Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Veľké firmy budú môcť testovať vo vlastnej réžii: Prihlásiť sa musia do utorka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, môžu otestovať zamestnancov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii. Štát im na účely hromadného firemného testovania poskytne antigénové testy, registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl SR, ktorý bude na priebeh testovania dohliadať.

Podmienkou je prihlásiť sa so žiadosťou na michal.krizan@mod.gov.sk do utorka 27. októbra do 12.00 h. Rovnaké podmienky platia aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedia zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov. Informuje o tom vládny web somzodpovedny.sk.

Odberné miesta musia spĺňať všetky podmienky stanovené príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktorý treba kontaktovať pre presné špecifikácie. Odborný zdravotnícky a administratívny personál si firmy zabezpečujú samy. Zodpovedajú tiež napríklad za likvidáciu odpadu.

"Ďalšou podmienkou je, aby testovanie v rámci firiem prebehlo v termínoch kopírujúcich celoplošné testovania obyvateľov SR a aby boli výsledky testovania poskytnuté Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI)," spresňuje rezort obrany. Uskutočniť by sa tak malo najskôr v piatok 30. októbra a najneskôr v nedeľu 1. novembra. Potrebné je uskutočniť aj pretestovanie, ktoré má byť najskôr v piatok 6. novembra a najneskôr v nedeľu 8. novembra. Či sa testovanie uskutoční iba v jeden deň alebo počas všetkých troch, je na rozhodnutí firmy.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Prevzatie, preprava a následné doručenie testovacieho materiálu je vo výhradnej zodpovednosti firiem," uvádza sa v usmernení. Testovací materiál a certifikáty si firma musí prevziať na Úrade hlavného lekára OS SR na pracovisku Liptovský Mikuláš - Ondrašová. Nepoužité a nepoškodené testy a certifikáty firmy po testovaní odovzdajú príslušníkovi OS SR.

Firmy s menej ako 4000 zamestnancami môžu realizovať testovanie na vlastné náklady. "Ako náhrada certifikátu s negatívnym výsledkom z celoplošného testovania budú akceptované negatívne výsledky RT-PCR testov," vysvetľuje sa v manuáli. Podmienkou je, aby zamestnanec obdržal výsledok testu v časovom intervale od 30. októbra do 1. novembra a k pretestovaniu došlo s presným týždenným odstupom. Antigénové testy certifikované Európskou úniou s nesfalšovateľným certifikátom budú akceptované len v prípade prístupu testujúceho subjektu do NCZI. Toto testovanie sa musí zrealizovať v dňoch celoštátneho testovania.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na pondelkovej tlačovej konferencii pripomenul, že hoci limit pre firmy je 4000 zamestnancov, neznamená to, že to môže byť iba firma, ktorá má nad 4000 ľudí. Odberné miesto sa môže podľa neho urobiť aj v rámci priemyselného parku. "Zabezpečíme tam osobu, ktorá bude priamo vo veliteľskej štruktúre testovania," dodal s tým, že tam bude profesionálny vojak. "Následne uvažujeme, keď pretestujeme celú krajinu dvakrát, že sa budú môcť priebežne testovať aj v menších firmách," priblížil.

Celoplošné testovanie sa má konať počas dvoch víkendov, a to od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra.

Viac o téme: TestovanieFirmySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu