"Okrem trestnoprávneho dosahu má takéto konanie aj nedozerné dôsledky. Povolať poslancov Národnej rady SR ísť hlasovať a ohroziť tak život a zdravie iných poslancov bolo činom, ktorý vojde do histórie slovenského alebo svetového parlamentarizmu. Nikde vo svete neboli chorí poslanci povolaní do parlamentu a nehlasovali," tvrdí SNS. Druhým jasným porušením zákona bola podľa mimoparlamentnej strany "papalášska výnimka" podpredsedovi vlády SR Štefanovi Holému. Podľa SNS Holý hrubo zneužil svoju štátnu funkciu. Konanie Mikasa a Holého nesmie podľa strany ostať bez potrestania, a preto ich vyzýva, aby sa vzdali svojich funkcií.

Viac o téme: SNSÚVZMaroš ŽilinkaJán MikasHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu