Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Akcia Judáš: Rehák a Čech putujú do väzby, dôvodom je obava z ovplyvňovania svedkov

Vážnym obvineniam čelí aj bývalý policajný prezident Lučanský. Zobraziť galériu (7)
Vážnym obvineniam čelí aj bývalý policajný prezident Lučanský. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku tento víkend rozhoduje o väzbe bývalých či súčasných funkcionárov z radov polície aj bezpečnostných zložiek. Prokurátor totiž navrhol, aby bol bývalý policajný prezident Milan Lučanský, prvý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa, bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech a ďalší vyšetrovaní za mrežami.

Aktualizované o 19:05 

 

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu rozhodla o vzatí do väzby dvoch obvinených, a to Jozefa Reháka a Daniela Čecha. "Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. "Obvinení podali proti nemu sťažnosti a sťažnosť podal aj prokurátor proti neakceptovaniu preventívnej väzby u jedného z obvinených. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR," doplnila hovorkyňa s tým, že sudkyňa dnes vypočula aj obvineného Ladislava Vičana. Rozhodnutie bude v jeho prípade vyhlásené zajtra. Výsluchy ďalších štyroch obvinených pokračujú na ŠTS v nedeľu od 07:30 hod.

Aktualizované o 10:40 

Sudkyňa pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začala v sobotu rozhodovať o návrhu na vzatie do väzby troch zadržaných a obvinených v rámci policajnej akcie Judáš. Prvý už spomínaný výsluch bol naplánovaný na 10. hodinu. Ďalšie sa majú uskutočniť o 11. a o 12. hodine. 

Ako druhý by mal nasledovať výsluch Daniela Čecha, bývalého viceprezidenta Finančnej správy. Obvinený je za prijímanie úplatkov.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku tento víkend rozhoduje o väzbe bývalých či súčasných funkcionárov z radov polície (Zdroj: Topky/Ivan Mego)

Aktualizované o 08:47 

Do Pezinka v sobotu v ranných hodinách postupne privážajú obvinených.

Ako prvý je na pláne výsluch Jozefa Reháka, bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností. Obvinený je za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prijímanie úplatkov.

Na súd v Pezinku privážajú obvinených (Zdroj: Topky:Ivan Mego)

Aktualizované o 8:30

V sobotu má sudca pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku rozhodovať o návrhu na vzatie do väzby v prípade obvinených Jozefa Reháka, Daniela Čecha a Ladislava Vičana. V nedeľu okrem policajného exprezidenta aj o návrhu na väzobné stíhanie pre Borisa Beňa, Petra Gašparoviča a Mariána Kučerku.

Státisíce na úplatkoch

Milan Lučanský mal na úplatkoch zarobiť státisíce eur. „Všetci v jeho okolí robia „kšefty“ a od jeho osoby potom chcú, aby ich ťahal zo sračiek a on z toho nič nemá,“ nejak takto mal podľa obvinenia bývalý policajný prezident Milan Lučanský pýtať „výpalné“ prostredníctvom spoluobvineného policajného funkcionára Norberta Paksiho od exsiskára Františka Böhma.

Prezident policajného zboru Milan
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Maarty)

Ten mal platiť mesačný poplatok 45-tisíc eur za monitorovanie, odpočúvanie a rozpracovanie jeho samého a ďalších jemu blízkych osôb. Od samotného Lučanského mal Böhm podľa obvinenia žiadať informácie z prostredia polície.

Sumu si mali deliť

Peniaze mal František Böhm vyplácať od augusta 2018 až do konca minulého roka Norbertovi Paksimu vždy k 15. dňu v mesiaci. Sumu 45-tisíc eur od Böhma si podľa obvinenia podelili deliť tak, že Lučanský mal dostať 30-tisíc eur, Norbert Paksi 14-tisíc eur a tisíc eur malo ísť Paksiho šéfovi Jozefovi Rehákovi. Peniaze mal Paksi Lučanskému podľa vlastnej výpovede odovzdávať aj priamo v kancelárii policajného prezidenta.

Milan Lučanský dostal ako policajný prezident podľa vyšetrovateľa sprostredkovane od Františka Böhma úplatok celkovo 510-tisíc eur. Lučanský, ktorý sám seba radil medzi najväčších bojovníkov proti mafii mal používať mafiánske praktiky aj v ďalšom prípade.

Vyplácanie paušálu, alebo inak povedané, mesačného výpalného, si mal Lučanský zabezpečiť od Františka Böhma aj v rokoch 2014 a 2015. V tejto veci s ním figuruje aj bývalý viceprezident Finančnej správy Daniel Čech. Böhmovi mali podľa vyšetrovateľa za peniaze zabezpečovať krytie jeho podnikania, ktoré spočívalo v podvodoch s pohonnými látkami.

Daniel Čech mal trestnú činnosť vtedy kryť z pozície generálneho riaditeľa sekcie daní a ciel Finančnej správy. Böhm mal za ochranu svojho „podnikania“ platiť Lučanskému a spol. mesačne 10-tisíc eur.

V súvislosti s akciou JUDÁŠ obvinili policajti celkovo osem ľudí. Prokurátor podal návrh na ich väzobné stíhanie, o ktorom počas víkendu rozhoduje Špecializovaný trestný súd.

Obvinení z akcie JUDÁŠ

Milan Lučanský - bývalý policajný prezident, obvinený za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Boris Beňa - námestník šéfa SIS, obvinený za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a za vydieranie.

Boris Beňa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Peter Gašparovič - bývalý šéf kontrarozviedky SIS, obvinený za vydieranie.

Jozef Rehák - bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností, obvinený za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a prijímanie úplatkov.

Marián Kučerka – policajný vyšetrovateľ, obvinený za prijímanie úplatkov.

Daniel Čech - bývalý viceprezident Finančnej správy, obvinený za prijímanie úplatkov.

Daniel Čech
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Ladislav Vičan - bývalý policajt, obvinený za vydieranie.

Norbert Bödör – nitriansky podnikateľ, obvinený za prečin podplácania. 

AKTUÁLNE Akcia Judáš: Rehák
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Viac o téme: VäzbaSúd PezinokMilan Lučanský a spol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu