Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Finančník Martin Kvietik a bývalý riaditeľ PPA Juraj Kožuch zostávajú vo väzbe

Juraj Kožuch, Martin Kvietik
Juraj Kožuch, Martin Kvietik (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Finančník Martin K. a bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj K. zostávajú do 1. apríla 2021 vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

NS SR nevyhovel sťažnosti obvinených proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 5. novembra, ktorý im predĺžil väzbu. "Senát Najvyššieho súdu dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby sú u oboch obvinených, v tomto štádiu konania, dané. Senát zároveň väzbu obvinených dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil," doplnila hovorkyňa.

Dvojica je stíhaná pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku spolupáchateľstvom. Polícia ich zadržala 22. apríla v rámci akcie Dobytkár. Počas nej Národná kriminálna agentúra (NAKA) do polovice júla obvinila 21 fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur. Väzobne stíhajú sedem ľudí.

Na začiatku júla polícia v rámci akcie zadržala aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a podnikateľa Petra K. Pôvodne Norberta B. sudca pre prípravné konanie ŠTS Michal Truban do väzby nezobral. Trojčlenný senát NS SR však 9. júla vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Trubana a Norberta B. do väzby zobral. Deň nato zobral do väzby aj Petra K.

Viac o téme: VäzbaKauzaJuraj KožuchMartin KvietikDobytkár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu