Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bič na celé zdravotníctvo! Lekári sa búria: Vláda chystá likvidačné pokuty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BRATISLAVA - V čase zúriacej pandémie koronavírusu na Slovensku sú jednými z najvyťaženejších ľudí práve lekári a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Naše zdravotníctvo je na tom tak zle, že ošetrovať budú môcť aj lekári, ktorí sú pozitívni. Podľa zdravotníkov im však vláda chystá pokuty, ktoré sú doslova likvidačné. Premiérovi Igorovi Matovičovi a jeho vláde posielajú tvrdý odkaz.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti kritizujú novelu zákona o zdravotných poisťovniach a dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Tvrdia, že má pre nich zaviesť neprimerané až likvidačné pokuty. Vyzývajú preto poslancov Národnej rady SR, aby takýto návrh neodobrili.

Novela sa podľa Asociácie súkromných lekárov SR, Zväzu ambulantných poskytovateľov, Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska, Asociácie nemocníc Slovenska, Asociácie dopravnej zdravotnej služby a Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení týka nielen nemocníc a ambulancií ako právnických osôb, ale aj fyzických osôb, teda lekárov a sestier.

PRIESKUM Viac ako tretina obyvateľov Slovenska sa cíti byť veľmi ohrozená pandémiou

"Považujeme za nepochopiteľné, ak v situácii, keď zdravotnícky personál bojuje s vypätím všetkých síl s pandémiou ochorenia COVID-19, pripravuje vláda bič na celé zdravotníctvo a vyhráža sa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti státisícovými pokutami," reagovali spoločne, pričom podotkli, že návrh má aj závažné právne nedostatky.

Hovoria o neprimeranosti výšky pokuty. Tým, že je podľa ich názoru likvidačná, znižuje sa pravdepodobnosť odškodnenia poškodeného pacienta a pozostalých. Navyše tvrdia, že nemá ani žiaden satisfakčný materiálny efekt. "Sme toho názoru, že ani morálnej povahy, výnosy z pokút sú príjmom štátneho rozpočtu," dodali. Rovnako skritizovali aj legislatívny spôsob prípravy novely. "Časť upravujúca výšku pokút nebola v návrhu zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní a pripomienkujúce subjekty tak nemali možnosť sa k nemu vyjadriť. Toto konanie Ministerstva zdravotníctva SR je tak v rozpore s Legislatívnymi pravidlami SR a považujeme ho za podraz všetkým zdravotníkom," uzavreli v spoločnom memorande.

Legislatívne nedostatky

Ministerstvo zdravotníctva v reakcii  uviedlo, že zámerom súčasného vládneho návrhu zákona, o ktorom má hlasovať parlament, je priblíženie sa pôvodnému zámeru zákonodarcu, a to tak, aby sa vo výške pokút odrážal makroekonomický vývoj v spoločnosti.

"V neposlednom rade je jeho ďalším zámerom poukázať na dôležitosť správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti v zmysle ústavného práva ochrany života a zdravia pacientov," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová s tým, že ide aj o preventívny účinok zabezpečený sankčným mechanizmom. Doplnila, že počas diskusií s parlamentným odborom legislatívy však vyšli najavo legislatívne nedostatky navrhovaného ustanovenia v zmysle, že Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude môcť uložiť pokutu do výšky 10.000 eur, respektíve 100.000 eur, aj za porušenie správneho vedenia zdravotnej dokumentácie.

Tento dôsledok nebol zámerom Ministerstva zdravotníctva SR. "Uvedomujeme si, že nie každý typ porušenia má rovnakú váhu. Z toho dôvodu v súčasnosti pracujeme na legislatívnej úprave prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorá zohľadní typ aj závažnosť porušenia povinnosti," uviedla. Rezort tiež dodal, že úrad pre dohľad bude môcť v tejto súvislosti uložiť poskytovateľovi pokutu výlučne pri výkone dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti, a teda nie samostatne mimo výkonu dohľadu.

Viac o téme: PokutyLekáriZdravotná starostlivosťIgor MatovičMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu