Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ivan Korčok vyjadril ľútosť, že Slovensko muselo zablokovať závery Rady EÚ k rozširovaniu

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko zablokovalo prijatie návrhu záverov k rozširovaniu, ktorý bol predložený na štvrtkové rokovanie Rady EÚ. Podľa ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka totiž dokument neprimeraným spôsobom vnáša do agendy citlivé otázky vo vzťahoch medzi členskými štátmi EÚ a kandidátskymi krajinami. Informoval o tom v piatok tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Slovensko je dlhodobým podporovateľom procesu rozširovania Európskej únie na základe plnenia stanovených kritérií zo strany kandidátskych a pristupujúcich krajín. "V tejto súvislosti oceňujeme silnú snahu nemeckého predsedníctva dosiahnuť v danej agende pozitívny a viditeľný posun. Zároveň však vyjadrujeme sklamanie nad tým, že členským štátom sa nepodarilo dosiahnuť ďalší krok v prístupových rokovaniach so Severným Macedónskom a Albánskom," uviedol rezort zahraničia.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Prijatie návrhu záverov Rady EÚ k rozširovaniu sa Slovensko spolu s Českom rozhodli zablokovať. "Tento dokument totiž z nášho pohľadu neadekvátnym spôsobom vnáša do agendy citlivé historické otázky vo vzťahoch medzi členskými štátmi EÚ a kandidátskymi krajinami. Takýto prístup, bohužiaľ, narúša dôveryhodnosť procesu rozširovania a motiváciu krajín plniť si svoje úlohy a prístupové kritériá," zdôraznil Korčok.

Ako ďalej uviedlo MZVEZ SR, Slovensko je naďalej pripravené spolupracovať s nadchádzajúcimi predsedníctvami v Rade EÚ s cieľom dosiahnutia dohody o otvorení prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom.

Viac o téme: ĽútosťZablokovanieSlovenskoRozširovanieRada EÚIvan KorčokZávery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu