Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Patrika (†14) zabil strom: Od tragédie v Nitre prešiel rok! Obvinili podnik aj učiteľku

V Nitre zabil chlapca pred rokom strom Zobraziť galériu (7)
V Nitre zabil chlapca pred rokom strom (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

NITRA - Pred rokom sa v Nitre stala obrovská tragédia. Silný vietor odlomil zo stromu veľký konár, ktorý následne zavalil žiakov počas prechádzky. Bohužiaľ, len 14-ročný Patrik podľahol zraneniam. V prípade teraz nastal posun, polícia obvinila učiteľku aj Slovenský vodohospodársky podnik.

Patrik nehodu neprežil. Okrem neho zavalilo aj jeho dvoch spolužiakov, ktorí vtedy utrpeli zranenia. Od tragédie, ktorá sa stala 30. septembra, prešie rok. Vo vyšetrovaní nastal posun. Informuje o tom portál mynitra.sme.sk.


Smrť Patrika (†14) v Nitre: Chlapca zavalila časť stromu, po vyše mesiaci rázny krok na mieste tragédie


Obvinili učiteľku aj vodohospodársky podnik

Polícia obvinila učiteľku, ktorá vtedy bola so žiakmi na prechádzke, ale aj Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). "Uznesením vyšetrovateľky bolo vznesené obvinenie konkrétnej fyzickej osobe a právnickej osobe - štátnemu podniku pre prečin všeobecného ohrozenia," informoval portál hovorca nitrianskej prokuratúry Jaroslav Maček.

Smrť Paťka zarmútila celé
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR, zstopolovanr)

SVP uviedol, že voči uzneseniu podá sťažnosť. Rovnaký krok podľa informácií portálu podnikne aj učiteľka. Žiaci boli v osudný deň na vychádzke počas branného cvičenia. Strom, ktorý má na svedomí život malého Patrika, rástol na nábreží rieky, na pozemku SVP. Podnik však zodpovednosť odmietol, podľa neho sa totiž strom nachádza na mieste, kde je cyklotrasa, ktorej správcom je mesto Nitra. "V tejto zmluve sú tiež upravené povinnosti prevádzkovateľa cyklotrasy, pričom za bezpečnosť zodpovedá prevádzkovateľ voči osobám, ktoré používajú cyklistickú cestu a pešiu dopravu," uviedol takmer dva mesiace po nehode hovorca podniku Marián Bocák.

Pád stromu následkom silného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Strom vypílili

Strom, ktorý zabil Patrika vlani vypílili rovnako ako ďalších päť ďalších v jeho susedstve na cirkevných pozemkoch. Odborníci sa vyjadrili, že strom bol v zlom stave. Po tragédii spravili odborníci posudok a až 144 stromov na pozemkoch pri rieke z bezpečnostných dôvodov vyrúbu. Topoľová alej pri rieke tak bude minulosťou.Stromy majú podľa názoru odborníka približne osemdesiat rokov, čo je minimálne dvadsať rokov po ich životnosti. V tejto oblasti vysadia nové stromy. 

Pád stromu následkom silného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Osudný deň

V osudný deň bola vydaná výstraha pred silným vetrom, napriek tomu sa skupinka detí s učiteľkou vybrala na prechádzaku. Mesto Nitra krátko po tragédii informovalo, že ešte 4. marca upozornilo Slovenský vodohospodársky podnik na zlý stav stromu. Vodohospodári podľa Henricha Vargu z Mestského úradu v Nitre odpovedali, že strom nie je na ich pozemku.

Patrika (†14) zabil strom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

Obrovská tragédia

Konár stromu usmrtil 14-ročného žiaka základnej školy 30. septembra. Na území Slovenska fúkal v ten deň veľmi silný vietor, ktorý lámal konáre stromov a niekde aj celé stromy. Desivá scéna sa odohrala pred očami žiakov zo ZŠ Topoľová. V tom čase bola trieda na vychádzke, údajne v rámci branného cvičenia. Patrik zomrel na mieste. Jeho dvaja spolužiaci skončili v nemocnici so zraneniami.

Patrika (†14) zabil strom:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Milan Ivanič)

Pád stromu následkom silného
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/HaZZ)

Viac o téme: StromChlapecSmrťUčiteľkaNitra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu