Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Unikli výsledky TAJNÉHO hlasovania: Premiér už má svojho favorita na generálneho prokurátora

Kandidáti Juraj Klimet (vľavo) a Maroš Žilinka Zobraziť galériu (6)
Kandidáti Juraj Klimet (vľavo) a Maroš Žilinka (Zdroj: TASR – Jaroslav Novák, Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Zdá sa, že po niekoľkých týždňoch už začínajú byť kontúry ohľadom toho, koho si vládna koalícia vyberie za budúceho generálneho prokurátora konečne jasnejšie. Nové informácie napovedá tzv. indikatívne hlasovanie poslancov vládnej koalície, ktorého výsledky sa dostali na verejnosť. Známy je pravdepodobne aj favorit premiéra Igora Matoviča.

Potvrdila predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová aj šéf klubu OĽANO Michal Šipoš. "Klub OĽANO to rešpektuje. Musia si štyria lídri sadnúť a povedať spoločné stanovisko," uviedol Šipoš. Koalícia naďalej rokuje, jej poslanci veria, že hlasovanie bude vo štvrtok 3. decembra.

Unikli výsledky TAJNÉHO hlasovania:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská sa k menám vyjadrovať nechce. Nekomentuje ani Žilinku, ani Juraja Klimenta, ktorý mal skončiť v indikatívnom hlasovaní druhý. Žitňanská mená nechce potvrdiť, zdôrazňuje, že koalícia stále rokuje. "Budeme sa snažiť, aby sme sa dohodli," povedala.

Unikli výsledky TAJNÉHO hlasovania:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podpredseda parlamentu zo Za ľudí Juraj Šeliga hovorí, že poradie je známe a predpokladá, že koalícia je veľmi blízko k dohode. "Verím, že vo štvrtok sa bude voliť," dodal. Indikatívne hlasovanie podľa jeho slov posunulo rokovania ďalej.

Unikli výsledky TAJNÉHO hlasovania:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Koalícia sa rozhoduje medzi siedmimi kandidátmi, ktorí prešli verejným vypočutím, no doteraz boli známe len niektoré mená, ktoré vládnym členom pripadajú vhodné. Kým doteraz rezonovali informácie o tom, že Sme rodina podporuje kandidáta Maroša Žilinku a že strana Za ľudí otvorene podporila trojicu kandidátov Jána Šantu, Jána Hrivnáka a Tomáša Honza, teraz prichádza jasnejšie svetlo do týchto doteraz zatajených kútov.

Vedie Žilinka, po ňom nasleduje Kliment podporovaný premiérom

Po výsledku hlasovania je podľa predbežných informácii na vrchole podpory vládnej koalície Maroš Žilinka, ktorý je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Na druhom mieste skončil sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment, ktorého zároveň podporuje premiér Igor Matovič. Toto vyplýva z výsledkov tzv. skúšobného hlasovania, ktoré malo prebehnúť včera večer medzi koaličnými poslancami.

Unikli výsledky TAJNÉHO hlasovania:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Poslanci mali kandidátom priradiť body od 6 do 0. Ďalšie poradie kandidátov nie je nateraz jasné. V tomto kontexte je ale zaujímavé, že aj napriek tomu, že Klimenta podporuje sám premiér, nemal dosť hlasov na to, aby "porazil" Žilinku, čo môže znamenať, že klub OĽaNO nie je v tejto otázke jednotný a Žilinku podporuje Sme rodina, ktorá má výrazne menší poslanecký klub. Kým OĽaNO ich má 53, Sme rodina má len 17 poslancov.

Menšie strany sa musia rozhodnúť

Keďže zvyšné kluby SaS a Za ľudí sú výrazne menšie (13 a 12 poslancov), budú zrejme pod nátlakom väčších koaličných partnerov musieť rozhodnúť v dueli Žilinka - Kliment. O generálnom prokurátorovi sa má v parlamente hlasovať už zajtra o 17:00. Rokovania o tomto bode majú v koalícii prebiehať aj dnes. Hlasovanie už bolo pritom preložené.

Rokovanie NR SR
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Je možné predpokladať, že do druhého kola sa dostanú Žilinka s Klimentom, no tu môže ešte zamiešať karty opozícia v prípade, že sa dohodne na spoločnom kandidátovi. Tá má dokopy 45 hlasov. 

Okrem spomínaných kandidátov kandidujú ešte Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Rastislav Remeta a Ján Šanta.

Viac o téme: Generálny prokurátorKandidátiIgor MatovičOĽaNOMaroš ŽilinkaSme rodinaJuraj Kliment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu