Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Krajčí dal na rady odborníkov! Schválil lacný liek proti covidu, ktorý kúpite aj v lekárni

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Zdá sa, že rady odborníkov a odporúčanie niektorých politikov zabrali! Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR schválilo novinku v liečbe proti novému koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19. Ide o ivermektín, liek pôvodne určený proti parazitom. Povolenie na pol roka platí pre nemocničné zariadenia a ambulancie. Liek bude dostupný aj v lekárňach.

Krajčího rezort schválil nasadenie ivermektínu v boji proti koronavírusu. Liečivo získalo povolenie na terapeutické využitie, zatiaľ na obdobie pol roka. „Ministerstvo vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku ivermektín pre potreby zdravotníckych zariadení. Na obdobie šesť mesiacov tak platí povolenie pre nemocničné zariadenia i ambulancie,“ oznámila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. „Hlavnou indikáciou ivermektínu je profylaxia a liečba pacientov s covid-19. Liek bude dostupný okrem nemocníc aj v lekárňach na lekársky predpis,“ dodala Eliášová.

Ivermektín je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri covide-19. Rezort zdravotníctva sa v tomto súvise odvoláva na narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť a to nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podania z centier a krajín z celého sveta. Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, Švédsku v USA a Nórsku,“ podotkla hovorkyňa ministerstva.

Po schválení ivermektínu volal aj slovenský lekár

Lekár a analytik globálnych trendov a rizík Juraj Mesík v rozhovore pre Topky.sk povedal, že ivermektín skutočne pomáha ľuďom aj pri ťažkých priebehoch koronavírusu. Odborník svoje tvrdenie oprel o vykonané štúdie. „100 % vedeckých štúdií z celého sveta ukazuje mimoriadne silný účinok pri liečbe včasnej, teda vírusovej fázy ochorenia. Vtedy je stredné zlepšenie stavu o 84 %. Preto ho (ivermektín) musia dostať do rúk všeobecní ambulantní lekári. Ivermektín má výrazný účinok aj v liečbe rozvinutého covidu, teda v autoimúnnej fáze, keď telo ničí vlastný imunitný systém. A jeho účinok v profylaxii je až 90%-ný. Štúdií, ktoré priniesli tieto výsledky, je k dnešnému ránu uverejnených už 53 a pribúdajú skoro denne,“ povedal Mesík. (Link na rozhovor s analytikom)

Opozičný poslanec chcel dokonca zaviazať vládu, aby nakúpila ivermektín

O účinnosti ivermektínu v boji s covidovou infekciou je presvedčený aj poslanec NR SR Tomáš Taraba (KDŽP – Aliancia za Slovensko). „Nie je to všeliek, ale tie čísla z krajín, kde sa masívne používa, sú veľmi povzbudivé,“ skonštatoval politik v rozhovore.

Ak by rezort neschválil nasadenie ivermektínu, opozičný poslanec mal tento týždeň v pláne zaviazať vládu, aby tak spravila. „Som rád, že minister zdravotníctva si osvojil moju myšlienku, aby tento liek bol sprístupnený všetkým, ktorí o neho prejavia záujem. Teda, aby im v tom nebolo bránené. Minister podľa mojich informácií dal súhlas na používanie tohto lieku na experimentálne účely,“ povedal pre Topky.sk Taraba.

Viac o téme: SlovenskoCovid-19KoronavírusLiečivoIvermektín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu