Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce DETAILY z potravinových kontrol na Slovensku: Inšpektori rozdali niekoľkotisícové pokuty!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Inšpektori si už tradične formou úradných kontrol posvietili na potraviny v našich obchodoch. Počas januára a februára v tomto súvise rozdali viacero pokút. Najvyššia dosiahla sumu osemtisíc eur.

Výsledky januárových a februárových úradných kontrol potravín sú už známe. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR ich počas prvých dvoch mesiacoch tohto roka vykonali 1 331, pričom 63 z nich bolo s nedostatkom. Celkovo sa odhalilo 169 nedostatkov. Prekontrolovaných bolo 538 právnych subjektov a 800 prevádzok.

VIDEO Minuli sa vám vreckovky v škatuľke? Tu je jednoduchý trik na výrobu novej náplne

Minuli sa vám vreckovky v škatuľke? Ukážeme vám veľmi jednoduchý trik na výrobu novej náplne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Najviac kontrol (26,3 percenta) prebehlo v stredných predajniach, nasledujú výroba (24,5 %) a malé predajne (19,9 %).

Čítajte aj: Potravinoví inšpektori spravili tisícky kontrol v našich obchodoch: Otrasné zistenia! Padli aj tučné pokuty

Nedostatky sa týkali najmä hygieny budov a prevádzok, tiež technologického zariadenia a pracovných pomôcok. Nedostatky sa našli aj v označení.

Lietali pokuty

„Za účelom odstránenia zistených nedostatkov a vylepšenia práce boli na mieste uložené opatrenia a blokové pokuty v počte 16 v celkovej výške 1 190 eur,“ spresnil úrad s tým, že ďalšie odhalené nedostatky sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách.

V sledovanom období podľa ŠVPS SR nadobudlo právoplatnosť 89 rozhodnutí o pokute v správnom konaní. „Pokuty boli uložené vo výške 124 550 eur. Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 399,44 eura, najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 8 000 eur,“ vyčíslili úrad.  

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Problémová ryža aj syr

Pracovníci ŠVPS odobrali 379 vzoriek potravín a surovín, z čoho k 8. marcu boli ukončené analýzy u 174 vzoriek. „Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 5 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,9 %,“ doplnil úrad a uviedol podrobnosti k nevyhovujúcim vzorkám.

Šampiňóny krájané v slanom náleve (212 ml) - Vo vzorke bola stanovená priemerná hmotnosť pevného podielu 98,13 g z piatich samostatných balení vzorky, na obale je uvedené hmotnosť pevného podielu 115 g.

Paprika sladká mletá (100 g) Magyar - Kapsaicín nad stanovený limit (0,035 %).

Tavený plátkový syr LIGHT nízkotučný (á 100 g) - Vo vyšetrovanej vzorke bola metódou HPLC/DAD zistená prítomnosť kyseliny sorbovej (E 200), ktorá nie je deklarovaná na obale výrobku.

Dlhozrnná ryža lúpaná BASMATI (á 500 g) - Vzorka mala príznaky akostného narušenia pre zmenu pachu a chuti.

K-BIO Zemiaky neskoré konzumné - Zistená stredná výška písma je 1 mm, plocha obalu je väčšia ako 80 cm2, stredná výška písma musí byť väčšia alebo rovná 1,2 mm.

Viac o téme: PotravinyNedostatkyKontrola ŠVPS SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu