Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič nevie, dokedy sa bude dať takto fungovať v koalícii: SaS robí naschvály

Richard Sulík a Igor Matovič
Richard Sulík a Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽANO) nevie, dokedy sa bude dať fungovať v koalícii. SaS je podľa jeho slov jediná koaličná strana, ktorá robí "naschvály". Reagoval tak na šéfa SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorému sa nepáčil plán tzv. komunitného testovania. Premiér už pripustil, že komunitné testovanie nebude.

"Neviem, dokedy sa dá takto fungovať 'spolu', lebo koalícia, ktorá má za úlohu čistiť špinu od podlahy a navyše robiť mimoriadne ťažké rozhodnutia v čase pandémie, musí ťahať dôsledne spolu a nie si robiť takéto 'trápnučké naschvály'. Tri strany si to nerobíme, SaSka opakovane," skonštatoval na sociálnej sieti premiér, ktorý podľa svojich slov verí, že sa Sulík "konečne" naučí držať spolu s ostatnými z OĽANO, Sme rodina a Za ľudí. Pred príchodom na zasadnutie pandemickej komisie Matovič novinárom povedal, že SaS v koalícii chce a Sulíka z postu nezvažuje odvolať. Chce len, nech sa "unormálni".

Matovič tiež na sociálnej sieti napísal, že Sulík "odsabotoval" plán na celoplošné komunitné pretestovanie a následné celoplošné otvorenie všetkých dotknutých prevádzok. "Ako presvedčím ľudí o komunitnom testovaní, keď kľúčový koaličný partner povie, že je to hlúposť?" povedal následne novinárom.

Dodal, že aj naďalej platí jeho verejný prísľub Sulíkovi, že ak príde do nedele (15. 11.) s plánom, ktorý zníži do 30. novembra sedemdňový kĺzavý medián na Slovensku pod 500, prenechá mu vedenie boja s pandémiou nového koronavírusu.

Sulík počas týždňa vyhlásil, že vláda nesplnila sľuby o uvoľňovaní opatrení po plošnom testovaní a predĺžila núdzový stav. Sulíkovi sa tiež nepáčil návrh na takzvané komunitné testovanie, podľa ktorého majú zabezpečiť celoplošné testovanie školy, cirkvi, športové kluby či hotely. Matovič v reakcii zdôraznil, že za predĺženie núdzového stavu aj za komunitné testovanie hlasovalo všetkých päť členov krízového štábu za SaS. "Strana Sloboda a Solidarita je pevnou súčasťou koalície," reagoval v piatok na slová premiéra hovorca strany Ondrej Šprlák.

Viac o téme: KoalíciaKritikaIgor MatovičRichard SulíkNaschvály
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu