Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Po upršanom a chladnom víkende bude opäť veľa oblakov a aj dažďa: Piatok však príjemne prekvapí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Uplynulé dni sme pocítili výraznejšie ochladenie a na mnohých miestach pršalo, najviac na západe. Slnečné dni nás nečakajú ani nasledujúci týždeň, no zrážok už bude o čosi menej. V piatok k nám dokonca bude od juhozápadu prúdiť teplejší vzduch.

V noci na dnes bolo najchladnejšie na západe

V noci na dnes sa najmä v západnej polovici výraznejšie ochladilo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) uviedol, že dôvodom bola zmenšená oblačnosť v chladnom vzduchu, ktorý sa k nám dostal od juhozápadu až západu po prechode studeného frontu. „Na východe však bolo oblačnosti viac, pretože na fronte sa prehĺbila ďalšia tlaková níž, ktorá postupovala z východnej strany Karpát, a tak čiastočne ovplyvnila počasie aj na východe,“ uviedli meteorológovia na sociálnej sieti.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Na východe teda bolo najteplejšie, lokálne okolo 10 °C. Naopak, smerom na západ bolo chladnejšie. „Najchladnejšie bolo v okrese Senica, no na 3 °C a menej sa ochladilo aj na ďalších staniciach: Smrdáky 1,3 °C, Motyčky 1,7 °C, Dobrá Voda a Demänovská Dolina 1,8 °C, Hrochoť 2,0 °C, Oravská Polhora 2,4 °C, Šaštín-Stráže 2,6 °C, Jasenie, Horná Súča, Liptovská Osada 2,7 °C, Lehota, Detvianska Huta 2,8 °C, Ladzany a Senica 2,9 °C, Lubina 3,0 °C,“ spresnil hydrometeorologický ústav.

Nasledujúcu noc sa očakáva podobný interval nočnej minimálnej teploty, no situácia sa trochu zmení. „Najteplejšie bude tentoraz na juhozápade, pretože počasie začne u nás od juhozápadu oblačnosťou a zrážkami ovplyvňovať ďalšia tlaková níž, ktorá sa v týchto chvíľach prehlbuje nad Talianskom,“ avizoval SHMÚ.

SHMÚ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Pondelok

Počasie na Slovensku ovplyvní vypĺňajúca sa tlaková níž, ktorej stred sa presunie z Talianska nad našu oblasť.

Noc na pondelok bude spočiatku jasná až polojasná, postupne od juhozápadu bude pribúdať oblačnosť. V západnej polovici sa na viacerých miestach, inde ojedinele, očakáva dážď. Do rána sa ochladí na 10 až 5, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na 5 až 1 stupeň.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Cez deň bude oblačno až zamračené. Na viacerých miestach treba rátať s dažďom alebo prehánkami, ojedinele aj s búrkami. V západnej polovici ojedinele hrozia výdatné zrážky. Najvyššia denná teplota dosiahne 12 až 17, na juhozápade a na Zemplíne do 20 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi približne na 6 stupňov. Fúkať bude prevažne východný vietor rýchlosťou 10 až 30, v nárazoch ojedinele do 55 km/h.

Utorok

V karpatskej oblasti sa bude udržiavať tlaková níž.

Očakáva sa prevažne veľká oblačnosť. V noci na mnohých miestach, cez deň miestami sa vyskytne dážď alebo prehánky, výnimočne i búrky. Na hrebeňoch Tatier zas sneženie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota poklesne na 10 až 5, na Zemplíne bude do 12 stupňov. Maximálna denná teplota dovŕši 15 až 20, na Kysuciach, Orave a v Liptove a na Hornom Spiši okolo 13 stupňov. Vietor bude prevažne slabý.

Streda

Nad karpatskou oblasťou sa bude udržiavať tlaková níž.

Počasie sa veľmi nezmení. Bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach znova zaprší. Na západe sa vyskytne premenlivá oblačnosť a zrážky len ojedinele. Na hrebeňoch Vysokých Tatier sa očakáva sneženie.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Do rána sa ochladí na 10 až 5, na východe miestami zhruba na 12 stupňov. Počas dňa sa teploty vyšplhajú na 15 až 20, v Žilinskom kraji a na Hornom Spiši cca na 13 stupňov. Zafúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h.

Štvrtok

Od juhovýchodu k nám bude zasahovať vypĺňajúca sa tlaková níž.

Bude sa tvoriť prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach hrozí dážď či prehánky. Na západe sa objaví menej oblačnosti a zrážky iba ojedinele. Na hrebeňoch Vysokých Tatier treba rátať so snehovými prehánkami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať v intervale 13 až 7 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 16 až 21, na severe miestami okolo 14 stupňov.

Piatok

Od západu bude zasahovať do strednej Európy rozsiahla tlaková níž a po jej okraji začne prúdiť k nám od juhozápadu teplejší vzduch.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Očakáva sa prevažne veľká oblačnosť a miestami dážď alebo prehánky. Do rána sa ochladí na 12 až 7 stupňov. V priebehu dňa sa oteplí na 16 až 22 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu