Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Štátna ochrana prírody bije na poplach: Najväčším nepriateľom zimujúcich bocianov je sneh a mráz

(Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Pokiaľ bociany v zime lietajú a lovia potravu, sú v poriadku. "Nepriateľom" je pre nich chlad, mráz a sneh, nie nedostatok potravy. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na webovej stránke v súvislosti s hláseniami na záchranu prezimujúcich bocianov na Slovensku. Deklaruje, že pracovníci všetky prípady monitorujú.

V minulosti ŠOP zaznamenala prípady, keď bociany neodleteli do Afriky, prečkali zimu na Slovensku a boli v poriadku. Hlásenia o pozorovaní bocianov prichádzajú z okolia obce Buzica okres Košice-okolie, Rimavské Janovce okres Rimavská Sobota a Uliča okres Snina, približuje ŠOP.

Ornitológ a odborník na bociany Miroslav Fulín zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Bocian hovorí, že zimujúci bocian na Slovensku nie je nič nové. "Každoročne zimujú bociany v Európe na viacerých miestach a pokiaľ lietajú a lovia, sú to samostatné živé tvory," vysvetlil.

Kým bociany lietajú a nachádzajú dostatok potravy, napríklad hraboše na poliach, slimáky, dážďovky, larvy vodného hmyzu, malé rybky, chrobáky, koníky, kobylky, a lovia, je najlepšie nechať ich v pokoji bez zbytočného stresovania, povedala Zuzana Bartušová zo Správy Národného parku Poloniny. 

V prípade, že by bol bocian zranený, v zlej kondícii alebo sa dostal do situácie, keď bude potrebovať pomoc človeka, sú pracovníci ŠOP pripravení zasiahnuť a jedinca odchytiť. Ochranári zároveň vyzývajú verejnosť, aby nahlasovali prípady bocianov v núdzi. Kontakty na záchranné a rehabilitačné stanice sú zverejnené na webe ŠOP.

Viac o téme: SnehZáchranaLovBocianyLietanieChladŠtátna ochrana prírodyZimovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu