Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Novelu zákona o obecnom zriadení kritizuje ZMOS: Bude ju možné pripomienkovať

Minister vnútra Roman Mikulec
Minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Novelu zákona o obecnom zriadení, ktorú kritizuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), bude možné pripomienkovať v štandardnom medzirezortnom pripomienkovom konaní. Uviedlo to Ministerstvo vnútra (MV) SR, v ktorého gescii sa novela nachádza.

ZMOS totiž nesúhlasí s návrhom rezortu vnútra zrušiť obciam a mestám oprávnenie ukladať fyzickým osobám - podnikateľom a právnickým osobám oznamovaciu povinnosť alebo inú povinnosť súvisiacu s prevádzkovým časom. "Spomínaná zmena zákona o obecnom zriadení sa má uskutočniť v nadväznosti na úlohu, ktorú uložila vláda SR ministerstvu vnútra uznesením č. 400 zo dňa 24. júna 2020 predložiť na rokovanie vlády návrh legislatívnej úpravy, ktorou sa zabráni obciam, aby mohli ukladať fyzickým osobám podnikateľom a právnickým osobám oznamovaciu povinnosť alebo inú povinnosť súvisiacu s prevádzkovým časom, ak ustanoveným prevádzkovým časom neporušujú všeobecne záväzné právne predpisy," doplnilo MV SR s tým, že návrh vznikol v rámci opatrení tzv. podnikateľského kilečka z dielne Ministerstva hospodárstva SR.

Navrhovaná zmena podľa ZMOS priamo obmedzuje jednu z originálnych kompetencií miest a obcí. "Samospráva musí predovšetkým chrániť záujmy všetkých občanov, nielen podnikateľov. Podnikanie je príležitosť, je však potrebné dbať aj na vytváranie podmienok slušného spolunažívania," dodalo. Samosprávy by podľa združenia navrhovanou úpravou stratili databázu údajov potrebnú k výkonu niektorých ich právomocí.

Viac o téme: ZákonNovelaPripomienkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu