Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nové opatrenia na hraniciach už od pondelka: Pozrite si detaily, na pláne je aj testovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

BRATISLAVA - Ak prichádzate na Slovensko z Rakúska, Maďarska a Poľska, platí pre vás voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie a testovania na COVID-19. Pri príchode z Českej republiky a Ukrajiny ste povinný absolvovať domácu karanténu až do času, kedy dostanete negatívny výsledok testu na COVID 19.

Osoby prichádzajúce na územie SR z Ukrajiny budú musieť podstúpiť antigénové testovanie na hranici. Ruší sa tiež 30-kilometrový limit na výnimku pre Slovákov pracujúcich v susedných štátoch. Nové opatrenia budú platiť od pondelka 9. novembra.  Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Informoval o tom Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

Pre pendlerov, ktorí žijú na Slovensku a pracujú v susedných štátoch, viac nebude platiť limit 30-kilometrovej vzdialenosti od otvoreného hraničného priechodu. "Po novom medzi výnimky budú patriť všetky osoby, ktoré majú na území susedného štátu pracovný pomer alebo miesto výkonu práce, musia však vedieť túto skutočnosť preukázať," vysvetlil Eliáš.

V ČESKU, ODKIAĽ HLÁSIA NAJVIAC NOVÝCH PRÍPADOV OD ZAČIATKU PANDÉMIE, ZAČNÚ OD PONDELKA PLATIŤ NOVÉ PRAVIDLÁ PRE...

Uverejnil používateľ Martin Klus Štvrtok 5. novembra 2020

Zároveň sa tiež ruší výnimka pre strategické povolania, keďže po novom sa výnimka týka všetkých pracovníkov. Ako doplnil Eliáš, limit 30 kilometrov ostáva v platnosti pre osoby žijúce v susedných štátoch a pracujúce na území Slovenska, rovnako ako aj pre občanov Slovenska žijúcich v susedných štátoch.

Študujete v ČR? Nezabudnite na potvrdenie

Študenti žijúci v Českej republike a študujúci na Slovensku alebo žijúci na Slovensku a študujúci v ČR sa musia pri prechode hraníc preukázať potvrdením vydaným školou, že vyučovanie je prezenčnou formou.

Vyhláška tiež spresňuje, akí pracovníci v kultúre majú výnimku pri prechode hranice s Českou republikou.

Automatická informácia pre úrady

Po príchode z tzv. červených, teda rizikových krajín do domácej izolácie sa už netreba hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, priblížil ďalej ÚVZ. Povinná je totiž registrácia na stránke korona.gov.sk a úrady dostanú informáciu automaticky. Naďalej sa však treba prihlásiť ošetrujúcemu lekárovi.

REŽIM NA HRANICIACH Ak prichádzate na Slovensko z Rakúska, Maďarska a Poľska, platí pre vás voľný prechod cez hranice...

Uverejnil používateľ Ministerstvo vnútra SR Piatok 6. novembra 2020

Od pondelka len cez priechod Vyšné Nemecké

Osoby prichádzajúce z Ukrajiny môžu od pondelka 9. novembra využívať iba hraničný priechod Vyšné Nemecké. Otvorený bude pre nich od 7.00 h do 19.00 h. Ako už bolo spomenuté musia sa tiež podrobiť antigénovému testu.

Nákladná doprava na vstupe a na výstupe bude bez obmedzenia. Hraničný priechod Veľké Slemence – Maly Selmentsi zatvoria. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

OD PONDELKA 9. NOVEMBRA ZMENA PODMIENOK NA HRANICI S UKRAJINOU Na základe vývoja epidemiologickej situácie v Slovenskej...

Uverejnil používateľ Ministerstvo vnútra SR Sobota 7. novembra 2020

Na Slovensko môžu z Ukrajiny naďalej vstúpiť iba osoby, ktoré majú udelený pobyt na území SR. Bez ohľadu na spôsob dopravy musia prechádzať len cez hraničný priechod Vyšné Nemecké. Okrem antigénového testu pre nich stále platí aj povinná domáca karanténa, v rámci ktorej sa najskôr v piaty deň musia podrobiť PCR testu.

Pilotný projekt

Antigénové testovanie bude zatiaľ bezplatné, ide o pilotný projekt, uviedol v piatok minister zdravotníctva Marek Krajčí. Cieľom je zistiť priepustnosť hraníc a vychytať nedostatky. Neskôr by testovanie bolo komerčnou službou. Premiér Igor Matovič by si podľa svojich slov predstavoval cenu 10 - 15 eur za test.

"Antigénovému testu sa nemusia podrobiť osoby, ktoré tranzitujú územím SR a na základe výnimiek vyplývajúcej z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, alebo na základe písomnej výnimky," uviedla hovorkyňa.

Na hraničnom priechode Ubľa sa budú vybavovať vozidlá do 7,5 tony len za účelom tranzitu územím SR a cestujúci na základe výnimky vyplývajúcej z platnej vyhlášky ÚVZ alebo na základe udelenej výnimky. "Peší cestujúci sú vylúčení," upozornila polícia.

Viac o téme: TestovanieHraniceUkrajinaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu