Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potravinárska aféra: VIDEO Zákazníci si všimli čosi čudné. Ako to, že maslo zrazu nemäkne?

Práca s maslom je náročnejšia. Zobraziť galériu (3)
Práca s maslom je náročnejšia. (Zdroj: YouTube/CBC News: The National)

TORONTO - Kanadskí spotrebitelia začali verejne riešiť záhadu, ktorá sa týka kvality masla v obchodoch. Mnohí si totiž všimli, že v posledných týždňoch sa maslo horšie rozotiera a nemäkne ani pri izbovej teplote. Jedným z možných vysvetlení je podľa odborníkov to, že chovatelia začali kravám do krmiva pridávať väčšie množstvo palmového tuku.

Slováci, pozor! Budete mať hlbšie do peňaženky: Zdražie pečivo aj vajcia, pozrite si o koľko!

Potravinársku aféru nazvanú žartovne "buttergate" podľa anglického označenia pre maslo ako prví rozvírili na sociálnych sieťach profesionálni kuchári a gastronomickí blogeri. "S našim maslom sa niečo deje a ja tomu prídem na kĺb. Všimli ste si, že už pri izbovej teplote nemäkne? Je vodové? Gumové?," napísala na twitteri začiatkom februára kanadská autorka kuchárok Julie Van Rosendaalová.

Tá potom prišla aj s prvým vysvetlením. Podľa nej za zmenou kvality masla stojí zmenené zloženie krmív, ktoré začali farmári používať kvôli zvýšeniu produkcie mlieka. V Kanade totiž vlani kvôli dlhej karanténe a ľuďom, ktorí sa pri nej venovali pečeniu, stúpol dopyt po masle o 12 percent.

Doplnky krmív na báze palmového tuku sa pridávajú do krmív už roky, zvyšujú produkciu mlieka a tiež jeho tučnosť. Vlani v lete sa ale tieto doplnky začali používať vo vyššej miere. Podľa doterajších zistení môže mať maslo vyrobené z mlieka kráv kŕmených hojne palmovým tukom vyššiu teplotu topenia, čo by vysvetľovalo jeho väčšiu tuhosť. Napísal server BBC.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Šéf potravinárskeho laboratória na univerzite Dalhousie Sylvain Charlebois vo svojom komentári napísal, že palmový tuk v krmivách je povolený, ale nie úplne neškodný, najmä s ohľadom na životné prostredie. Prax je preto podľa neho "eticky sporná". Farmári ale nesúhlasia, podľa nich je palmový tuk spoľahlivým prostriedkom ako kravám dodať energiu a žiadne škodlivé vplyvy na kvalitu mlieka nie sú známe.

Viac o téme: MasloKanadaPalmový tuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu