Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teplým dňom odzvoní, meteorológ už vie, aké počasie čaká Slovensko: Bude ešte babie leto?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – V tohtoročnom októbri panuje skôr premenlivé počasie, no vyskytlo sa aj veľa slnečných dní, ktoré boli ideálne na turistiku. Meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič však avizuje, že teplým dňom už čoskoro odzvoní. Má ale aj dobrú správu!

Od začiatku októbra prevláda na Slovensku vzhľadom na túto ročnú dobu teplé počasie. Príjemné teploty však budú minulosťou. „Teplé počasie sa skončí na budúci týždeň, keď k nám začne od severozápadu prúdiť studený morský vzduch, pravdepodobne sa vyskytnú aj trvalejšie zrážky a aj cez deň bude podstatne chladnejšie,“ povedal pre Topky.sk Matejovič. Meteorológ dodal, že do polovice októbra sa teda typicky babie leto nevyskytne.

Teplým dňom odzvoní, meteorológ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettty Images)

Babie leto sa však podľa neho môže vyskytnúť v druhej polovici októbra. „Podľa prognostických modelov by sa mal v druhej polovici októbra postupne nad stredoeurópskym vnútrozemím presadzovať vyšší tlak. Či však bude mať ustálené a slnečné počasie dlhšie trvanie (aspoň 5 dní), sa momentálne nedá na tak dlhú dobu predpovedať,“ skonštatoval Matejovič.

Teplým dňom odzvoní, meteorológ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Meteorológ navyše pripomína, že pre babie leto neexistuje nejaká exaktná definícia. „Podľa niektorých meteorológov sa môže babie leto vyskytnúť aj v prvej polovici novembra, podľa iných len do konca októbra. Teda hodnotenie ustáleného jesenného počasia ako babieho leta býva často subjektívne,“ podotkol. „V každom prípade sa slnečné dni s ustáleným a slnečným počasím v druhej polovici jesene určite vyskytnú, noci však už budú podstatne chladnejšie, čo je podmienené aj skracovaním dní. Pre babie leto sú okrem iného typické chladné rána s prízemnými mrazmi a tiež hmly,“ uzavrel Matejovič.

Viac o téme: JeseňPredpoveďBabie letoPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu