Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia v piatok znova bijú na poplach: Očakávajú dážď i povodne! Aký bude víkend?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Polícia SR, Getty Images, )

BRATISLAVA – Uplynulé dni sa niesli v znamení výdatných zrážok a povodní. Hladiny tokov sa môžu opäť zdvihnúť aj v piatok, kedy meteorológovia znova avizovali dážď. Víkend bude upršaný menej, no od severu nad naše územie začne prúdiť chladnejší vzduch. Od stredných polôh treba rátať aj so snežením.

Piatok

V rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad Karpatami, Balkánom a centrálnym Stredomorím sa v našej oblasti vlní frontálne rozhranie.

Najaktuálnejšiu predpoveď počasia nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na celom území varujú pred zrážkami s úhrnom od 15 do 30 milimetrov. Prvý stupeň výstrahy pred dažďom vydali pre celé Slovensko. „Vzhľadom na spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia, vysoký stupeň nasýtenosti povodí i súčasný vysoký stav vodnej hladiny na tokoch očakávame prechodne opätovný vzostup vodných hladín,“ upozornili meteorológovia.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ súčasne vystríha pred povodňami z trvalého dažďa. Hydrologická výstraha najvyššieho stupňa platí na Záhorí v okresoch Skalica, Senica a Malacky a v regiónoch Nové Zámky a Košice-okolie. "Vzhľadom na nasýtenosť povodí, spadnuté zrážky z predchádzajúceho obdobia a ďalšie predpovedané zrážky je predpoklad opätovného vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," tvrdia meteorológovia. Druhostupňová hydrologická výstraha platí pre okresy Trnava, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Žarnovica, Levice, Spišská Nová Ves a Košice. Výstrahy všetkých stupňov platia až do odvolania.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aktuálny meteorologický radar

Sobota

Po zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa bude presúvať z našej oblasti ďalej na severovýchod, začne od severu nad naše územie prúdiť chladnejší vzduch.

V takmer celom Košickom i Prešovskom kraj s výnimkou Rožňavy a Popradu možno čakať ďalšie zrážky. SHMÚ v tomto súvise vydal prvostupňovú výstrahu pred dažďom, ktorá platí od 8. do 20. hodiny. Vo východoslovenských okresoch sa očakávajú zrážky s úhrnom od 15 do 30 milimetrov.

SHMÚ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Víkend sa začne s prevažne zamračenou oblohou. Na viacerých miestach treba rátať s dažďom, na východe ojedinele aj s výdatným. Spočiatku vo vyšších polohách, neskôr od cca 1 200 m, sa vyskytne sneženie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 7 až 2 stupne. Počas dňa sa teplota vyšplhá na 7 až 12, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami na okolo 5 stupňov. Prevažne severný vietor bude fúkať rýchlosťou 10 až 25 km/h, na juhozápade v nárazoch okolo 45 km/h. V Banskobystrickom kraji zavládne bezvetrie alebo bude len slabý vietor.

Nedeľa

Po zadnej strane tlakovej níže, ktorá sa presunie z Ukrajiny nad Fínsko a západné Rusko bude od severozápadu do našej oblasti naďalej prúdiť chladnejší vzduch.

Očakáva sa premenlivá, na severe a východe až veľká oblačnosť. Ani tento deň sa nezaobíde bez zrážok, no bude ich výrazne menej. V noci bude pršať miestami, cez deň len ojedinele. Od stredných polôh treba rátať so snežením.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 4 až -1 stupeň, na juhovýchode však bude miestami aj teplejšie. Maximálna denná teplota vystúpi na 8 až 13, na Orave a pod Tatrami zhruba na 6 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 5 až 20 km/h.

Viac o téme: DážďPredpoveďVýstrahaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu