Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká vianočná kontrola: Inšpektori si posvietili na sviatočné dobroty! Odhalili nedostatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy až do konca tohto roka realizujú  sprísnené úradné kontroly potravín živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu, vrátane lahôdkarských výrobkov, ktoré sa tradične predávajú v akcii a konzumujú v období Vianoc a Nového roku.

Regionálne veterinárne a potravinové správy si pred vianočnými sviatkami posvietili hlavne na vianočné pečivo, práškový cukor, pivo, medovinu, kvasenú kapustu, mak, sušené huby, mikulášske čokolády a cukrovinky, vianočné cukrovinky, sušené ovocie, orechy zemiaky, liehoviny, vaječný likér, rum, majonézy, med, údené mäso, ryby, hydinové mäso a podobne.

Úrady varujú pred falošným olivovým olejom: FOTO Pozor, možno ho máte v kuchyni

Sprísnené kontroly prebiehajú na každom stupni potravinového reťazca. „V období 1. 10. až 10. 12. 2020 boli vykonávané cielené kontroly „Vianoce 2020“. Vykonaných bolo 1 283 kontrol, z čoho bolo 14 kontrol, pri ktorých boli zistené nedostatky,“ uviedla Štátna veterinárna a potravinový správa (ŠVPS) SR s tým, že kontroly sa budú vykonávať do konca roka 2020.

Niektoré odobraté vzorky potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu sa ešte podrobujú laboratórnej analýze. ŠVPS SR zatiaľ opísala pár nevyhovujúcich.

  • Kyslý prášok s príchuťou jablko, jahoda a malina 135 g - Z názvu výrobku nebolo jasné, o aký druh výrobku ide. Tiež nebol uvedený návod na použitie výrobku a v zložení bola deklarovaná kategória zložiek "uvoľňujúce činidlo", ktorá nebola uvedená v prílohe.
  • Čajové pečivo (mix Mamine dobroty-jemné pečivo s ovoc. nápl., á 500 g) – Zistená prítomnosť konzervačnej látky, kyseliny sorbovej (E200).
  • Domáca klobása - Prekročenie najvyššieho prípustného množstva benzo(a)pyrénu a PAU4.
  • Marhule suš. odkôstkované 100 g – Odhalený nadlimitný obsah SO2- oxid , hodnota 5828 mg/kg.
  • Ďatle 200 g - Názov výrobku nebol doplnený o sprievodný údaj týkajúci sa fyzikálneho stavu (sušený, kandizovaný...).
  • Sušené datle medjoul s kôstkami 200 g - Nepovolené zdravotné tvrdenia boli uvedené na obale výrobku. Neboli ani uvedené látky a množstvá látok, na ktoré sa vzťahujú výživové a zdravotné tvrdenia.
  • Kozie mlieko – Produkt nevyhovel v parametri označenie: stredná výška písma mala len milimeter
  • Včelí med zmiešaný - Hydroxymetylfurfural bol nad stanovený limit

Veľká vianočná kontrola: Inšpektori
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cielená kontrola na kvalitu a zdravotnú bezpečnosť sudových vín predávaných na Slovensku

Počas cielenej kontroly v septembri sa inšpektori oddelenia kontroly vína zamerali na predaj sudových vín predávaných v maloobchodných jednotkách. Inšpektori kontrolu správnosti označovania hodnotili na mieste a pri podozrení na nekvalitu sudové vína odoberali do laboratórií ŠVPÚ.

„Celkovo bolo vykonaných 33 kontrol, počas ktorých bolo celkovo odobratých 85 vzoriek vín. V označovaní hodnotenom na mieste neboli zistené nedostatky. Celkovo nevyhovovalo senzorickým a analytickým znakom 27 vzoriek vín. V senzorických parametroch nevyhovovalo najviac 12 vzoriek (porušenosť 14,1 %),“ spresnila ŠVPS SR. Nedostatky sa odhalili hlavne vo vôni a v chuti. Bol zistený prídavok syntetických aróm, tiež zápach po oxidácii, nežiadúcom mikrobiologickom rozklade, po prchavých kyselinách, myšine.

„V analytických znakoch nevyhovovalo 15 vzoriek sudové vína - za nesprávny údaj o obsahu alkoholu 10 vzoriek, za nesprávne deklarovaný obsah zvyškového cukru 3 vzorky a za prekročený obsah celkového oxidu siričitého 2 vzorky vín. Celková porušenosť predstavuje 31,7 %,“ dodal úrad, ktorý vinohradníkovi, vinárovi, obchodníkovi alebo maloobchodníkovi uložil pokutu od 165 do 33.000 eur.

Kontroly rýb a rybích výrobkov

Vzorky rýb a rybích výrobkov sú v priebehu roka vyšetrované na alergény, fyzikálno-chemické ukazovatele (zloženie), kontaminanty, mikrobiológiu, označovanie, parazity, prídavné látky, rezíduá veterinárnych liekov, a senzorické ukazovatele. Od 1. januára tohto roka bolo odobratých 457 vzoriek, z ktorých 7 nevyhovelo.

V rámci cielenej kontroly, ktorej predmetom je odber vzoriek údených balených rýb z iných členských štátov a tretích krajín v maloobchodnej sieti, ktoré sú laboratórne vyšetrené na Listeria monocytogenes, sa odobralo 108 vzoriek údených balených rýb. Všetky vzorky vyhoveli.

Počas novembra a decembra bol odber vzoriek zameraný na výrobky živočíšneho pôvodu, ktoré sa tradične predávajú v akcii a konzumujú v období Vianoc a Nového roku, medzi ktoré patria aj ryby a rybie výrobky. Dosiaľ sa odobralo 89 vzoriek, pričom 1 vzorka nevyhovela v znaku mikrobiológia.

Hydinové mäso

Počas tohto roka sa do prvej polovice decembra odobralo 686 vzoriek hydinového mäsa. „Z celkového počtu odobratých vzoriek bolo 30 vzoriek nevyhovujúcich,“ skonštatovala ŠVPS SR.

Viac o téme: KontrolaVianocePotravinyRybyŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu