Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Trubač: U Kubáncov som bol súkromne

Marek Trubač
Marek Trubač

BRATISLAVA - Hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač tvrdí, že na kubánsku recepciu išiel ako súkromná osoba, pretože dostal pozvánku.

"Bol som tam ako súkromná osoba, poznám sa s pánom veľvyslancom," povedal dnes pre agentúru SITA. Neprekáža mu, že veľvyslanectvo Kuby si recepciou pripomínalo výročie revolúcie, ktorá nastolila Castrov režim. Odmietol, že by svojou účasťou de facto odobril nedemokratický režim na Kube. "Ja neodobrujem žiadny režim, ja som bol navštíviť priateľov a na recepcii som mal svojich dobrých známych," obhajuje sa Trubač.

Prezidentovi nepovedal, že ide na recepciu. "Bol som na súkromnej akcii, po pracovnej dobe môžem chodiť kamkoľvek, žijeme v slobodnej a demokratickej krajine," odpovedal na otázku, či informoval prezidenta.

"Viete, keď vidím tento mikrofón, vy nevidíte problém v tom, že aj váš redaktor bol na tej recepcii a bol na pozvanie," reagoval na otázku, či nevidí problém v tom, že išiel na takúto akciu, hoci pracuje ako hovorca najvyššieho ústavného činiteľa. Odmietol argument, že redaktor agentúry SITA bol na recepcii pracovni. "Nebol pracovne, bol pozvaný."

Redaktor agentúry sa zúčastnil na recepcii pracovne, pozvánku dostal od kubánskeho veľvyslanectva. Ambasáda zorganizovala recepciu v stredu v jednej bratislavskej reštaurácii, kam vpúšťala len ľudí s pozvánkami.v Na recepciu išiel premiér Robert Fico, ktorý tam bol aj pred rokom. Tentokrát tvrdil, že si pôjde dať iba jedno mojito, podá ruku veľvyslancovi a odíde. Na recepcii sa však zdržal, rovnako ako jeho hovorkyňa Silvia Glendová, hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová-Rýsová, minister kultúry a podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič, poslanci za Smer-SD Róbert Madej a Maroš Kondrót.

Predseda vlády strávil istý čas aj v dôvernom rozhovore s veľvyslancom Kuby. Agentúra SITA zverejnila fotografiu, na ktorej diskutuje s kubánskym veľvyslancom za stolom, fajčiac kubánsku cigaru a popíjajúc mojito. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš nepovažuje účasť na recepcii kubánskeho veľvyslanectva za vhodnú, ani za potrebnú. Na slávnosti bol aj bývalý predseda Komunistickej strany Slovenska Jozef Ševc a predseda Slovenského olympijského výboru František Chmelár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu