Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Minister zdravotníctva predloží nový KORONAsemafor: Ak ho prijmeme, niektoré okresy pôjdu do lockdownu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR -Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zdá sa, že lockdown je stále v hre. Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes ide na ústredný krízový štáb so zrevidovaným semaforom. Ak ho prijmú, niektoré okresy zrejme pôjdu do lockdownu. Situácia je vážna aj v nemocniciach. Vakcína bude dostupná v polovici januára, no bežná populácia sa bude môcť očkovať zrejme až koncom marca.

Minister zdravotníctva Krajčí v relácii Braňo Závodský Naživo rádia Expres uviedol, že na ústredný krízový štáb prinesie zrevidovaný semafor. Ak ho prijmú, tak hneď niekoľko regiónov pôjde do lockdownu.

Situácia v nemocniciach je vážna

Krajčí uviedol, že robí všetko preto, aby nenastal kolaps nemocníc a budúci rok ani kolaps zdravotníctva. Situácia v nemocniciach je však podľa Krajčího vážna. Dnes sme prekročili hranicu dvetisíc hospitalizovaných s koronavírusom alebo podozrením naň. "Tak veľa pacientov v nemocniciach sme ešte nemali. Je to aj prirodzený nástup po demonštráciách," uviedol s tým, že pred niekoľkými týždňami sme situácii upravili vďaka testovaniu a opatreniam, ktoré už teraz nemáme. Zaplnených je 50 percent lôžok, väčším problémom je však personál. V karanténe je teraz viac ako 2 200 zdravotníckych úväzkov.

Minister zdravotníctva predloží nový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Situácia je iná ako pred testovaním, či pred druhou vlnou," povedal s tým že predtým bol koronavírus najmä v niektorých regiónoch, teraz je podľa ministra viac celoplošný. "Podarilo sa nám sever vyčistiť, ale situácia inde ide svojím spádom," povedal. Ľudia sú podľa neho unavení a opatrenia nedodržiavajú. "Je tu dokonca veľká skupina populácie, ktorá nechce na covid veriť a obmedzenia berú za zásah do svojej osobnej slobody," povedal. Aj preto v posledných dňoch stúpa počet pacientov v nemocniciach, ale aj počet úmrtí. Krajčí reagoval aj na "vzburu" niektorých prevádzok a fitnescentier, ktoré napriek zákazu otvárajú. "Je mi ľudí, že tu máme takúto vzburu," uviedol s tým, že prevádzkovatelia môžu očakávať vysoké pokuty. 

Potrebujeme silnú intervenciu

Situácia je podľa neho taká, že ak neurobíme silnú intervenciu napríklad "vážne testovanie", tak nám nič iné ako obmedzenie mobility a sociálnych kontaktov nezostáva. Na štábe majú hovoriť o tom, kde so znižovaní mobility začnú. Ak budú takto rýchlo rásť počty hospitalizovaných, budú podľa Krajčího musieť poprosiť ľudí, aby znížili mobilitu a sociálne kontakty. Ľudia sú však podľa neho už unavení a prestávajú dodržiavať opatrenia. Na otázku, ako budú vyzerať Vianoce, Krajčí presne odpovedať nevedel. "Kto má vešteckú guľu, nech povie," reagoval. 

Vakcína až budúci rok

Vakcína proti koronavírusu nakoniec nepríde v decembri. "Podmienečná registrácia Európskou liekovou agentúrou, ktorá je vstupnou bránou k tomu, aby sa vakcína mohla začať distribuovať do členských krajín EÚ sa presunula z polovice decembra na 29. decembra v prípade vakcíny Pfizer," uviedol s tým, že nikto nemôže nič garantovať. 

Aj ostatné vakcíny prídu zrejme neskôr. Na Slovensku tak zrejme vakcíny budú až v polovici januára, nie v decembri. V prvej vlne budú vakcinovaní zdravotníci, polícia, hasiči, chronicky chorí ľudia, ľudia v DSS a iné ohrozené skupiny. "Bežná populácia by sa k vakcíne mohla dostať koncom marca alebo až v apríli," povedal. Krajčí tiež povedal, že sa dá zaočkovať, ak ochorenie covid-19 už neprekonal. "Ak by som mal protilátky, očkovať sa nemôžem dať. Každý, kto prekonal koronavírus, sa môže očkovať až o 90 dní," dodal. 

Viac o téme: KoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu