Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšie celoplošné testovanie sa blíži: Týka sa týchto samospráv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Róbert Fritz)

TRENČÍN - V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa počas víkendu (21. – 22. 11.) uskutoční ďalšie kolo testovania antigénovými testami v 82 obciach a v dvoch mestách. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke somzodpovedny.sk.

Najviac samospráv v TSK – 20, sa zapojí do testovania v Púchovskom okrese, kde sa bude testovať s výnimkou Streženíc vo všetkých obciach okresu, rovnako ako v meste Púchov. V okrese Považská Bystrica bude antigénové testovanie v 15 obciach, v Prievidzskom okrese v 14 a v okrese Bánovce nad Bebravou v 12 obciach. Po sedem obcí sa musí testovať v okresoch Trenčín a Ilava, v Ilavskom okrese vrátane okresného mesta.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V okrese Partizánske podstúpia testovanie v piatich a v okrese Nové Mesto nad Váhom v štyroch obciach. Jediným okresom v TSK, v ktorom v predchádzajúcom kole nikde neprekročil počet pozitívnych testov jednopercentnú hranicu, je okres Myjava. Na Slovensku sa testovanie antigénovými testami má uskutočniť v 458 mestách a obciach. Na rozdiel od predošlých kôl bude testovanie na dobrovoľnej báze.

Ďalšie celoplošné testovanie sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Henrich Mišovič)

Ďalšie kolo testovania v Žilinskom kraji sa týka 55 obcí a 2 miest

Ďalšie kolo celoplošného testovania na nový koronavírus sa počas nadchádzajúceho víkendu (21. - 22. 11.) uskutoční v 57 samosprávach Žilinského kraja. Vyplýva to zo zoznamu obcí zverejneného na stránke somzodpovedny.sk. Testovanie sa týka obcí a miest, kde sa počet pozitívnych dostal nad jedno percento.

V okrese Čadca sa testovanie uskutoční v ôsmich obciach a meste Čadca. V okrese Kysucké Nové Mesto sa bude testovať v štyroch obciach. V oravskom regióne sa testovanie uskutoční v desiatich obciach. V okrese Tvrdošín ide o päť obcí, v okrese Námestovo o dve. V okrese Dolný Kubín sa bude testovať v troch obciach.

Na Liptove sa testovanie týka 15 samospráv. Päť z nich je v okrese Ružomberok, desať v Liptovskomikulášskom okrese. V okrese Žilina bude testovanie v štyroch obciach, v okrese Bytča v dvoch obciach a meste Bytča. Víkendové testovanie bude aj v 12 obciach na Turci. V okrese Martin sa uskutoční v siedmich obciach, v okrese Turčianske Teplice sa bude testovať v piatich.

Na snímke odberové miesto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Mužla)

Najvyššiu mieru pozitivity spomedzi dotknutých 57 samospráv odhalilo ostatné plošné testovanie v obci Valaská Dubová - 5,16 percenta. Najnižšiu mieru pozitivity, rovné jedno percento, zaznamenali v obci Liptovská Porúbka.

Ďalšie kolo sa týka aj obcí v okresoch Krupina a Zvolen

V okrese Krupina sa testovanie uskutoční v obci Súdovce pri Dudinciach. Starostka Andrea Hanuliaková v piatok potvrdila, že obec je na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 pripravená. „Pre záujemcov bude k dispozícii jedno odberné miesto v kultúrnom dome,“ dodala.

V tomto okrese bude testovanie aj v obci Hontianske Moravce. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke s tým, že odberné miesto bude v novej požiarnej zbrojnici pri bytovom dome č. 15.

Na víkend je pripravená aj obec Ladzany v Krupinskom okrese. V piatok to potvrdil starosta Miloš Čmela. „Máme dostatok zdravotníkov, odberné miesto bude v kultúrnom dome,“ spresnil. Podľa zoznamu obcí zverejneného na stránke somzodpovedny.sk bude testovanie aj v obci Lišov, blízko Dudiniec. Z okresu Zvolen bude testovanie cez víkend iba v obci Hronská Breznica. Okres Detva bude tento víkend bez testovania.

Druhé kolo celoplošného testovania
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Jelšava je jediné mesto na Gemeri, kde sa bude testovať

Jediným mestom v regióne Gemer, kde sa uskutoční ďalšie kolo testovania antigénovými testami, je Jelšava v Revúckom okrese. Ako v tejto súvislosti uviedol primátor Milan Kolesár, príprava naň bola aj vďaka skúsenostiam jednoduchšia. „Mali sme len jednu poradu, predtým sme ich mali tri. Už vieme, ako testovanie prebieha, takže si vieme nastaviť veci na naše podmienky, čo sa týka priestorov a administratívy. Musím povedať, že i armáda, asi preto, že toho má menej, komunikuje trochu operatívnejšie a dostávame presnejšie informácie,“ poznamenal primátor.

Rovnako ako počas predchádzajúceho kola, aj tentoraz budú v meste otvorené dve odberné miesta, situované v budove Mestského múzea a v Mestskom dome kultúry. „Ja som navrhoval iba jedno, keďže sa mi javí, že záujem bude oveľa nižší. Pretože certifikáty, alebo akým spôsobom vlastne budeme výsledky oznamovať, nebudú slúžiť k ničomu,“ konštatoval Kolesár, podľa ktorého práve tento aspekt zatiaľ nie je pre samosprávu jasný. „Médiá hovoria niečo iné, ako nás informovala armáda. Takže zrejme to budeme definitívne vedieť až zajtra,“ avizoval.

Ďalšie celoplošné testovanie sa
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Mesto Jelšava podľa neho zvládne aj prípadné ďalšie kolá testovania. „K tomu, aké dáta z toho získa štát, sa musia vyjadriť odborníci. Na začiatku som bol presvedčený, že je to jediná účinná zbraň, ale sú spochybňované niektoré veci aj z vedeckých kruhov,“ zakončil primátor. Podľa údajov Ministerstva obrany SR v Jelšave počas testovania na prelome októbra a novembra vykonali dokopy 1472 testov. Z nich bolo 16 pozitívnych, čo znamená podiel 1,09 percenta.

Obciam v okresoch Svidník a Stropkov zvýšili percento cudzí ľudia

V okresoch Svidník a Stropkov sa počas nadchádzajúceho víkendu (21. – 22. 11.) uskutoční ďalšie kolo testovania na ochorenie COVID-19 v 17 obciach. Niektoré z nich tvrdia, že im vyššie percento pozitívne testovaných spôsobili ľudia, ktorí sa prišli do obce len otestovať. V Miňovciach v Stropkovskom okrese majú na testovanie všetko zabezpečené. Doteraz ich plošné testovania stáli 572 eur. Podľa starostu Miroslava Mojseja tam mali iba jeden prípad pozitívne testovaného obyvateľa. Počet pozitívne testovaných - 1,44 percenta im podľa jeho slov spôsobili ľudia, ktorí nebývajú v obci.

"Naša malá obec už absolvuje tretie kolo testovania a teoreticky ešte môžeme byť testovaní tri razy. Zaujíma niekoho, že pri personálnom vybavení takých malých obcí, jeden človek – starosta, musím odpracovať v priebehu dvoch mesiacov šesť nedieľ? Dovolenku nemám vybratú ešte za rok 2019," zdôraznil Mojsej. V Nižnej Olšave v okrese Stropkov sú podľa starostu obce Igora Madzina na ďalšie kolo testovania pripravení personálne aj materiálne. Doteraz ich testovania stáli približne 1500 eur.

Podľa starostky obce Pstriná v okrese Svidník Anny Mihalíkovej zatiaľ nemali problém so zabezpečením testovania na ochorenie COVID-19. "Je to náročné na čas a financie. V obci sa uskutočnili dve kolá testovania. Keďže sme malá obec, tak je to pre nás dosť náročné, doteraz to obec stálo približne 550 eur. Vyššie percento nám urobili Stropkovčania a Svidníčania," dodala Mihalíková. V okrese Svidník sa testovanie počas víkendu uskutoční v obciach Kalnište, Beňadikovce, Nižný Mirošov, Roztoky, Dubová, Fijaš, Jurkova Voľa, Nová Polianka a Pstriná. V Stropkovskom okrese v obciach Vladiča, Vyškovce, Varechovce, Lomné, Nižná Olšava, Korunková, Miňovce a Vojtovce.

V okrese Bardejov sa testovanie uskutoční v 24 obciach

V 24 obciach Bardejovského okresu z celkového počtu 86 sa počas nadchádzajúceho víkendu (21. – 22. 11.) uskutoční ďalšie kolo testovania na ochorenie COVID-19. Týka sa obcí a miest, kde bolo pozitívne testovaných viac ako jedno percento. V Zborove, najväčšej obci okresu, mali doteraz tri kolá, vrátane pilotného. "Uplatnili sme si náklady vo výške takmer 8000 eur. Väčšinu peňazí sme použili na odmeny, respektíve paušálne náhrady administratívnych pracovníkov. V tejto sume sú aj výdavky na materiál, ochranné pomôcky, stravu a podobne. Náklady ako napríklad nájomné, energie či cestovné sme si neuplatňovali. Počas troch kôl sa u nás na dvoch odberných miestach otestovalo 5429 ľudí. Naše náklady sme si teda uplatnili vo výške 1,47 eura na jedného testovaného," uviedol starosta Ján Šurkala s tým, že na víkendové testovanie sú pripravení.

Tretí a záverečný deň
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Miroslava Mlynárová)

Predpokladajú však nižšiu účasť ako v predošlých kolách. "Ak klesne účasť ľudí pod kritickú hranicu, čo je podľa nás polovica všetkých ľudí v obci, tak výsledky nemajú pre nás štatistický zmysel. Môžu sa takto odhaliť individuálne prípady, ale prehľad o zdravotnom stave obyvateľstva tým nezískame," skonštatoval Šurkala. V Hertníku, kde majú približne 1000 obyvateľov, ich doterajšie testovanie stálo celkovo približne 3500 eur. "Nepočítali sme náklady na večere, o ktoré sme sa postarali svojpomocne," uviedol starosta Jozef Semanek. Na margo ďalšieho testovania, ktoré by sa malo uskutočniť v decembri, povedal, že ak by malo byť, tak nech bude povinné. "Som ochotný pomáhať pri testovaní aj finančne z rozpočtu obce v rozumnej miere, ale nech máme nejakú odbornú záruku, že to našim občanom pomôže, lebo ináč sú to vyhodené financie. Doteraz nemáme žiadne odborné stanovisko, aké sú vlastne výstupy po testovaní," zdôraznil starosta.

Pripravení sú aj v obci Lenartov, kde budú na testovanie dohliadať i členovia miestnej občianskej poriadkovej služby. Podľa starostky Jany Bľandovej majú zabezpečené vykurovanie miestností, stravovanie, ochranné a dezinfekčné prostriedky. Plošné testovania, vrátane pilotného, ich doteraz stáli približne 5500 eur. "Testovanie je zo strany samosprávy pripravené a je na ľuďoch, ako sa k tomu postavia. Za seba môžem povedať, že čo i len jeden pozitívny obyvateľ, aj to je veľmi dôležité, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu," dodala Bľandová s tým, že sú ochotní pomôcť pri prípadnom testovaní aj v decembri. Vo Vyšnom Kručove doteraz minuli na tri testovacie kolá takmer 1100 eur. „Pre našu obec so 150 obyvateľmi je to dosť vysoká suma. Posledné dve kolá bola celá naša obec negatívna na ochorenie COVID-19, avšak jedno percento bolo prekročené tým, že sa tu prišli otestovať dvaja cudzí obyvatelia a mali pozitívny výsledok. Môj osobný názor, ale aj názor mnohých občanov je, že toľké testovanie nie je potrebné, aspoň čo sa týka našej obce,“ povedala starostka Emília Novotná.

Víkendové testovanie sa v Nitrianskom kraji uskutoční v 51 obciach v siedmich okresoch

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa počas nadchádzajúceho víkendu (21.-22.11.) uskutoční v Nitrianskom kraji v 51 obciach v siedmich okresoch. Vyplýva to zo zonamu zverejneného na stránke somzodpovedny.sk. Štvrté kolo testovania je dobrovoľné a zopakujú si ho mestá a obce, ktoré mali pri poslednom testovaní viac ako jedno percento pozitívnych testov.

V Nitrianskom okrese sa víkendové testovanie uskutoční v 15 obciach. Ide o obce Žirany, Jelenec, Horné Lefantovce, Jarok, Alekšince, Ivanka pri Nitre, Hruboňovo, Malé Zálužie, Tajná, Čab, Čifáre, Dolné Lefantovce, Veľké Zálužie, Kapince a Zbehy. V okrese Topoľčany sa testovanie uskutoční v obciach Tvrdomestice, Veľké Dvorany, Krtovce, Nemčice, Hajná Nová Ves, Chrabrany, Hrušovany, Oponice, Malé Ripňany a Rajčany. V Levickom okrese je testovanie pripravené v piatich obciach, medzi nimi sú Hontianske Trsťany, Tupá, Horné Semerovce/Slatina, Plavé Vozokany a Kozárovce. Testovať sa bude aj v ôsmich obciach okresu Zlaté Moravce. Patria k nim Jedľové Kostoľany, Mankovce, Tekovské Nemce, Tesárske Mlyňany, Hostie, Nevidzany, Lovce a Veľké Vozokany.

Odberné miesto na dobrovoľné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

V okrese Komárno sú testovacie miesta zriadené v šiestich obciach. Testovať sa bude v obciach Sokolce/Brestovec, Vrbová nad Váhom, Bodza/Holiare/Lipová, Martovce, Moča a Radvaň nad Dunajom. Do plošného testovania sa zapoja aj štyri obce v okrese Nové Zámky, patria k nim Podhájska, Malá nad Hronom, Mojzesovo a Šurany. V okrese Šaľa sa bude testovať v troch obciach, v Seliciach, Dlhej a Močenku.

V okrese Žarnovica si testovanie zopakuje päť obcí

V okrese Žarnovica si plošné testovanie antigénovými testami zopakuje päť obcí. Starostovia Voznice aj obce Hodruša-Hámre sa zhodujú, že ak by sa štatistiky evidovali podľa bydliska, stanovenú hranicu pre opätovné testovanie na úrovni jedného percenta pozitívnych testov by zrejme neprekročili. Starosta Voznice Kamil Blaho tvrdí, že obci k prekročeniu jedného percenta pozitívnych testov pomohli ľudia, ktorí sa sem prišli testovať z neďalekej Žarnovice. V prvom kole vo Voznici otestovali 505 ľudí, pozitívny výsledok malo šesť z nich. Prípadné ďalšie avizované celoplošné testovania v decembri si starosta predstaviť nevie. „Od apríla máme mzdy znížené na 80 percent, vylúčili sme investície a opravy, no na ďalšie testovania finančné prostriedky určite nenájdeme,“ uviedol Blaho.

Evidenciu testovaných vidí ako problém aj starosta obce Hodruša-Hámre Jozef Uram. „Naša dedina má asi 600 chalúp, koľko pozitívnych bolo medzi chalupármi a cezpoľnými, to neviem,“ povedal Uram s tým, že obec z prvého kola testovania eviduje mieru pozitívnych testov na úrovni 1,03 percenta. „V miestnej časti Kopanice je viac chatárov ako domácich, zo 79 testovaných boli pozitívni dvaja. Nerozumiem ale, prečo sa štatistiky nezarátali spoločne s obcou, ale evidovali sa samostatne,“ poznamenal starosta. Na víkendovom testovaní sa v okrese Žarnovica zúčastnia aj ďalšie tri obce. S podielom pozitívnych testov nad jedno percento z prvého celoplošného testovania sú to podľa štatistík na stránke somzodpovedny.sk obce Kľak, Malá Lehota a Veľká Lehota.

V Košickom kraji sa týka 55 obcí a miest, pre chybu aj Sečoviec

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa počas nadchádzajúceho víkendu (21. - 22. 11.) uskutoční v Košickom kraji v dvoch mestách a 53 obciach. Vyplýva to zo zoznamu zverejneného na stránke somzodpovedny.sk. Testovanie je dobrovoľné a týka sa obcí a miest, kde sa počet pozitívne testovaných dostal nad jedno percento. Z miest ide o Sečovce v okrese Trebišov a Spišské Vlachy v okrese Spišská Nová Ves. Sečoviec sa pritom testovanie v tomto kole nemalo týkať, keďže mesto bolo do zoznamu zaradené len podľa výsledku v jednom z celkovo šiestich odberných miest z testovania, ktoré sa konalo 30. októbra a 1. novembra.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

V piatok to potvrdil prednosta mestského úradu Ivan Kantor. Na danom jednom odbernom mieste testovali 772 ľudí, z čoho osem bolo pozitívnych, teda 1,04 percenta. Na ďalších piatich odberných miestach testovali podľa oficiálnych výsledkov spolu 3486 ľudí, z ktorých bolo 23 pozitívnych, čo znamená 0,66 percenta. "Chybne nám jedno odberové miesto odčlenili a zarátali ho ako výsledok mesta nad jedno percento. Celkovo mal počet pozitívnych v meste vyjsť 0,73 percenta, preto sme nemali mať ďalšie kolo. Ja som to ešte v pondelok (16. 11.) riešil s armádou, ale oni dostali rozkaz, takže sa testuje," povedal Kantor. Pre mesto to znamená podľa jeho slov zbytočne určité náklady navyše.

Namiesto šiestich odberných miest bude v Sečovciach tentoraz len jedno, na testovanie sa samospráva pripravila. "Spravili sme to v centre mesta v kultúrnom dome, nepredpokladáme, že budú veľké rady, keďže je to na dobrovoľnej báze. Ak by bolo ďalšie povinné kolo testovania, tak potom opäť zriadime tých šesť odberných okrskov," povedal prednosta. Na ďalšie kolo testovania sa pripravuje aj obec Letanovce v okrese Spišská Nová Ves, kde rovnako ako predtým zriadili dve odberné miesta. Keďže už samospráva skúsenosti má, prípravy sú podľa starostu Slavomíra Zahornadského výrazne jednoduchšie. "Dopoludnia sme tiež roznášali oznam a usmernenie o testovaní – rozdelenie podľa ulíc. Keďže boli výsledky predchádzajúcich testovaní pre nás nie veľmi priaznivé, samospráva odporúča, aby sa obyvatelia išli dať pretestovať. Ako to ľudia zoberú, ťažko odhadnúť. Osobne sa obávam toho, či to už nebudú trochu ignorovať," uviedol.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Dodal, že výsledky testovania sú podľa zverejnených údajov odlišné než tie, aké dostal od veliteľa odberného tímu. Podľa oficiálnych štatistík v Letanovciach najprv otestovali 1178 ľudí, z ktorých bolo pozitívnych 4,16 percenta, a v ďalšom kole 1356 ľudí s mierou pozitivity 1,11 percenta. Testovanie v rámci Košického kraja bude najmä v okrese Košice-okolie, kde sa bude konať v 24 obciach. V okrese Trebišov bude v Sečovciach a 12 obciach, v okrese Spišská Nová Ves v meste Spišské Vlachy a šiestich obciach. Ďalšie testované obce sú v okresoch Rožňava (5), Michalovce (3), Gelnica (2) a Sobrance (1).

V okrese Banská Štiavnica budú testovať Močiar a Kozelník, mali troch pozitívnych

V okrese Banská Štiavnica sa ďalšie kolo testovania uskutoční len v dvoch malých obciach. V Močiari a Kozelníku antigénové testy podľa štatistík na stránke somzodpovedny.sk odhalili v prvom kole dokopy troch pozitívnych, testovanie si však teraz musia obe obce zopakovať. Starostka obce Kozelník Eva Petáková potvrdila, že voči samotnému testovaniu výhrady nemá, problémy vidí v chaotickej organizácii zo strany štátu. „V pondelok (16. 11.) v noci zverejnili zoznam a prvé informácie sme dostali v stredu (18. 11.) poobede,“ podotkla starostka.

„Dala som armáde kľúče, nech si administratívu aj zdravotníkov riešia sami,“ prezradila starostka s tým, že ona na organizáciu nemá finančné ani personálne kapacity, pretože na obecnom úrade v obci so 166 obyvateľmi pracuje sama. „Na testovanie využívame návratnú finančnú výpomoc od štátu, ktorú budeme musieť v budúcnosti aj tak vrátiť,“ priznala starostka s tým, že prvé kolo samosprávu stálo približne 500 eur.

V prvom kole celoplošného testovania, ktoré sa uskutočnilo 30. októbra a 1. novembra, antigénové testy v Kozelníku odhalili ochorenie COVID-19 u dvoch obyvateľov, obaja boli podľa starostky bezpríznakoví. „Najskôr sa u nás malo testovať, potom nás pridelili k Banskej Belej. Nechcela som, aby naši obyvatelia, medzi ktorými sú najmä dôchodcovia, museli chodiť do vedľajšej dediny,“ uviedla starostka. Odberové miesto nakoniec pre obec vybavila, ako sama hovorí, doplatila na to organizáciou ďalšieho testovania. Na víkendovom testovaní sa musí zúčastniť aj obec Močiar, kde v prvom kole z 97 vykonaných testov ukázal pozitívny výsledok jediný. Starostka obce Adriana Vančová aj na základe toho veľký záujem o opätovné testovanie zo strany obyvateľov obce neočakáva.

V Sabinove sa testovanie uskutoční na desiatich odberných miestach

Desať odberných miest bude mať k dispozícii mesto Sabinov počas testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (21. – 22. 11.). Testovanie sa týka obcí a miest, kde bolo pozitívne testovaných viac ako jedno percento. V Sabinove predstavoval výsledok posledného testovania 1,22 percenta. "Mesto Sabinov je pripravené aj na testovanie počas tohto víkendu. Máme zabezpečených 10 odberných miest. Všetky odberné miesta sú vybavené potrebným materiálom," uviedol hovorca mesta Juraj Vrábel. Doterajšie dve kolá testovania ich stáli približne 15.000 eur.

S plošným testovaním zásadný problém podľa jeho slov nemajú, ak je v záujme ochrany verejného zdravia a prevencie pred rozšírením choroby. "Uvítali by sme však lepšiu komunikáciu a súčinnosť od zodpovedných orgánov, najmä čo sa týka financovania tejto akcie," povedal Vrábel. Ako doplnil, v uplynulých dňoch bolo pred Poliklinikou zriadené odberné miesto na testovanie antigénovými testami. Služba je poskytovaná obyvateľom bezplatne. Počas víkendu sa testovanie okrem Sabinova uskutoční v obciach Ďačov, Šarišské Sokolovce, Kamenica, Bajerovce, Nižný Slavkov, Jakubova Voľa, Jakubovany, Ratvaj, Červená Voda, Hanigovce, Ražňany, Jarovnice, Renčišov a Uzovský Šalgov.

Obec Čirč predpokladá nižšiu účasť oproti predchádzajúcim kolám

Obec Čirč v okrese Stará Ľubovňa je pripravená na ďalšie celoplošné testovanie na nový koronavírus, ktoré sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu (21. - 22. 11.). Uviedol to starosta Michal Didik. Predpokladá, že účasť bude oproti predchádzajúcim kolám nižšia. „Vo štvrtok (19. 11.) sme ešte riešili zdravotníkov, keďže nemohli prísť. V tejto chvíli však už máme zabezpečený celý tím. Vojsko prinieslo všetok materiál, nepotrebujeme už nič dokupovať,“ uviedol.

Počet obyvateľov obce je približne 1300, z toho je podľa veku odporúčané testovanie 986 ľuďom. Z oficiálnych výsledkov vyplýva, že v rámci druhej etapy celoplošného antigénového testovania bol v tejto obci najvyšší podiel pozitivity z celého Slovenska. Počas testovania na prelome októbra  a novembra dosiahla 11,36 percenta pri 713 otestovaných. O týždeň na to zaevidovali 32 pozitívnych z 535 otestovaných. Čirč bol tak s pozitivitou 5,98 percenta po ďalšom kole druhou obcou s najvyššou mierou pozitivity. Počet otestovaných oproti prvému testovaniu podľa starostu klesol aj preto, že viacerí boli v povinnej karanténe.

„Všetci pozitívne testovaní už ukončili karanténu. Nemáme informácie o tom, že by bol v karanténe niekto na základe PCR testu. Kým v prvom kole bola väčšina pozitívnych z majority, v druhom kole sme odhalili ohnisko v lokalite, kde žije rómskej komunita,“ povedal Didik. Prvé dve kolá celoplošného testovania, ktoré v obci realizovali, vníma pozitívne. Ako spresnil, nakazených sa podarilo zachytiť a nový koronavírus ďalej nerozširovali. Ľudí vyzýva, aby sa cez víkend prišli dať otestovať aj z toho dôvodu, aby mali prehľad o situácii v obci. „Ak bude účasť do 50 percent, budeme radi. Ale možno nás to prekvapí. Vidím však, že už nie je taká ochota prísť. Už to nie je, ako sa hovorilo, 'dobrovoľne nasilu', teraz je to len dobrovoľné,“ dodal starosta Čirča.

Testovanie je dobrovoľné a týka sa obcí a miest, kde sa počet pozitívne testovaných dostal nad jedno percento. Ako vyplýva zo zoznamu zverejneného na stránke somzodpovedny.sk, v Staroľubovnianskom okrese sa okrem Čirča uskutoční v ďalších 21 obciach, ako aj v okresnom meste Stará Ľubovňa. Čo sa týka ďalších okresov Spiša, v tom Kežmarskom má byť testovanie v 15 obciach i v meste Spišská Stará Ves. V okrese Levoča sa má testovať v 11 obciach a v meste Levoča, a v Popradskom okrese v štyroch obciach. V Spišskonovoveskom okrese pôjde o mestá Spišská Nová Ves a Spišské Vlachy, ako aj o šesť obcí. V okrese Gelnica sa má ďalšie kolo testovania uskutočniť v dvoch obciach.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusTrenčiansky krajCeloplošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu