Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR Poslanec Taraba chce zaviazať vládu, aby nakúpila liek Ivermectin a dala ľuďom na výber

Tomáš Taraba Zobraziť galériu (3)
Tomáš Taraba (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zdravie a životy občanov nie sú podľa neho majetkom štátu. Konečné slovo, ako sa chce človek liečiť, má patriť jemu. Je presvedčený, že štát nemôže robiť prekážky nikomu, kto sa chce liečiť spôsobom, ktorý považuje za účinný. O lieku, ale aj o zákaze interrupcií, ktorý je opäť v parlamente z dielne poslanca OĽaNO sme sa rozprávali s poslancom NR SR Tomášom Tarabom (KDŽP – Aliancia za Slovensko)

Chcete cez parlament zaviazať vládu, aby schválila a nakúpila liek Ivermectin. Ako to chcete dosiahnuť?

  • Táto vláda boj proti covidu absolútne nezvláda a doplácajú na to ľudia zbytočne vyhasnutými životmi. Zdravie a životy občanov nie sú majetkom štátu. Konečné slovo, ako sa chce človek liečiť, má patriť jemu. Štát nemôže robiť prekážky nikomu, kto sa chce liečiť spôsobom, ktorý považuje za účinný. V tomto duchu preto predložím procedurálny návrh, ktorým by parlament ako najvyšší zákonodarný orgán zaviazal vládu vytvoriť podmienky, aby sa tí, ktorí o to prejavia záujem mohli liečiť Ivermectinom a mali ho k dispozícií v dostatočnom množstve a v primeranej cene. 

Na to, aby mohol byť tento liek na Slovensku používaný, musí byť schválený Štátnym ústavom na kontrolu liečiv. V našej krajine sa používa iba ako veterinárny liek. 

  • Dnes na svete neexistuje vyslovene liek proti covidu. Hľadajú sa kombinácie a postupy, ktoré vyhodnocujú prínosy a riziká. Tak je to aj pri Ivermectine a podobných liekoch. Nie je to všeliek, ale tie čísla z krajín, kde sa masívne používa, sú veľmi povzbudivé. Na Slovensko však vláda  absolútne rezignovala na fázu ochrany imunity a celý boj je len o vakcinácií a testovaní. Vláda však musí akceptovať, že veľká časť obyvateľstva má inú predstavu a iné očakávania od vlády.

Ste traja poslanci. Akú máte podporu pre svoj návrh? Koho ste oslovili?

  • S Janom Podmanickým sme štyria, ale takto otázka nestojí. Táto koalícia nehlasuje za žiadne dobré návrhy opozície. Takže aj keby nás bolo 74, nehlasovali by za to. Som presvedčený, že celá opozícia teda 55 poslancov sa za môj návrh postaví. A ak bude koalícia tak prízemná, že to zablokuje, následne bude musieť konať a ľuďom vyhovieť, pretože takéto arogantné správanie nebude vedieť vysvetliť. Už neraz sa stalo, že niečo odmietli a o pár dní, len inak, to narýchlo prijali, pretože reakcie ľudí boli dosť vyhranené. Ide mi o to, aby sa ľuďom pomohlo a verím, že v nejakej podobe sa tomu dopomôže. 

ROZHOVOR Poslanec Taraba chce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Z čoho vychádzate, že liek Invermectin je účinný na COVID 19?

  • Tie výsledky už sa hlásia z celého sveta. Hovoria o nich lekári a nedá sa to už ignorovať ani na Slovensku. Dnes žijeme v prostredí, že pod žiaden postup sa nikto nepodpíše na 100 percent. Veď takto je to aj pri vakcínach, kde sa odmietajú pod to z dlhodobého hľadiska podpísať aj výrobcovia vakcín. Preto je mi divné, že zrazu pri lacnom lieku, ktorý hlási výsledky, sa štát tvári, akoby sme mali čakať. No neviem na čo. Pritom je to vláda, ktorá cynicky skonštatovala, že tu úplne zbytočne zomierajú tisícky ľudí. 

Viete o tom, že ľudia na Slovensku si kupujú veterinárne lieky Invermectin na COVID 19?

  • To, že sa ľudia snažia zásobiť týmto liekom a považujú ho za dobrú voľby pri liečbe covidu je nielen z kruhov bežných ľudí, ale potvrdilo mi to aj veľa lekárov. Opakujem však, môj postoj je, že nikto nemá pri covide patent na zaručený úspech, ale bavíme sa o pravdepodobnosti a pomere rizika a úspechu. 

V iných krajinách EÚ (Francúzsko, Nemecko či Rakúsko) je registrovaný, pričom sa používa na iné ochorenia. Prečo stále, podľa vás, nie je na Slovensku registrovaný? Vidíme v tom zámer?

  • Keď počúvame, ako sa tu stovky milióny rozhadzujú na riešenia, za ktorými žiadni odborníci nestoja, keď vidíme ako sa premiér prizná, že nakúpili za milióny zdravotnícky materiál, ktorí k ničomu nie je, tak nemám žiadne ružové okuliare. Verím, že naša iniciatíva v parlamente rozhýbe stojaté vody aspoň v tejto veci, ktorá slúži ľuďom. 

Podáte podnet na GP v tejto súvislosti?

  • Generálna prokuratúra má za úlohu ex offo preverovať aj verejné informácie. To, že sa premiér priznal, že nečinnosťou vlády zbytočne zomrelo 4300 občanov je verejná informácia povedaná v priamom prenose. Zbytočne zomrieť znamená, že keby boli k dispozícii dostupné lieky a materiál, človek by nezomrel. Toto na seba povedala vláda, preto to treba brať vážne a nielen pokrčiť plecami. Vláda sa nemôže diviť, že po tomto priznaní sa, ľudia už k nej nemôžu mať dôveru. 

ROZHOVOR Poslanec Taraba chce
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Poslanec OĽaNO Martin Čepček opäť do parlamentu predkladá návrh zákona, ktorý chce obmedzovať interrupcie. Podporíte tento návrh?

  • Ja som politik, čo na prvé miesto kladie ochranu slobody a práv ľudí, aby štát sa na človeka nepozeral ako na jeho majetok, ktorému len treba dávať príkazy a zákazy. Rovnako som presvedčený, že štát má pestovať kultúru života, kedy tak ako nemá problém za víkend minúť 100 miliónov na tyčinky do nosa, musí rovnako pristupovať k podpore rodín, aby sa vedeli rozhodovať pre život. Slovensko vymiera takým tempom, že ak neinvestujeme do rodín a detí, budeme musieť sa masívne otvoriť imigrácii. Tie čísla sú neúprosné. 

Ľudia na Slovensku zomierajú na COVID 19, prichádzajú o prácu a sú z celej situácie frustrovaní. Nemali by sa rieši iné veci, ako interrupcie?

  • V USA prvé nariadenia, ktoré prezident Biden podpísal, sa týkajú interrupcií. Preto sa pýtam, prečo táto logika neplatí aj naopak. Nevidím žiaden rozdiel, či sa snažíme, aby nezomierali starší ľudia alebo počaté deti. Veď aj pri covide, podľa tejto logiky, by sa mohla potom položiť veľmi cynická otázka: je normálne míňať toľko peňazí na boj s chorobou, ktorá ohrozuje primárne len starých ľudí a mladí musia kvôli tomu prichádzať o živobytie? Dobrá vláda má na zreteli všetkých, pretože všetci tvoríme jeden národ. Starí, mladí aj deti musia cítiť, že štát tu je pre nich. 

Martin Čepček už raz dostal od svojho klubu  tzv. žltú kartu. Minister Jaroslav Naď na margo opätovného predloženia zákazu interrupcií povedal, že poslanecký klub by ho mal vylúčiť. Dokonca vyhlásil, že komunikuje s opozíciou. Je to vaša skupina poslancov, s ktorou aktívne komunikuje?

  • Nesledujem dianie v klube OĽANO. Martina Čepčeka vnímam ako poslanca, ktorý je pevnou súčasťou koalície, hlasuje v podstate za všetky ich zákony. To, že nezahlasoval za zákony, ktorým sa berú právomoci ústavnému súdu u mňa vyvoláva skôr otázku, ako za toto niekto z koalície hlasovať mohol. Veď to je čistá totalita, ako aj tie ich zákony o posilnení právomocí hlavného hygienika Mikasa a zneužívanie núdzového stavu. Neviem, čo znamená slovo “komunikovať s opozíciou.” Raz prišiel za nami tak, ako pán Linhart zo Sme rodina, či podporíme jeho zákon o regulácii hazardu v mestách. Takto by mal parlament fungovať vždy, a nie ako tá arogantná mašinéria, kedy nám naposledy koalícia dala vedieť iba 45 minút pred začiatkom schôdze, že ju zvolali. Toto nerobil ani Mečiar. Je to pohŕdanie našimi voličmi. 

Je vám politicky a názorovo blízky?

  • Mám rád ľudí a politikov, čo vedia povedať, čo vlastne chcú presadiť a verejne sa vedia postaviť za svoj názor. V tomto si vážim paradoxne aj pani Cigánikovú, ktorá síce vo veľa oblastiach presadzuje úplne opačné názory ako ja, ale je mi sympatické, že sa nebojí ísť do debát a konfrontácie. Tento parlament je podľa mňa najslabší v histórii. Je tam 130 nemých duší, ktoré nič nepovedia, len čakajú na palček, aby im ukázali, ako hlasovať. Preto potom tých 130 ľudí asi nevie pochopiť zrejme Čepčeka, ak si dovolí v očividne neprijateľnej nedemokratickej veci zahlasovať podľa svojho svedomia. Nepoznám pána Čepčeka tak, aby som vedel povedať, či sme si blízki politicky, ale jeho názory na podporu rodiny, života a jeho boj proti hazardu sú mi sympatické.
Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusTomáš TarabaIvermectin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu