Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prekvapivá zmena počasia: V sobotu na juhovýchode krajiny teplota presiahla 15 stupňov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Meteorológovia v sobotu zaznamenali na troch staniciach na juhovýchode SR teplotu nad 15 stupňov Celzia. Najteplejšie, konkrétne 15,3 stupňa Celzia, bolo na stanici v Orechovej (okres Sobrance). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Príčinou oteplenia je podľa meteorológov prílev veľmi teplého vzduchu od juhu, a to medzi tlakovou nížou nad západnou Európou a mohutnou tlakovou výšou nad východom Európy. "Okrem prílevu teplého vzduchu došlo v priebehu dňa miestami aj k zmenšeniu oblačnosti, čo tiež prispelo k výraznejšiemu ohrevu vzduchu," doplnili. Ďalšou príčinou oteplenia bol aj vietor, ktorý premiešal prízemnú vrstvu ovzdušia.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk  

Historické maximum namerali meteorológovia v Poprade 5. decembra 1961. A to 16,3 stupňa Celzia. "To je pre Poprad doteraz platná najvyššia decembrová hodnota teploty vzduchu vôbec," spresnil SHMÚ.

SHMÚ upozorňuje na vietor

Meteorológovia upozorňujú v nedeľu (6. 12.) na vietor najmä na strednom a západnom Slovensku. Informovali o tom na svojom webe. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí vo väčšine dotknutých oblastí do pondelka (7. 12.) do 12.00 h. Týka sa väčšiny okresov Trnavského, Bratislavského, Žilinského a Nitrianskeho kraja. Taktiež okresov Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Kežmarok, Poprad a Stará Ľubovňa.

Výstrahy pred vetrom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V týchto oblastiach očakávajú meteorológovia priemernú rýchlosť vetra od 45 do 55 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresnili.

SHMÚ upozorňuje aj na vietor na horách. Výstraha prvého stupňa predbežne platí pre väčšinu dotknutých oblastí od nedele od 6.00 h do pondelka do 10.00 h. Týka sa väčšiny okresov Bratislavského, Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja. Tiež okresov Poprad, Trnava, Piešťany, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Brezno, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Z daného stupňa výstrahy vyplýva podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Viac o téme: PočasieTeplotaSHMÚZmena počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu