Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Špecializovaný trestný súd rozhodol: Alenu Zsuzsovú odsúdil na 21 rokov

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (2)
Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Alena Zsuzsová, obžalovaná v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka, odmieta vinu a tvrdí, že jej obžaloba sa nezakladá na pravde. Povedala to vo svojej záverečnej reči. Dnes o nej rozhodne Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Aktualizované: Špecializovaný trestný súd uznal Alenu Zsuzsovú za vinnú v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Odsúdil ju na 21-ročný trest odňatia slobody.

Rovnaký trest súd vymeral aj Romanovi Ostružlíkovi. Vyhlásenie rozsudku prerušili po tom, ako odpadla súdna zapisovateľka. Romana Ostružlíka a Alenu Zsuzsovú odsúdili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva a Vladimíra Mosnára za spolupáchateľstvo. Trest si majú odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval všetkým 25-ročné tresty odňatia slobody. Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Roman Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Alenu Zsuzsovú už oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Za vinného súd uznal aj Vladimíra Mosnára, ktorý je už právoplatne odsúdený za inú násilnú činnosť. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest. Všetci traja vo svojich záverečných rečiach v utorok (1. 12.) vinu odmietli. Alena Zsuzsová spochybnila výpovede takmer všetkých svedkov a tvrdí, že vypovedali klamlivo s cieľom poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní nimi želané výpovede v snahe zabezpečiť si vlastnú beztrestnosť. Obžalovaní Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár vo svojich rečiach uviedli, že sú nevinní a súd požiadali o oslobodenie. Alena Zsuzsová a Vladimír Mosnár požiadali o vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti.

Zsuzsová vinu odmieta

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa dnes rozhoduje o osude Aleny Zsuzsovej! Tá je obžalovaná v prípade vraždy hurbanovského exprimátora Lászloa Basternáka. Spolu so Zsuzsovou sú obžalovaní aj Roman Ostružlík a Vladimír Mosnár. Všetci traja svoju vinu odmietajú, čo uviedli aj v záverečných rečiach na poslednom pojednávaní. 

Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy exprimátora: Záverečnú reč má Alena Zsuzsová

Zsuzsová vtedy tvrdila, že jej obžaloba je založená len na výpovedi odsúdeného Zoltána Andruskóa. Podobne sa obhajovala aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Vtedy ju súd oslobodil, avšak toto rozhodnutie ešte nie je právoplatné. V tomto prípade navrhuje prokurátor obžalovaným 25 rokov odňatia slobody. 

Alena Zsuzsová na Špecializovanom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Zsuzsová spochybnila aj výpovede viacerých svedkov, okrem iného manželky Romana Ostružlíka či Štefana Kaluza, ktorý si za vraždu Basternáka odpykáva 25-ročný trest. Obžalovaná tvrdí, že vypovedali klamlivo s cieľom poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní nimi želané výpovede v snahe zabezpečiť vlastnú beztrestnosť.

V závere reči zopakovala, že „skutok nespáchala a k vražde nemala žiadny motív“. Pripomenula, že Andruskó ju za sprostredkovateľku vraždy Basternáka označil až mesiac po svojom zadržaní v prípade Kuciakovej vraždy. „Výpoveď nemožno považovať za dôveryhodnú,“ skonštatovala Alena Zsuzsová. Naznačila, že motív aj finančné prostriedky na zavraždenie Basternáka mohol mať jeden zo svedkov Mikuláš Gróf. "Celé je to postavené na tom, že Andruskó vypovedal a potreboval úľavy. Je to aj vo veci Kuciak dokázané a preukázané," poznamenal obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry.

Viac o téme: RozhodnutieVraždaSúd Alena Zsuzsová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu