Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poslanci sa dnes zídu v parlamente: Na stole je aj novela, ktorá upravuje oblasť potratov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú v utorok rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti upravujúcej oblasť potratov. Je to jeden z posledných bodov schváleného programu 12. schôdze parlamentu. Plénum začalo ôsmy rokovací deň schôdze pokračovaním diskusie k novele zákona o hazardných hrách.

Koaliční poslanci v nej navrhujú vypustiť podmienku petície, ak chce obec na svojom území zakázať hazard. Takisto chcú zvýšiť vzdialenosť herní od škôl či sociálnych zariadení z 200 metrov na 500 metrov vzdušnou čiarou. Poslankyňa Lucia Drábiková (OĽANO) v diskusii upozornila na patologické hráčstvo, na závislosť na hazarde sa podľa nej liečilo približne 300 ľudí ročne.

Skonštatovala tiež, že aj študenti stredných škôl sa stretávajú s hazardom. V novele zákona upravujúcej oblasť potratov poslanci z klubu OĽANO navrhujú zmeny v sociálnych opatreniach pre ženy zvažujúce interrupciu, zmenu názvu umelého prerušenia na umelé ukončenie tehotenstva či obsiahlejšie hlásenie o potratoch. Pozmeňujúce návrhy k tejto novele avizovala predkladateľka Anna Záborská (OĽANO) i šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Poslancom odovzdali petíciu s výzvou nepodporiť novelu upravujúcu potraty

Mimoparlamentná strana Spolu odovzdala v utorok poslancom Národnej rady (NR) SR petíciu vyzývajúcu na riešenie „skutočných problémov žien a rodín“. Za 13 dní ju podpísalo 6531 ľudí. Petícia tiež požaduje „odmietnutie návrhov na obmedzenie bezpečného prístupu k interrupcii“ a navrhuje desať opatrení, ktoré majú pomôcť zlepšiť sociálnu situáciu žien a rodín. O novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má upraviť oblasť potratov, by mal parlament definitívne rozhodnúť v utorok.

Skutočná pomoc nemá byť podľa Spolu šikanovaním žien, ktoré sú v najťažších životných situáciách, zbytočnou byrokraciou a lehotami. Vládni poslanci by mali podľa strany pomôcť tým ženám a rodinám, ktoré by dieťa chceli, no tlačia ich ekonomické dôvody či nedostatok služieb. Za skutočnú pomoc považuje strana napríklad dostupné a garantované škôlky a jasle. Bývalá poslankyňa NR SR Irén Sárközy z mimoparlamentného Mosta-Híd vyzvala na sociálnej sieti predkladateľku novely Annu Záborskú (OĽANO), aby návrh stiahla. Pripomenula, že treba klásť väčší dôraz na prevenciu a výchovu mladých.

Poslancom parlamentu adresovalo tiež otvorený list približne 60 mimovládnych organizácií a iniciatív vrátane Amnesty Slovensko, Ženských kruhov či Ligy za ľudské práva. Organizácie v ňom upozorňujú, že návrh zákona je v rozpore s medzinárodnými ľudskoprávnymi záväzkami SR a v praxi „môže vážne ohroziť fyzické a duševné zdravie žien či zhoršiť ich životné podmienky, ako aj stigmatizovať lekárov, lekárky a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti“.

Mimoparlamentné KDH ešte minulý týždeň v tejto súvislosti upozornilo, že tzv. potratová tabletka rozšíri nespravodlivosť a ohrozí ženy. Návrh, aby bola dostupná interrupcia aj medikamentóznym spôsobom, teda potratovou tabletkou, chce v novele presadiť šéfka zdravotníckeho výboru NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS).

Chemický potrat nie je podľa hnutia bezpečnejší ako chirurgický, ženy ním môžu utrpieť vážne fyzické i psychické následky. Mohlo by to tiež podľa KDH viesť k zvýšeniu miery nátlaku na matku zo strany partnera. Po legalizácii tabletky na použitie v nemocniciach podľa KDH vznikne veľké riziko prijatia legislatívy na sprístupnenie podomácky vykonaného potratu, „kde je miera zdravotného rizika pre ženy ešte omnoho vyššia“.

Viac o téme: ZákonyBratislavaSlovenskoNR SRHarmonogramParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu