Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

S portugalským predsedníctvom v Rade EÚ sa stretla len časť eurokomisárov: Môže za to pandémia

Portugalský premiér António Costa Zobraziť galériu (5)
Portugalský premiér António Costa (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LISABON - Portugalské predsedníctvo v Rade Európskej únie v piatok privítalo v Lisabone užšiu delegáciu Európskej komisie (EK). Portugalský premiér António Costa a ministri jeho vlády prerokovali s predstaviteľmi exekutívy EÚ program a priority polročného portugalského predsedníctva.

Je nepísanou tradíciou, že na začiatku každého predsedníctva sa kolégium komisárov v kompletnom zložení stretáva s vládou predsedajúcej krajiny, tentoraz však vzhľadom na pandemickú situáciu v Európe do Lisabonu odcestovala len tretina exekutívy EÚ.

Bruselskú delegáciu viedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú sprevádzali všetci traja podpredsedovia EK - Frans Timmermans, Margrethe Vestagerová a Valdis Dombrovskis. V Lisabone bol prítomný aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, podpredseda pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič, podpredseda pre podpora európskeho spôsobu života Margaritis Schinas, eurokomisár pre pracovné a sociálne veci Nicolas Schmit a portugalská eurokomisárka zodpovedná za súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová.

Portugalské predsedníctvo vo vyhlásení pre médiá informovalo, že okrem bilaterálnych rokovaní medzi Costom a Van der Leyenovou a ministrami a komisármi sa konalo viacero diskusií v rámci tematických skupín, venovaných súčasnému dianiu v Európe a výzvam, ktorým bude čeliť Portugalsko na čele EÚ.

Šéfka Európskej komisie Ursula
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

Tematické skupiny sa zamerali na nasledovné oblasti: "Odolná Európa" s dôrazom na podporu obnovy po koronakríze, súdržnosť a európske hodnoty; "Sociálna Európa", kde je snaha posilniť európsky sociálny model; "Globálna Európa" s dôrazom na budovanie Európy otvorenej svetu; "EÚ ako líder v oblasti zmeny klímy" a "Digitálna Európa", kde je snaha urýchliť digitálnu transformáciu v prospech občanov a podnikov.

Šefčovič: Predsedníctvo sa zameria hlavne na obnovu Európy

Ekonomická obnova, digitálna transformácia a snaha o spravodlivý sociálny rozvoj budú dominovať portugalskému predsedníctvu v Rade EÚ. Uviedol to v piatok podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič, ktorý s užšou delegáciou exekutívy EÚ pod vedením šéfky EK Ursuly von der Leyenovej v piatok navštívil Lisabon.

"Hlavnou témou ich predsedníctva bude obnova. Obnova ekonomická, obnova digitálna a spravodlivá. Medzi kľúčové priority patrí vyrovnanie sa s pandémiou, a to jednak spoločnou zdravotníckou stratégiou a zrýchleným očkovaním, takisto aj uľahčením cestovania hneď po tom, ako sa dostaneme na úroveň, ktorá to umožní," uviedol Šefčovič.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

Súčasťou programu obnovy je silný ekonomický program, v ktorom sa chce Portugalsko zamerať na to, aby už v prvom semestri 2021 finalizovali plány obnovy jednotlivých členských krajín a podarilo sa dokončiť ratifikačný proces ohľadom vlastných zdrojov pre rozpočet EÚ. To by uvoľnilo prvé finančné zdroje cez fond obnovy, známy ako EÚ budúcej generácie, v prospech členských krajín Únie.

"Vyvrcholením predsedníctva by mal byť sociálny summit, ktorý chce Portugalsko pripraviť v závere semestra. Mal by načrtnúť novú cestovnú mapu ako posilniť práva pracujúcich, ako zaručiť deťom ich práva a ako posilniť sociálnu dimenziu ekonomického rozvoja Európy," vysvetlil Šefčovič. V Lisabone sa diskutovalo aj o tom, čo všetko treba urobiť, aby sa konečne podarilo spustiť Konferenciu o budúcnosti Európy. "Urobíme spoločne maximum pre to, aby tie diskusie s občanmi EÚ mohli začať. Dúfajme že už 9. mája na Deň Európy," povedal Šefčovič.

Pôvodný termín spustenia konferencie bol 9. máj 2020, keď v Rade EÚ predsedalo Chorvátsko. Štafetu prevzalo Nemecko, ani to však pre pandémiu koronavírusu konferenciu neotvorilo, urobilo však veľa potrebnej technickej práce. Okrem iného pripravilo webovú stránku vo všetkých národných jazykoch EÚ, ktorá by sa v prípade pretrvávajúcej pandémie dala využiť aj na rôzne podujatia a komunikáciu s občanmi v on-line formáte.

Podpredseda Európskej komisie zodpovedný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Zatiaľ nie je známe osobnosti, ktorá by mala predsedať konferencii. V hre boli dánska expremiérka Helle Thorningová-Schmitová či bývalá šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, to však už zrejme neplatí. Šefčovič spresnil, že portugalský premiér António Costa intenzívne rokuje s lídrami ostatných krajín EÚ a s Európskym parlamentom o tom, aby sa čo najskôr podarilo dosiahnuť nejaký kompromis.

Podľa nepotvrdených informácií v hre je aj možnosť, že by za vedenie konferencie zodpovedali spoločne lídri troch hlavných inštitúcií EÚ. "Musíme mať zhodu jednak na vedení tejto konferencie, ale takisto aj na programe a pravidlách, ako bude konferencia prebiehať," povedal Šefčovič, ktorý by podľa pôvodných plánov mal mať v mene Európskej komisie spolu s chorvátskou eurokomisárkou Dubravkou Šuicovou na starosti priebeh konferencie.

Costa a Von der Leyenová pozvali lídrov na sociálny summit 

Portugalský premiér António Costa a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová pozvali v piatok šéfov štátov a vlád členských krajín EÚ, ale aj inštitúcie EÚ, sociálnych partnerov a ďalšie zainteresované strany na sociálny summit, ktorý sa bude konať 7. mája v meste Porto. Urobili tak v rámci návštevy delegácie Európskej komisie v Lisabone, ktorá sa konala pri príležitosti oficiálneho začatia polročného portugalského predsedníctva v Rade EÚ.

Portugalské predsedníctvo v tlačovej správe spresnilo, že sociálny summit sa zameria na to, ako posilniť európsky sociálny rozmer s cieľom čeliť výzvam klimatickej zmeny a digitálnej transformácie za súčasného zabezpečenia rovnakých príležitosti pre všetkých občanov EÚ. Príprava summitu vychádza z akčného plánu EK na implementáciu európskeho piliera sociálnych práv, ktorý má byť predstavený v najbližších týždňoch.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

Portugalský premiér v tejto súvislosti uviedol, že EÚ potrebuje presadiť spoločný záväzok, aby sa európsky pilier sociálnych práv stal skutočnosťou. "Aj preto máme v úmysle zhromaždiť vedúcich predstaviteľov EÚ, inštitúcie, sociálnych partnerov a občiansku spoločnosť na sociálnom summite v Porte. Sociálny rozmer EÚ je absolútne kľúčový pre zabezpečenie toho, aby prechod na digitálnu a uhlíkovo neutrálnu spoločnosť bol spravodlivý a inkluzívny," uviedol Costa počas spoločnej tlačovej konferencie s von der Leyenovou.

Šéfka exekutívy EÚ povedala, že "Európa je o ľuďoch, o zamestnancoch a malých firmách". "Ide o príležitosti pre mladú generáciu. Ide o solidaritu v čase krízy. Preto je sociálny summit v Porte v máji taký dôležitý. Vysielame silný politický signál: Európska únia podporuje obnovu, ktorá dáva do centra pozornosti ľudí a ich blaho," uviedla von der Leyenová.

Predchádzajúci sociálny summit EÚ sa konal v novembri 2017 v Göteborgu počas švédskeho predsedníctva a jeho výsledkom bolo prijatie európskeho piliera sociálnych práv. Sociálny summit v Porte má podnietiť politický dialóg na najvyššej úrovni o tom, ako oživiť európsky sociálny model a formovať vízie v tejto oblasti do roku 2030. Podujatie v Porte je naplánované dvojfázovo: 7. mája sa uskutoční konferencia na vysokej úrovni zameraná na akčný plán implementácie európskeho piliera sociálnych práv a 8. mája je na programe neformálne stretnutie premiérov a prezidentov členských krajín EÚ.

Viac o téme: PortugalskoLisabonRada Európskej únieEurokomisáriAntonio Costa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu