Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prezidentka podpísala zákon, ktorý má uľahčiť pohyb verejných listín v EÚ

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pohyb verejných listín v rámci Európskej únie (EÚ) sa má uľahčiť tak, aby poplatok za získanie viacjazyčného štandardného formulára, ktorý sa pripája k niektorým verejným listinám, nepresiahol výrobné náklady formulára. Vyplýva to z novely zákona o správnych poplatkoch, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, respektíve zastupiteľský úrad SR v zahraničí bude mať právomoc znížiť správny poplatok, alebo upustiť od jeho vybratia, ak ide o osobu, ktorá je osobou bez štátnej príslušnosti. Rezort bude mať právomoc tak urobiť aj pri osobe, ktorá má vydané platné osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí z osobitného dôvodu, ktorým je skutočnosť, že táto osoba sa významne zaslúžila o prínos pre SR alebo pre komunitu Slovákov žijúcich v zahraničí, z ktorej pochádza v oblasti ekonomickej, vedeckej, technickej, kultúrnej, sociálnej alebo športovej, alebo skutočnosť, že táto osoba sa preukázateľným spôsobom dlhodobo angažuje v prospech komunity Slovákov žijúcich v zahraničí.

Poslanci tiež prijali pozmeňujúci návrh, ktorým sa upravujú položky týkajúce sa správnych poplatkov na udelenie schengenských víz. Sadzba správneho poplatku za žiadosť o udelenie národného víza, ak je to potrebné na plnenie záväzkov SR vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv a za žiadosť o udelenie národného víza, ak je to v záujme SR, sa zvýši na 35 eur. V prípade žiadosti o udelenie národného víza v súvislosti s udelením povolenia na pobyt v SR má byť správny poplatok vo výške 60 eur.

Správny poplatok za podanie žiadosti o udelenie národného víza v súvislosti s prevzatím udeleného povolenia na pobyt v SR sa zaokrúhľuje na desať eur. Správny poplatok za podanie odvolania proti rozhodnutiu, ktorým bola žiadosť o udelenie schengenského víza zamietnutá, alebo ktorým bolo schengenské vízum zrušené či odvolané, má byť po novom 80 eur. Novela tiež umožňuje osobitne určiť výšku správneho poplatku osobe, ktorá má vydané platné osvedčenie preukazujúce postavenie Slováka žijúceho v zahraničí. Zákon by mal byť účinný od 1. januára 2021.

Viac o téme: ZákonPrezidentkaZuzana ČaputováVerejné listiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu