Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Poslanci majú na aktuálnej schôdzi rokovať aj o zmenách pri núdzovom stave

Poslanci NR SR
Poslanci NR SR (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci budú na aktuálnej 18. schôdzi rokovať aj o vládnom návrhu, aby sa mohol vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť by to však po novom musela Národná rada (NR) SR, a to najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti predĺženého núdzového stavu.

Návrh novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu zaradilo plénum do programu schôdze. Rokovať by o ňom malo v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda návrh zdôvodňuje nemožnosťou objektívne vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu počas núdzového stavu trvajúceho najviac 90 dní.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Cieľom je vytvoriť ústavnú poistku v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike," vysvetľuje vláda s tým, že takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Ustanoviť sa majú aj obmedzenia a povinnosti pre núdzový stav vyhlásený z iného dôvodu ako z dôvodu ohrozenia života a zdravia v súvislosti so vznikom pandémie. Rovnako by sa mali poslanci na tejto schôdzi venovať aj novele zákona o Ústavnom súde (ÚS) SR. Jej cieľom je doplniť možnosť prieskumu rozhodnutia o predĺžení núdzového stavu Ústavným súdom SR.

Viac o téme: Núdzový stavSlovenskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu