Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Parlament odklepol zmeny pri 13. dôchodku: Po novom bude maximálne 300 eur

Na snímke 16. schôdza parlamentu v Bratislave v stredu 21. októbra 2020 Zobraziť galériu (5)
Na snímke 16. schôdza parlamentu v Bratislave v stredu 21. októbra 2020 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Parlament 82 hlasmi zo 129 prítomných poslancov schválil zmeny pri 13. dôchodku, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda tesne pred parlamentnými voľbami. Po novom bude 13. dôchodok štátnou sociálnou dávkou a maximálna suma bude 300 eur.

Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Ministerstvo práce však pripravilo novelu zákona o 13. dôchodku. Po novom senior s dôchodkom do 214,83 eura má dostať 13. dôchodok v sume 300 eur, pričom si oproti vianočnému príspevku z minulosti polepší o 100 eur. Senior s dôchodkom 300 eur dostane 13. dôchodok vo výške 269,34 eura, senior so 400-eurovým dôchodkom dostane 233,34 eura, senior s 500-eurovým dôchodkom dostane 197,34 eura, pričom tento dôchodca by v minulosti dostal vianočný príspevok vo výške 71,86 eura.

AKTUÁLNE Parlament odklepol zmeny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Ak suma dôchodku alebo úhrn súm dôchodkov je vyšší ako suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, suma 13. dôchodku sa určuje podľa vzorca. So stúpajúcou výškou dôchodku, respektíve úhrnu súm dôchodkov, sa výška 13. dôchodku lineárne znižuje, pričom sa navrhuje garantovať minimálnu sumu 13. dôchodku vo výške najmenej 50 eur,“ konštatuje rezort práce.

Nárok na 13. dôchodok budú mať poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku, vdovského dôchodku, vdoveckého dôchodku alebo sirotského dôchodku vyplácaného Sociálnou poisťovňou a poberatelia vybraných dôchodkov vyplácaných príslušným orgánom výsluhového zabezpečenia.

Minimálne dôchodky na Slovensku sa majú "zmraziť"

Od budúceho roka sa má na Slovensku zrušiť oslobodenie 13. a 14. platov od sociálnych odvodov. Navrhuje to ministerstvo práce v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu posunul parlament do druhého čítania. Okrem toho sa má "zmraziť" aj minimálny dôchodok.

Ministerstvo zmeny pri 13. a 14. plate zdôvodňuje potrebou konsolidácie verejných financií. "Vyplácanie 13. a 14. platu oslobodeného od sociálnych odvodov podľa súčasného právneho stavu zakladá v aktuálnom období ekonomickej recesie signifikantný výpadok príjmov v rozpočet verejnej správy," priblížil rezort práce v predkladacej správe k novele zákona.

AKTUÁLNE Parlament odklepol zmeny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Ministerstvo preto navrhuje ukončenie uplatňovania osobitného určenia vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie zamestnancom a zamestnávateľom z 13. platu alebo 14. platu poskytnutého zamestnancovi v roku 2021. Toto zvýhodnenie pritom zaviedla ešte bývalá vláda a zmenu iniciovala vtedajšia koaličná strana SNS.

Štrnáste platy majú byť oslobodené od sociálnych odvodov poslednýkrát v decembri tohto roka. Ministerstvo predpokladá, že prijatie zmeny bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet. Naopak, zrušenie výnimky pre nezapočítavanie 13. a 14. platu do vymeriavacieho základu, z ktorého sa platí poistné na sociálne poistenie, prináša negatívny vplyv na zamestnávateľov, ktorí by pre svojich zamestnancov využili inštitút vyplatenia 13. a 14. platu so zvýhodnením na strane sociálneho poistenia.

Novela zákona prináša i ďalšie novinky v prípade minimálnych dôchodkov. Vlani boli prijaté zmeny, ktorými sa naviazala suma minimálneho dôchodku na priemernú mzdu v národnom hospodárstve a súčasne bola vypustená podmienka tzv. kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia. "Uvedené zmeny určovania sumy minimálneho dôchodku a zmeny v podmienkach nároku na minimálny dôchodok spôsobili významné narušenie princípu zásluhovosti v dôchodkovom poistení, ako aj samotného účelu zavedenia minimálneho dôchodku," tvrdí ministerstvo práce.

AKTUÁLNE Parlament odklepol zmeny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Naviazanie súm minimálneho dôchodku na 33 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve znamenalo podľa ministerstva práce v tomto roku razantné zvýšenie súm minimálneho dôchodku, čím bol výrazným spôsobom prekročený účel minimálneho dôchodku, ktorým je ochrana dôchodcu pred pádom do hmotnej núdze. "Ponechaním súčasného právneho stavu by sa uvedený problém každoročne prehlboval a dochádzalo by k ešte výraznejšiemu potieraniu zásluhovosti v dôchodkovom systéme predovšetkým v kontexte zvyšovania systémových dôchodkových dávok," tvrdí rezort práce.

Vláda sa tiež vo svojom programovom vyhlásení zaviazala zaviesť spravodlivosť a upraviť podmienky poskytovania minimálneho dôchodku a zvážiť spravodlivú valorizáciu minimálnych dôchodkov. Rezort preto navrhuje "zmrazenie" nominálnych súm minimálneho dôchodku na úroveň roku 2020. To znamená, že napríklad suma minimálneho dôchodku za 30 rokov obdobia dôchodkového poistenia bude 334,3 eura mesačne s účinnosťou od 1. januára  2021.

"K opätovnému zvyšovaniu sumy minimálneho dôchodku je dôvodné pristúpiť až po tom, keď suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu prekročí sumu 334,3 eura," priblížilo ministerstvo práce.

Poslanci okolo Pellegriniho podporia podpismi odvolávanie Krajniaka

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho sú pripravení podpísať návrh na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Oznámili to v stredu po tom, ako parlament schválil úpravu pri 13. dôchodku.

Pellegrini zdôraznil, že schválením zmien bol 13. dôchodok zrušený a nahradený sociálnou dávkou. Argument, že na to nie sú peniaze, podľa neho neobstojí. Podotkol, že práve seniori sú v aktuálnej situácii najpostihnuteľnejšou skupinou obyvateľstva. "Je to veľká hanba, mňa to veľmi mrzí a my budeme musieť, samozrejme, teraz s kolegami rozmýšľať, ako naložiť s takýmto ministrom, ktorý nakoniec si bude musieť dávať prívlastok nieže minister práce, sociálnych vecí a rodiny, ale antisociálny minister," vyhlásil.

Tlačová konferencia strany HLAS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Poslanci okolo Pellegriniho tak teraz plánujú rokovať so zvyškom opozície o tom, aby predložili návrh na odvolanie Krajniaka. "Pokiaľ dôjde k dohode v opozícii, čo by nemal byť problém, bude musieť pán Krajniak za celý ten antisociálny masaker čeliť návrhu na odvolanie," priblížil poslanec Erik Tomáš s tým, že podpisy jedenástich nezaradených poslancov sú pripravené.

Predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky skonštatoval, že to, čo bolo v stredu v parlamente schválené, nepovažuje za 13. dôchodok, ale modifikovaný vianočný príspevok. "Nebudeme plakať nad rozliatym mliekom a budeme ďalej, tak ako to od marca robíme, robiť všetko pre to, aby sme ochránili naše benefity, ktoré sme za tie posledné roky nejako nahromadili," dodal. Zároveň poznamenal, že to, ako sa k seniorom správa spoločnosť, je zrkadlom sociálneho štátu.

Lipiansky tiež poukázal na to, že súčasná situácia vzhľadom na pandémiu má za následok aj ovplyvnenie psychiky seniorov. Požiadal tiež členov koaličnej rady a predsedov poslaneckých klubov, aby jasne povedali svoju predstavu, ako vidia budúcnosť seniorov.

Pri 13. dôchodku, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda, sa uskutočnia zmeny. Národná rada SR v stredu schválila vládny návrh zákona, po novom bude 13. dôchodok štátnou sociálnou dávkou a maximálna suma bude 300 eur. Dôchodcovia v minulosti dostávali vianočný príspevok koncom roka, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Viac o téme: ParlamentHlasovanie13. dôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu