Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Fico ide na oslavu kubánskeho komunistického prevratu

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico aj tento rok navštívi oslavu výročia komunistického prevratu na Kube, ktorú dnes v Bratislave organizuje kubánska ambasáda.

Oznámil to Úrad vlády. Vlaňajšiu účasť premiéra na oslave kritizovala opozícia i mimovládne organizácie. Režim Fidela Castra je považovaný za jednu z posledných komunistických diktatúr a čelí obvineniam z porušovania ľudských práv.

"Idem tam tak, ako chodím na iné recepcie. Nevidím na tom absolútne nič zlé," reagoval po rokovaní vlády Fico. Dodal, že Slovensko má s Kubou riadne diplomatické vzťahy a návšteva ambasád je prejavom úcty voči konkrétnym ľuďom a štátu.

Fico ešte ako opozičný politik čelil obvineniam zo zhovievavého postoja ku komunistickým diktatúram, vyčítala sa mu napríklad jeho návšteva Bieloruska. Fico mal tiež podľa niektorých médií vo svojej kancelárii podobizeň komunistického revolucionára Che Guevaru, ktorému sa pripisujú viaceré zločiny.

Kuba v minulosti vyhostila slovenského volebného aktivistu a jeho tlmočníka, vstup na svoje územie zas režim minulý týždeň po prílete do Havany nepovolil aktivistke združenia Človek v ohrození Ivane Kullovej.

Medzi členmi Európskej únie sa postoje ku kubánskemu režimu rôznia. Napríklad Španielsko presadzuje k ostrovu zhovievavý prístup, k ostrým kritikom zas patrí susedné Česko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu