Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Mečiarovci podľa Urbániho nepodporia Paškov návrh o imunite

ĽS-HZDS nepodporí návrh na zúženie poslaneckej imunity.
ĽS-HZDS nepodporí návrh na zúženie poslaneckej imunity.

BRATISLAVA - Návrh na zúženie poslaneckej imunity, ktorý predložil šéf parlamentu Pavol Paška, nedostane hlasy od poslancov Mečiarovej ĽS-HZDS.

Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť povedal, že ĽS-HZDS nepodporí návrh, pretože nie je za čiastkové úpravy. Urbáni zároveň tvrdí, že nemá problém podať návrh, aby sa úplne zrušila imunita. "Teraz sme sa dohodli, že nepodporíme," dodal Urbáni. Mečiarovci sú za revidovanie celej ústavy. Urbáni nechcel povedať, či sa návrh napokon z rokovania parlamentu stiahne pre chýbajúcu koaličnú dohodu. "Počkajte na schôdzu," dodal. SNS tiež avizovala, že je proti Paškovmu návrhu.

Poslanec za SDKÚ-DS Pavol Kubovič vyhlásil, že SDKÚ-DS Paškov návrh podporí. Ten potrebuje získať 90 hlasov poslancov, keďže ide o ústavnú zmenu. Paškov návrh môže prejsť vďaka hlasom opozičných strán, prvýkrát od nástupu Ficovej vlády by sa tak stalo, že v parlamente by prešiel koaličný návrh vďaka hlasom opozície.

Kubovič nechcel povedať, či poslanci SDKÚ-DS sa zúčastnia nočného rokovania parlamentu, keďže Paška zvolal mimoriadnu schôdzu o Ficovom odvolaní na pondelok večer. Podľa Kuboviča v pondelok popoludní zasadá poslanecký klub strany, ktorý rozhodne. Urbáni tvrdí, že opozičný návrh na Ficovo odvolanie je zbytočný.

Urbániho prekvapili informácie, že sa stratili niektoré dokumenty o privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Podľa neho aj takéto odhalenia sú dôvodom, aby sa o privatizácii hovorilo v parlamente. V štáte nemôže byť taká anarchia, že sa stratia dokumenty, keď sa menia vlády, konštatoval Urbáni. Podpredseda ĽS-HZDS si myslí, že Správa o privatizácii SPP, o ktorej má rokovať parlament na blížiacej sa schôdzi, nie je namierená proti investorom. Domnieva sa, že by bolo potrebné vyvodzovať zodpovednosť voči funkcionárom, ktorí pochybili. "To sú silné slová," odpovedal Urbáni na otázku, či by mal v prípade privatizácie SPP niekto sedieť vo väzení.

Kubovič odporučil premiérovi, ak má nejaké informácie o porušení zákonov, má ich predložiť príslušným orgánom. "Parlament určite nie je organizácia, ktorá môže súdiť," vyhlásil Kubovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu