Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Obe štátne záchranky majú dostatok ochranných pomôcok: Starosti im robí zatajovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš)

BRATISLAVA - Dostatočnými zásobami ochranných pomôcok (OOPP) disponujú obe štátne záchranné služby – Záchranná služba Košice (ZS KE) i Záchranná zdravotná služba Bratislava (ZZS BA). Deklarovali to v spoločnej reakcii na medializované informácie s tým, že majú aj jasné postupy pri zásahoch súvisiacich s COVID-19.

„Disponujeme dostatočnými zásobami chirurgických masiek, respirátorov FFP2 a FFP3, ochranných štítov a okuliarov, ochranných oblekov, ale aj pomôckami pre najvyšší stupeň ochrany, akými sú polotvárové a celotvárové masky,“ uviedli riaditeľ ZS KE Bystrík Mucha a riaditeľ ZZS BA Dušan Michalko. Podľa ich slov kontinuálne pracujú na ďalšom rozšírení zásob.

Ako povedal hovorca košickej záchranky Viktor Wurm, spotreba OOPP je oproti situácii pred pandémiou nového koronavírusu enormná. Súčasný stav skladových zásob OOPP podľa neho zaručuje bezproblémovú prevádzku ZS KE na niekoľko mesiacov vopred, a to aj v prípade veľmi negatívneho scenára vývoja na území, kde pôsobí. Okrem rukavíc a chirurgických masiek, ktoré spotrebujú pri menej rizikových pacientoch, potrebujú ďalšie OOPP pri rizikových a vysoko rizikových pacientoch, či pacientoch s potvrdeným ochorením COVID-19.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

„V porovnaní s obdobím pred pandémiou je nárast spotreby ochranných masiek, celotelových ochranných odevov či plášťov prakticky absolútny. Predtým sa dalo hovoriť spravidla len o spotrebe rukavíc a dezinfekčných prostriedkov, tu môžeme pocitovo konštatovať až 400-percentný nárast,“ spresnil. Obe štátne záchranky uviedli, že ich záchranári sú stále plne k dipozícii a na zásahy súvisiace s COVID-19 sú odborne pripravení a trénovaní. Pripomenuli, že medzi ich pracovníkmi doposiaľ nedošlo ku komunitnému šíreniu nového koronavírusu.

Starosti im robia skôr prípady zatajovania dôležitých informácií o pacientoch. Operačné stredisko ZZS pritom už pri prvom kontakte s volajúcim overuje nielen akútny zdravotný problém pacienta, ale aj ďalšie okolnosti týkajúce sa jeho anamnézy, ako napríklad kontakt s pozitívnymi osobami či zvýšená telesná teplota. Na základe týchto informácií a spomínaných štandardov posádka volí stupeň ochrany a primerané ochranné pomôcky.

Viac o téme: PandémiaBratislavaKošiceKoronavírusOchranné pomôcky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu