Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Zdravotníkom, hygienikom a policajtom pomáha v utorok 417 vojakov, povedal Naď

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdravotníkom, hygienikom a policajtom pomáha stabilizovať šírenie nového koronavírusu v utorok 417 vojakov v rámci troch operácií. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Kontinuita a Karusel nadväzujú na operácie, ktoré vznikli na jar, počas tzv. prvej vlny pandémie. V rámci prvej vojaci pomáhajú pri plnení úloh Policajnému zboru, v druhej zabezpečujú testovanie. "Tu máme nasadených 140 profesionálnych vojakov," skonštatoval Naď.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Od pondelka (12. 10.) sa realizuje aj operácia Spoločná hradba, ktorou Ozbrojené sily SR zabezpečujú úlohy v nemocniciach, regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a mobilných odberových miestach. V utorok v nej pôsobí 277 vojakov.

Ako podotkol minister, nasadzovanie vojakov pre dobrú vec je nevyhnutnou praxou už aj v zahraničí. Ako príklad uviedol Nemecko, kde je aktuálne vyčlenených na pomoc v čase pandémie až 15.000 vojakov.

Intervenčné tímy rezortu zdravotníctva pomáhajú v teréne

V teréne zasiahnutom pandémiou nového koronavírusu poskytujú od 24. septembra pomoc aj intervenčné tímy Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Obyvateľstvu pomáhajú zvládnuť pandémiu nielen po zdravotnej stránke, ale poskytujú aj psychologickú pomoc. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

KORONAVÍRUS Zdravotníkom, hygienikom a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Intervenčné tímy poskytujú podporu seniorom a marginalizovaným komunitám, v ktorých je vysoké riziko úmrtí, ako aj rýchleho šírenia ochorenia COVID-19. Cieľom tohto projektu je minimalizovať šírenie koronavírusu a jeho dosah na zraniteľné skupiny obyvateľstva v čo najkratšom čase. V lete som zriadil Operačné stredisko Pandemickej komisie Vlády SR a tento projekt je práve v jeho gescii," uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Ako ďalej informoval, podpora intervenčných tímov je krátkodobá, adaptovaná zariadeniu alebo komunite, pričom pokrýva kľúčové oblasti pre stabilizáciu zdravotnej, psychologicko-sociálnej, epidemiologickej, materiálno-technickej a personálnej situácie. Šéf rezortu zdravotníctva doplnil, že tímy poskytujú odborné konzultácie, testujú na ochorenie COVID-19, klinicky skríningujú klientov a vykonávajú zdravotnícku triáž pacientov.

Rezort uviedol, že členmi tímov sú zdravotníci – lekári, sestry, záchranári, medici, epidemiológovia, logisti, ale aj psychosociálni manažéri, ktorí sú mobilizovaní koordinátormi jednotlivých krajov. Koordinujú svoju prácu s orgánmi štátnej správy, regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a zdravotníckymi zariadeniami.

Podľa Eliášovej intervenčné tímy už podporili Domov dôchodcov v Klížskej Nemej, vykonali sériu testovania, ako aj kontrolu zdravotného stavu v Domove jesene života v bratislavskej Dúbravke, odbery v ubytovni Fortuna, zorganizovali viacstrannú podporu pre Ošetrovateľské centrum Slnečný dom v Humennom, aktívni boli aj v Domove Jesienka v Šuranoch.

Viac o téme: PomocVojaciArmádaPandémiaSlovenskoKoronavírusJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu