Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hyenizmus počas KORONAkrízy! POZOR na podvodné ponuky práce na doma, šíria sa na sociálnej sieti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ruka v ruke s pandémiou sa nesú aj podvody. Špekulanti poväčšine úradujú na internete. Ich podlé plány prezentujú aj ako výhodné ponuky, možnosť zarobiť si... Neváhajú pri tom zneužiť napríklad meno známej firmy. Prečítajte si viac, aby ste sa nedali nachytať.

Polícia priblížila, že viacero Slovákov sa na nich obrátilo s upozornením na podvodnú ponuku práce. Tá sa šíri na sociálnej sieti Facebook. "Ide o ponuku práce na doma – balenie rúšok. Ponuka sa objavuje vo viacerých skupinách na Facebooku," doplnili ochrancovia zákona. Nejde pri tom o prvú podozrivú ponuku. Od začiatku koronakrízy ich bolo už mnoho. Práve to je dôvod, aby ste boli obozretní.

Tentokrát záujemcov v rámci ponuky vyzývajú na komunikáciu výhradne cez e-mail a žiadajú od nich o zaslanie osobných údajov. Taktiež vyplatenie zálohy 25 eur. "Podvodníci zverejňujú svoju ponuku pod hlavičkou personálnej agentúry INDEX NOSLUŠ a v podpise je uvedené meno jednej z ich zamestnankýň, aby inzerát dostal punc dôveryhodnosti," popísala polícia.

Ponuka práce je navyše až príliš lákava. Za každú zabalenú krabicu rúšok ponúkajú podvodníci zárobok 200 eur. "Navyše sľubujú, že sa postarajú o všetku administratívu a logistiku. Od záujemcu o prácu žiadajú len zaplatenie „zálohovej zabezpečovacej návratnej platby“ 25,- Eur na zahraničný účet," upozornila ďalej polícia.

Reakcia dotknutej agentúry

Aj samotná agentúra na podvod upozorňuje na svojej webovej stránke. "Podvodníci zverejňujú svoju ponuku pod hlavičkou INDEX NOSLUŠ a v podpise je uvedené meno jednej z našich zamestnankýň. Opakovane Vás však upozorňujeme, že toto nie je ponuka práce z našej spoločnosti," dočítate sa.

Hyenizmus počas KORONAkrízy! POZOR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto:indexnoslus.sk)

Agentúra zdôrazila, že nikdy nevyžadujú platbu vopred, v prípade, že s nimi komunikujete elektronicky, je dôležité si všimnúť, že e-maily prichádzajú z domény @indexnoslus.sk. "Ak dostate e-mail, v ktorom od Vás niekto žiada peniaze, odporúčame Vám vždy kontaktovať adresáta a danú spoločnosť. Neposielajte platby na účet, ak neviete, komu a za čo platíte," dodala spoločnosť vo vyjadrení.

POZOR PODVOD - prosíme o zdieľanie Aj v novom roku 2021 podvodníci nezaháľajú a opäť sa na Facebooku objavujú PODVODné...

Uverejnil používateľ INDEX NOSLUŠ Utorok 12. januára 2021


Odporúčania polície, ktorými by ste sa mali riadiť

  •  pri inzerátoch na sociálnych sieťach je potrebné takéto ponuky overovať - či spoločnosť, ktorá inzerát zverejnila, aj reálne existuje. Overte si názov firmy, sídlo či ďalšie kontaktné údaje.
  • ak ste prijali e-mail, v ktorom od vás niekto žiada peniaze, polícia odporúča vždy kontaktovať adresáta a danú spoločnosť.
  • v prípade, že ste "naleteli" a prišli o peniaze, choďte na políciu. To, že ste prišli o menšiu sumu peňazí neznamená, že podvodník na podvode nezbohatol. "Takéto typy podvodov pracujú na báze verejnosti a preto je predpoklad, že podvedených je oveľa viac, čím sa zvyšuje aj škoda," dodali ochrancovia zákona.
Viac o téme: VarovaniePodvodyPolícia ŠpekulantiKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu