Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONArok a pátranie po nezvestných: Tragédie aj magické chvíle, David opísal najsilnejší moment!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Pohotovostný pátrací tím)

BRATISLAVA - Rok 2020 bol pre veľa ľudí náročný. Dôvodom bola predovšetkým pandémia, ktorá ovplyvnila naše bežné "fungovanie". No napriek všetkému sa život nezastavil. Ani pre tých, ktorí podávajú pomocnú ruku v prípade, že sa stratí niekto z vašich blízkych.

Davidovi zazvonil telefón. Kolega z Pohotovostného pátracieho tímu mu oznámil, že dcéra nezvestnej ženy ich žiada o pomoc. Kroky tých, čo sa zapojili do hľadania, smerovali najprv na breh miestnej rieky. Pomáhal aj manžel nezvestnej. "Ako sme chodili a hľadali, rozprával mi ich príbeh. O tom, akú mali šťastnú svadbu, ako sa tešia na Vianoce. Vtedy som si všimol, ako mu z očí stekajú slzy," popísal David.

Ján z obce Cernina zmizol 24. decembra. Rozsiahle pátranie zatiaľ úspech neprinieslo. Často hrá dôležitú úlohu práve čas.
Zobraziť galériu (2)
Ján z obce Cernina zmizol 24. decembra. Rozsiahle pátranie zatiaľ úspech neprinieslo. Často hrá dôležitú úlohu práve čas.  (Zdroj: Pohotovostný pátrací tím)

Bolo mu jasné, že pátranie nemusí priniesť šťastný koniec. Býva to tak v mnohých prípadoch. No rodina hľadanej nestrácala nádej. "Prečesali sme vytipované oblasti. Dostávali sme aj informácie od ľudí z obce, kde všade ju zazreli. Všetko sme postupne preverovali. Až napokon prišiel úspech. Našli sme jej bicykel," dodal. 

Za pomoci termovízie napokon ženu našli. Bola dezorientovaná. No živá. "Najsilnejší moment pre mňa nastal vtedy, keď manžel objal a pobozkal svoju ženu. Mal o ňu obrovský strach. Tu vidieť lásku voči druhému," uzavrel David.

Podobné šťastné momenty však nie sú pravidlom. V roku 2020 hľadali členovia Pohotovostného pátracieho tímu v teréne celkovo 50 osôb. Z toho 35 našli nažive. Deviatim, žiaľ, už pomôcť nedokázali. Šesť z tohto počtu sa dodnes nenašlo. Jozef Juhoš podotkol, že na stránkach zverejňujú omnoho viac nezvestných osôb.

Dnes v ranných hodinách sme boli požiadaní políciou o súčinnosť pri pátraní po nezvestnom 20r. mladíkovi v obci Boleráz....

Uverejnil používateľ Pohotovostný pátrací tím Nedeľa 27. decembra 2020

Pandémia priniesla zmeny

V roku 2020 zasahoval tím v teréne menej často, než v roku 2019. Počas pandémie, ktorá priniesla aj zákaz vychádzania, zaznamenali aj percentuálne menej nezvestných osôb. Na druhej strane však podľa slov Juhoša pribudlo viac ľudí, ktorých trápili psychické problémy. Práve ich osudy neraz končia tragicky.

Samotné pátranie však dokáže spojiť obrovské množstvo ľudí. Či už na sociálnej sieti alebo v realite, kde sa mnohí zapoja do hľadania nezvestných v teréne, ako dobrovoľníci. Vo viacerých prípadoch sú užitočné napríklad znalosti poľovníkov, ktorí poznajú terén.

"Medzi našimi členmi je množstvo ľudí z viacerých oborov a s rôznymi záujmami, preto spoločne vieme pomôcť aj v inom smere, a to napríklad charitatívnymi projektmi, ktorými pomáhame už od nášho vzniku," poznamenal Juhoš, ktorý dodal, že v roku 2021 chystajú aj novinku. Tá by mala pomôcť pri pátraní, aj rodinám nezvestných. Sám však verí, že ich bude čo najmenej.

Viac o téme: PátranieKoronavírusPohotovostný pátrací tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu