Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Krutá realita! Spovede Slovákov, ktorí prekonali koronavírus: Negatívnym testom sa útrapy nekončia

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: reprofoto:facebook/MINZ)

BRATISLAVA - Koronavírus na Slovensku naberá na sile. Denne pribúdajú stovky nových infikovaných. Nie každý má to šťastie a vyviazne bez príznakov. Vážne zdravotné problémy mnohých sužujú aj po tom, ako testy ukázali, že sú negatívni. Už 61 ľudí prišlo v našej krajine o život. A očakáva sa, že číslo ešte porastie. Napriek všetkému poniektorí situáciu naďalej podceňujú a nákazu považujú za "obyčajnú chrípku".

Ministerstvo zdravotníctva prinieslo spovede Slovákov a Sloveniek, ktorí otvorene prehovorili o svojich skúsenostiach s Covidom-19. Podľa ich slov rozhodne nejde o bežnú chrípku, s ktorou už v minulosti mali tú česť. 

Nie každý mal odvahu verejne prehovoriť. Dôvodom je strach z nenávistných komentárov. Napokon sa našli odvážlivci, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti.
Zobraziť galériu (2)
Nie každý mal odvahu verejne prehovoriť. Dôvodom je strach z nenávistných komentárov. Napokon sa našli odvážlivci, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti.  (Zdroj: reprofoto:facebook/MINZ)

Čo prežívali infikovaní našinci? Extrémne dusivý kašeľ, infekcia očí, silné bolesti hlavy, bolesť pri dýchaní, teplota, strata chuti a čuchu, únava, akú ešte nezažili, problémy s trávením... "Človek nevie ani poriadne chodiť, nevie nič robiť... Dá sa len čakať, kým to prejde," odznelo vo videu. "Občas som mala pocit, že dýcham oheň miesto vzduchu," uviedla jedna z tých, ktorí prehovorili napriek strachu z negatívnych komentárov o tom, že ide o výmysly.

Útrapy navyše netrvali len niekoľko dní. "Ivane trvalo 4-5 mesiacov, kým sa vyliečila. Petrovi doktorka po 4 mesiacoch po odznení príznakov zistila, že kapacita jeho pľúc je na úrovni 80 percent," uviedol rezort zdravotníctva, ktorý dodal, že je síce známe, že koronavírus je nebezpečný najmä pre starších ľudí alebo pre ľudí s pridruženými chorobami, no nie je to pravidlom.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Vláda rozhoduje o opatreniach: Schválili prísny limit počtu ľudí na jednom mieste

"Viaceré štúdie potvrdzujú, že mnoho ľudí má dlhotrvajúce problémy aj po prekonaní ochorenia. Podľa štúdie výskumného tímu z nemocnice v Hradci Králové až 49 percent zo sledovaných 79 pacientov ich malo aj tri mesiace po vyliečení. Tridsať percent z nich malo poruchy štruktúry pľúc. Dávajte si pozor, dodržiavajte ROR (rúška, odstupy a hygienu rúk), ale aj všetky aktuálne opatrenia. Zvládneme to," uzavrelo ministerstvo.

Vypočujte si slová tých, ktorí koronavírus zažili na vlastnej koži. 

Viac o téme: SlováciSpovedeKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu