Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Plošné testovanie v Nitre a ďalších okresoch: Tvorili sa dlhé rady! Zvažuje ho aj Bratislava

Testovanie v Nitre Zobraziť galériu (7)
Testovanie v Nitre (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

BRATISLAVA/NITRA - V Nitre, Košiciach a v Púchove prebieha tento víkend plošné testovanie. Všetko spustila iniciatíva nitrianskeho primátora Mareka Hattasa, ktorý tým reagoval na kritickú situáciu v nitrianskej nemocnici. K nitrianskemu okresu sa pridali aj Košice, Púchov ďalších desať obcí. Otestovaní boli aj zamestnanci najväčších podnikov.

Kritická situácia v Nitre dohnala primátora k tomu, aby kontaktoval vládu. Ešte minulý rok testovanie usporiadal aj primátor Trenčína Richard Rybníček. Situácia v Nitre je zlá už niekoľko týždňov, nemocnice sú plné a zvyšuje sa aj počet mŕtvych, a to aj medzi zdravotníkmi. Kritické to je aj v Nových Zámkoch či Banskej Bystrici. K Nitre sa v testovaní pripojili aj Košice a Púchov. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že za kritickou situáciou v Nitre môže byť nová mutácia koronavírusu. Testovanie prebehlo aj v dvoch veľkých podnikoch U. S. Steel v Košiciach a v Jaguari Land Rover v Nitre. Plošne testovať bude zrejme aj Bratislava. 


AKTUÁLNE Nový variant KORONAVÍRUSU objavili aj v Nitre! VIDEO Situácia je alarmujúca, povedal Krajčí
 


Plošne testovať chce aj Bratislava

Mesto Bratislava je pripravené na plošné testovanie, pokiaľ sa na tom dohodne s vládou SR a bude zabezpečený dostatok testov či zdravotníkov. Magistrát a bratislavské mestské časti aktuálne volajú po zriadení ďalších 20 až 25 mobilných odberových miest (MOM) v Bratislave, kde sa ľudia môžu dať otestovať. Chcú tak dosiahnuť, aby bolo testovanie antigénovými testami pre ľudí oveľa dostupnejšie, nemuseli tam čakať v dlhých radoch a mohli sa dať otestovať aj cez víkendy. MOM chce Bratislava využiť aj pri návrate detí do škôl.

V piatok to oznámil primátor Bratislavy Matúš Vallo. "Kým sa nezaočkuje 70 – 80 percent obyvateľov Bratislavy proti ochoreniu COVID-19, čo potrvá ešte niekoľko mesiacov, bude dôležitá dostupnosť testovania. Znamená to zjednodušiť možnosť sa dať otestovať a spraviť z toho rutinu," vyhlásil Vallo. Magistrát a mestské časti sa preto usilujú spustiť v Bratislave viac odberných miest. Testovanie totiž považujú za jeden z nástrojov, ktorý dokáže udržať pandémiu v normálnom rámci. Epidemiologickú situáciu v Bratislave vnímajú zástupcovia mesta a mestských častí ako vážnu.

Rezort zdravotníctva zverejní dve výzvy k zriadeniu MOM

Ministerstvo zdravotníctva najneskôr v pondelok (11. 1.) zverejní výzvy na zriadenie mobilných odberných miest (MOM) na antigénové testovanie. Jedna výzva sa bude týkať pre už zapojených a druhá pre nových poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti, ktorí budú chcieť pomôcť s testovaním ľudí. Pre súčasných poskytovateľov sa podľa ministra umožní testovať dlhšie ako osem hodín. Testovať budú môcť aj cez víkendy. Minister tak reagoval aj na žiadosť mesta Bratislavy, ktoré volá po zriadení ďalších 20 až 25 MOM.

Marek Krajčí o novom
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

NITRA

 V Nitre sa testovanie začalo v piatok o 15. hodine. V meste je pripravených 37 odberných miest. Na viacerých z nich sa už po 14. hodine začali vytvárať rady, krátko po spustení odberov už na mnohých miestach stáli desiatky ľudí. Testovať sa bude aj v sobotu a v nedeľu.

Všetko prebieha pokojne

Plošné testovanie v Nitre prebieha pokojne a bez problémov. Po viac ako hodine od začiatku testovania to uviedol nitriansky primátor Marek Hattas. Ako doplnil, podarilo sa otvoriť všetky odberné miesta, ktoré fungujú hladko. "Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí spolupracujú na tomto veľkom projekte. Už mi avizovali aj niektorí starostovia, že takisto začali s testovaním. Som rád, že sme v jednom odbernom mieste pilotne spustili aj aplikáciu TustOne, ktorá bude zbierať niektoré údaje. Ak sa nám osvedčí, tak zdigitalizujeme aj iné odberné miesta," skonštatoval Hattas.

V Nitre sa začalo trojdňové dobrovoľné antigénové testovanie na koronavírus (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Mesto má podľa jeho slov dostatok zdravotníkov a v prípade potreby vie ich počty ešte zvýšiť. "Písal mi aj profesor Vladimír Krčméry, že má v zálohe štyri tímy, takisto aj ozbrojené sily nám dávali k dispozícii zdravotný personál. Trošku nám meškali niektorí administratívni pracovníci, ale už všetko funguje tak, ako má," povedal primátor. 

KOŠICE

V Košiciach prebieha testovanie bez problémov, zdravotníkov je dostatok

Celoplošné antigénové testovanie v Košiciach, ktoré sa začalo v piatok o štvrtej poobede, prebieha pokojne a bez problémov. Všetkých 66 odberových miest v meste bolo pripravených načas. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian. "Všetko sa rozbehlo podľa plánov, otvorené boli všetky miesta, prišiel dostatok zdravotníkov podľa dohody. Záujem je, čakanie a rady sú minimálne," uviedol Fabian.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Dobrovoľné bezplatné testovanie je určené najmä pre ľudí s vyššou mobilitou, zamestnancov v prvej línii a kritickej infraštruktúry. Takisto by sa mali otestovať aj osoby, ktoré nemôžu vykonávať svoju prácu z domu, alebo ľudia starajúci sa o svojich blízkych alebo nevládnych. Zabezpečených je takmer 133-tisíc antigénových testov.  

Cieľom je odľahčiť enormny tlak

Odberné miesta sú celkovo v 18 mestských častiach, v 31 prípadoch ide o základné školy. Testovanie v piatok trvá do 20.00 h, v sobotu a nedeľu od 9.00 do 17.00 h. V pondelok bude v tomto čase otvorené odberné miesto v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Odberné miesto je aj v areáli oceliarní U. S. Steel, kde začali s testovaním v piatok už o 13.30 h. Cez víkend a pondelok tam testujú od 7.00 do 19.00 h.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Cieľom nášho spoločného snaženia s mestskými časťami je odľahčiť enormný tlak na košické nemocnice, na našich zdravotníkov, ktorí denne podávajú heroické výkony, a pomôcť pri záchrane ľudských životov," uviedol Polaček. Otestovať sa môžu prísť nielen Košičania. Primátor pritom vyzval tých, ktorí sú v karanténach, aby v nej ostali. "Testovanie je pre všetkých tých, ktorí majú zvýšenú mobilitu, chodia do práce, starajú sa o svojich blízkych, starých rodičov, rodičov, tých, ktorí sú v kritickej infraštruktúre a môžu byť potenciálnym rizikom pre svoje rodiny a blízkych," povedal. Testovanie má podľa primátora pomôcť zlepšiť situáciu s pandémiou v Košiciach a vyhnúť sa tak ďalším opatreniam vrátane možného tvrdého lockdownu. 

Testovanie v Nitre
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Pavol Jarčuška potvrdil, že košická nemocnica je v dôsledku pandémie pod extrémnym náporom. "Nám každodenne prichádza asi 30 ľudí, ktorých musíme prijať, mnohí z týchto ľudí prídu neskoro a už v takom štádiu, keď majú nízku saturáciu kyslíka, závažné prejavy zápalu pľúc a veľakrát im už pomôcť nevieme. Preto chcem poprosiť všetkých tých, ktorí budú pozitívne testovaní, sú z rizikových skupín a majú prejavy infekcie, aby neváhali a čo najskôr kontaktovali či už svojho obvodného praktického lekára alebo, eventuálne, v prípade vážneho stavu aj našu univerzitnú nemocnicu," povedal. Dodal, že včasná liečba pri ochorení COVID-19 je najlepšou metódou, ako predísť závažným komplikáciám.

PÚCHOV

Cez víkend otestujú aj Púchovčanov

Jedenásť odberových miest v Púchove a ďalších 15 v deviatich obciach Púchovského okresu pripravia na víkendové celoplošné antigénové testovanie. Informovala o tom primátorka Púchova Katarína Heneková. Oproti pôvodným plánom otvoria v Púchove aj 11 odberové miesto, kde momentálne funguje mobilné odberové miesto. Určené bude pre zamestnancov spoločností Continental a Gimax.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Počas víkendu budú robiť antigénové testy aj v obciach Beluša, Lednické Rovne, Dohňany, Zubák, Lednica, Dolná Breznica, Streženice, Lysá pod Makytou a Nimnica. Po Trenčíne sa Púchov stane druhým mestom v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), kde samospráva zorganizuje celoplošné testovanie antigénovými testami. 

Do celoplošného testovania sa v sobotu zapojí aj obec Pruské v Ilavskom okrese

Do celoplošného testovania sa v sobotu zapojí aj obec Pruské v Ilavskom okrese. Informoval o tom aj starosta obce s takmer 2300 obyvateľmi Viliam Cíbik. "Testovať sa bude iba v sobotu, v obci sme vytvorili štyri odberové miesta. Dve budú v strednej odbornej škole poľnohospodárskej a dve v kultúrnom dome. Personálne máme odberové miesta zabezpečené," skonštatoval Cíbik.

Viac o téme: Igor MatovičKošiceNitraPúchovMarek KrajčíPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu